Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010
Καρτέλ για «μάδημα» των καταθετών και η προστασία δημόσιου συμφέροντος!
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, όπου αναφέρεται ανοικτά πλέον, ότι οι ελληνικές τράπεζες (βλ. οι τέσσερις μεγάλες, που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Τραπεζών) έχουν συμφωνήσει να ΜΗΝ ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη συλλογή καταθέσεων, προκειμένου να μειώσουν το κόστος άντλησης χρήματος, εις βάρος των καταθετών.Η πρακτική αυτή των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι παράνομη,αποτελεί τον ορισμό του καρτέλ και θίγει άμεσα το δημόσιο συμφέρον.
«Πρόκειται στην ουσία για κοινή τους διαπίστωση ότι δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός επιτοκίων, αλλά αντιθέτως επιβάλλεται μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, υπολογίζεται ότι έχουν κοστίσει στις τράπεζες τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ την τελευταία διετία», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε πρόσφατο δημοσίευμα του Capital.gr. Το STOPCARTEL υποβάλλει ένα απλό ερώτημα στους «κοιμισμένους φύλακες» της Επιτροπής Ανταγωνισμού: τέτοιες «κοινές διαπιστώσεις» αποτελούν συμφωνία για εναρμονισμένη πρακτική, για την οποία θα έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις ο κ. Δ. Κυριτσάκης; Τι λέει ο αξιοσέβαστος πρόεδρος της Επιτροπής;
Το ίδιο ερώτημα τίθεται ευθέως στον υπουργό Ανάπτυξης κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
Και στους δύο δημόσιους λειτουργούς το STOPCARTEL* θέτει δημόσια υπο μορφή καταγγελίας το ακόλουθο πραγματικό αίτημα επικαλούμενο το άρθρο 9 παρ.5 του νόμου 703/77 περί καρτέλ και μονοπωλίων:
Η περιγραφόμενη πιό πάνω πρακτική των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι παράνομη, αποτελεί τον ορισμό του καρτέλ και θίγει άμεσα το δημόσιο συμφέρον.Για την πληροφόρηση των πολιτών, το άρθρο 9 παρ.5 του νόμου 703/77 υποχρεώνει τόσο τον υπουργό Ανάπτυξης όσο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφασίσουν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων όταν απειλέιται το δημόσιο συμφέρον.
Αυτό ακριβώς είναι το δημόσιο αίτημα του STOPCARTEL.Νά λάβουν ασφαλιστικά μέτρα κατά των τραπεζών για τους συγκεκριμένους λόγους απειλής του δημόσιου συμφέροντος,εδώ και τώρα!
Στην προκειμένη περίπτωση η έννοια του δημόσιου συμφέροντος ταυτίζεται με την οικονομική απώλεια που έχουν από την παράνομη εναρμονισμένη αυτή πρακτική των τεσσάρων τραπεζών εκατομύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Εκτός αν οι κκ Χρυσοχοίδης και Κυριτσάκης ταυτίζουν το δημόσιο συμφέρον με τα κέρδη των λίγων τραπεζιτών..
Καλούνται λοιπόν τόσο ο κύριος Χρυσοχοίδης όσο και ο κύριος Κυριτσάκης να αποδείξουν στούς πολίτες ποιό δημόσιο συμφέρον υπηρετούν από τις θέσεις που κατέχουν στην ελληνική Πολιτεία. Τό συμφέρον των εκατομυρίων πολιτών νοικοκυριών και επιχειρήσεων η τα συμφέροντα των τεσσάρων οικονομικά ισχυρών.
*Σημειώνεται οτι το STOPCARTEL έχει ήδη σύρει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την Επιτροπή Ανταγωνισμού για ανάλογη άρνησή της να πάρει ασφαλιστικά μέτρα κατά των τραπεζών ,όταν το 2008 αυτές εναρμονισμένα και παράνομα ανέβαζαν τα επιτόκια δανεισμού σε χιλιάδες μικρομεσαίους τους οποίους τελικά οδήγησαν στα λουκέτα.Ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε αρνηθεί να ζητήσει λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά των τραπεζών.Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί η απόφαση του Δικαστηριου.
Stopcartel Newsdesk
Παραθέτουμε ολόκληρο το δημοσίευμα του Capital.gr για την καλύτερη πληροφόρηση τους:
Αγώνας υπέρ πάντων για την τόνωση της ρευστότητας
Της Νένας Μαλλιάρα
Πολυμέτωπο αγώνα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους θα δώσουν το 2011 οι τράπεζες. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων (μετατρέψιμων ή καλυμμένων ομολογιών), η ρευστότητα από τις πρόσθετες εγγυήσεις του Δημοσίου και κυρίως οι χειρισμοί στο σκέλος της ρευστότητας που προέρχεται από τις καταθέσεις, θα αποτελέσουν το πλαίσιο της τιτάνιας προσπάθειας ενίσχυσης της ρευστότητας με παράλληλο σταδιακό απεγκλωβισμό των τραπεζών από τα κεφάλαια της ΕΚΤ.
Έχοντας δρομολογήσει κινήσεις στα τρία από τα ανωτέρω μέτωπα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση και στο μέτωπο των καταθέσεων προκειμένου να περιορίσουν το κόστος προέλκυσης και συντήρησής τους. Όπως τόνιζε προ ημερών το Capital.gr, οι τράπεζες «προσυπογράφουν» νέο «μνημόνιο» για την ενίσχυση της ρευστότητας που προέρχεται από τις καταθέσεις χωρίς να προβούν σε «πόλεμο» τιμολογίων.
Πρόκειται στην ουσία για κοινή τους διαπίστωση ότι δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός επιτοκίων, αλλά αντιθέτως επιβάλλεται μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, υπολογίζεται ότι έχουν κοστίσει στις τράπεζες τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.
Αναλόγως της σύνθεσης των καταθέσεών τους (ταμιευτήριο, προθεσμιακές καταθέσεις, λογαριασμοί όψεως, τρεχούμενοι και λοιποί λογαριασμοί) εκτιμάται ότι τη διετία 2009-2010 οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν κατά μέσο όρο με τουλάχιστον 2 μονάδες υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων ετησίως. Η επιβάρυνση επιτοκίου υπολογίζεται από 1,5 μονάδα στην περίπτωση της Εθνικής, η οποία έχει ευρεία καταθετική βάση αποτελούμενη κυρίως από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, γύρω στις 2,5 μονάδες για τις άλλες μεγάλες τράπεζες και 3-3,20 μονάδες για τις μικρές.
Καθώς πλέον η διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό έχει κοπάσει και διαπιστώνεται ότι το «λίπος» των καταθέσεων καίγεται από τις αναλήψεις που πραγματοποιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως έφτασε η ώρα να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας. Η αρχική προσπάθεια για τη συγκράτηση των καταθέσεων με παράλληλη μείωση του κόστους άντλησής τους είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, δεν απέδωσε καρπούς, καθώς οι εκροές συνεχίστηκαν για να φτάσουν αθροιστικά στο δεκάμηνο του 2010 στα 27,5 δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να κρατήσουν τα επιτόκια καταθέσεων υψηλότερα ακόμη και του 4,5%.
Οι αντοχές των τραπεζών να συνεχίσουν να πληρώνουν τα επιτόκια αυτά (ακόμα και αν για τις μεγάλες τράπεζες το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων έχει υποχωρήσει στο 3% - 3,50%) έχουν ήδη εξαντληθεί. Με μια συντονισμένη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τα έξοδά τους για τόκους, βελτιώνοντας την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί άνετα σε μία συγκυρία όπως η τωρινή όπου ο «πόλεμος» επιτοκίων δεν έχει νόημα σε μια αγορά καταθέσεων που ψυχορραγεί.
Σημειώνεται ότι η πίτα των καταθέσεων ανερχόταν στα τέλη Οκτωβρίου σε 211,4 δισ. ευρώ από 237,987 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τα νοικοκυριά έχουν μειώσει τις καταθέσεις τους κατά 20,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, στα 176,414 δισ. ευρώ από 196,860 δισ. (ποσοστιαία μείωση 10,4%). Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν από 75,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 67,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι καταθέσεις προθεσμίας μειώθηκαν αντίστοιχα στα 98,89 δισ. ευρώ από 109,570 δισ. ευρώ.
πηγή capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου