Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Αυξήσεις ύψους 14% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τη στιγμή που το 10% μένουν απλήρωτοι

Αυξήσεις από 2% έως 14% στους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατομμυρίων νοικοκυριών θα φέρουν από την 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που αναμένεται να ξεπεράσουν σε βάθος τριετίας το 20%-30%. Όλα αυτά τη στιγμή που 700.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις αποξήλωσης ρολογιών ΔΕΗ από επιχειρήσεις, λόγω απλήρωτων λογαριασμών.«Αν οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπεράσουν το 15%, τότε πρέπει να σημάνει συναγερμός στην επιχείρηση, όσον αφορά τη ρευστότητά της», δήλωσε από την πλευρά του χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΕΗ.

Επιβαρυντικά για τους οικιακούς καταναλωτές, σύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας, θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%, ενώ οι επιχειρήσεις των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται, θα «φορτωθούν» έμμεσες αυξήσεις, που θα ψαλιδίσουν το ποσοστό της ελάφρυνσης.

Σ’ αυτά δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κ.α. Ωστόσο, θεωρούνται αναπόφευκτες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση της παραγωγής από λιγνίτη και η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

«Τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας υφίστανται σήμερα τη σφοδρότερη επίθεση ενάντια στο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση» δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο «εξορθολογισμός» αυτός των τιμολογίων που επιβάλλεται μέσω του Μνημονίου, αναμένεται να εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Οι εν λόγω ανα-τιμολογήσεις

Σύμφωνα με όσα επισήμως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται η τιμή του ρεύματος:

• Κατά 13,7% για τους 2,816 εκατ. καταναλωτές που «καίνε» μέχρι και 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ανάπηροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.) με εκπτώσεις 10-20% επί των σημερινών τιμολογίων.

Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ είναι να ενταχθούν σταδιακά 1,2 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι σήμερα όμως οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000, ενώ δικαίωμα ένταξης για το πρώτο τετράμηνο του 2011 θα έχουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι 31 Ιανουαρίου. Άλλο 1 εκατ. μετρητές αφορούν εξοχικές κατοικίες ή κλειστά σπίτια, ενώ περίπου 600.000 καταναλωτές θα σηκώσουν όλο το βάρος των αυξήσεων.

• Κατά 2,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες /τετράμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία καταναλωτών, που ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Μέχρι το 2013 οι αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%.

• Κατά 1,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για άλλες 412.00 καταναλωτές της κατηγορίας 1.601-2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.

• Μειώσεις της τάξης του 4,4% θα έχουν οι περίπου 300.000 οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -περίπου 14%- θα είναι οι μειώσεις για όσους καίνε πάνω από 3.001 κιλοβατώρες/τετράμηνο.

• Μειωμένες από 5% έως 18% θα είναι οι τιμές ρεύματος για τις περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο η τελική επίπτωση στο κόστος του ρεύματος θα κριθεί από το ύψος των έμμεσων χρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου