Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Η πολυετής καθυστέρηση της κεντρικής εξουσίας να πάρει αποφάσεις, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακόπτει τη δυναμική εγχώριων και ξένων ιδιωτών επενδυτών να επενδύσουν σ’ αυτό τον τομέα. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία θέτει νέα εμπόδια στην ιδιωτική χρηματοδότηση των έργων.
Επιπλέον δημιουργείται μεταβατικό κενό στις περιφέρειες και τους δήμους, μέχρι να ενεργοποιηθούν οι θεσμικές προβλέψεις του «Καλλικράτη». Στο μεταξύ τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται ασφυκτικά. Στο τέλος του έτους εκπνέει η προθεσμία που έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοπράτηση έργων, με προτεραιότητα τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στα σκουπίδια της μισής Ελλάδας.
Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση αν ακυρωθεί η ένταξη των έργων και να ενεργοποιηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επιβολή ημερήσιων προστίμων για το άγος των παράνομων χωματερών.
Τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν να δρομολογηθούν έργα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συμβάσεων παραχώρησης, ώστε να γίνουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. Στο ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα για όλη τη χώρα περί τα 700 εκατ. ευρώ. Αναζητούνται 1,3 δισ. ευρώ κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια, με ανταποδοτικό δέλεαρ τα έσοδα συγκομιδής και επεξεργασίας των σκουπιδιών, με ογκοχρέωση, όπως και από την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.
Προτεραιότητα δίνεται στη δημιουργία μονάδων ολοκληρωμένης επεξεργασίας των αποβλήτων και στην ανακύκλωση. Νέος φορέας Στην Αττική προβλέπεται να καταργηθεί ο ΕΣΔΚΝΑ και να συγκροτηθεί νέος ειδικός σύνδεσμος ως ΝΠΔΔ, στον οποίο θα συμμετέχει η μητροπολιτική περιφέρεια Αττικής και υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι. Αρμοδιότητες του νέου συνδέσμου θα είναι η αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει η αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, η λειτουργία των σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης καθώς και η αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στα όρια της περιφέρειας Αττικής.
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ
Τα έργα ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων για την Αττική και την Πελοπόννησο βρίσκονται στην τελική φάση των περιβαλλοντικών εγκρίσεων. Μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι εφικτό να δημοπρατηθούν, δήλωσε στην «Ι» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Πρόσθεσε ότι ο «Καλλικράτης» φέρνει νέα όργανα για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά αυτό δεν αναστέλλει τον προγραμματισμό, αφού υπάρχουν οι περιφέρειες και μπορούν να προχωρήσουν δημοπρασίες και προγραμματικές συμφωνίες.
Δυσκολότερες οι χρηματοδοτικές επιλογές λόγω των συγκυριών
ΣΟΒΑΡΟ προβληματισμό κατά πόσον τα υπό δημοπράτηση έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ είναι δυνατόν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (330 εκατ. ευρώ) να καλυφθούν από συμμετοχή ιδιωτών και τραπεζικό δανεισμό, εξέφρασε στην «Ι» ο Αθανάσιος Κατρής, διευθύνων σύμβουλος της Ηλέκτωρ ΑΕ, αναφέροντας ότι η εξασφαλισμένη εγχώρια και κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται περίπου σε 120 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας δημιουργεί προβληματισμό ως προς το εάν ιδιωτικός φορέας μπορεί και με ποιους όρους να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να συμμετάσχει σ’ αυτά τα έργα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ενδοιασμοί και για τις εγγυήσεις αποπληρωμής των έργων, που μπορούν να προσφέρουν το Δημόσιο, οι δήμοι και οι περιφέρειες. Ο κ. Κατρής, αναφέροντας ότι οφείλονται στην εταιρεία του περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ από τη λειτουργία επενδύσεων 60 εκατ. ευρώ στα Άνω Λιόσια (μονάδα βιοαερίου, κέντρα ανακύκλωσης, συμμετοχή σε μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης) και από την κατασκευή έργου επέκτασης νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, ύψους 18 εκατ. ευρώ, έθεσε το ερώτημα:
«Πώς είναι δυνατόν όταν δεν καλύπτονται μέχρι τώρα στοιχειώδεις υποχρεώσεις καθημερινής διαχείρισης, Δημόσιο και αυτοδιοίκηση να αναλάβουν αύριο πολύ μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τα νέα έργα;» Τόνισε ότι η πολιτεία έχει καθυστερήσει υπερβολικά από το 2003, που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ειδικά της Αττικής, όπου με 700.000 τόνους την ημέρα παράγονται τα μισά σκουπίδια της χώρας. Και πρόσθεσε ότι η λύση είναι πιο δύσκολη αυτή την περίοδο. Ο εκπρόσωπος της Ηλέκτωρ ΑΕ, για τη συνεργασία των ιδιωτών με τους φορείς της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, είπε: «Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε συνομιλητή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».
Όπως δημοσιεύθηκε στην "Ι" το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου