Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΛΑΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΛΩΝ

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΛΑΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΛΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Αναμφίβολα η σχέση Βενιζέλου-Καρατζαφέρη καταγράφει στιγμές πάθους και έντασης


Αρχικά, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του ακροδεξιού Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού μίλησαν "για κοινή περπατησιά" και για συνεννόηση ευρύτερη των θεμάτων που άπτονται της Εθνικής Άμυνας, όταν συμφώνησαν ότι "δεν υπάρχει αμυντική πολιτική χωρίς αρραγές εσωτερικό μέτωπο και χωρίς υψηλό εθνικό φρόνημα". Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήριζε ως ιδιαίτερα υπεύθυνη την στάση του ΛΑΟΣ "στα θέματα της εθνικής άμυνας και τον εξοπλιστικών προγραμμάτων με στόχο πάντα την προάσπιση της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος" και ευχαριστούσε πάρα πολύ τον κ. Καρατζαφέρη γιατί βοηθάει με το κόμμα του στην επίτευξη ενός κοινού εθνικού στόχου".
Οι δηλώσεις αυτές εξέφραζαν την συμφωνία των δύο καθεστωτικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση των αστικών σχεδιασμών, όπως αυτοί ικανοποιούνται μέσω της συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, του ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Ε.Ε.
Κυρίως όμως κινούνταν στην κατεύθυνση της πολιτικής συμφωνίας των δύο κομμάτων να επιβάλλουν στον λαό μας αφενός το αντεργατικό και αντικοινωνικό Μνημόνιο, αφετέρου να συνεχίσουν απτόητοι, παρά τις κοινωνικές διαμαρτυρίες, τις τεράστιες αγορές όπλων, της τάξης των 33 δις ευρώ έως το 2015.
Είναι πραγματικά παράδοξο ότι σε μια χώρα που το αστικό κατεστημένο προβάλλει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης για να βουλιάξει τον κόσμο της εργασίας στην ανεργία-ανέχεια και στον Εργασιακό Μεσαίωνα, οι βιομήχανοι και έμποροι όπλων να κάνουν ουρά έξω από τα υπουργικά γραφεία, ενώ ο πρωθυπουργός υπόσχεται σε όλους μερίδιο: στους Γάλλους φρεγάτες αξίας 6.5 δις ευρώ, στους Γερμανούς υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη (όπως και στους αμερικανούς), στους Ρώσους τεθωρακισμένα (όπως και στους Γερμανούς), ενώ Ισραηλινοί, Ιταλοί και λοιπές δυνάμεις ελπίζουν και αυτοί με την σειρά τους. Στο όνομα του Μνημονίου, ο Ευ.Βενιζέλος μετατρέπεται σε παλιατζή της Ευρώπης, έτοιμος να χρυσοπληρώσει υποβρύχια που δε τα θέλει κανείς και να αγοράσει γερμανικά οπλικά συστήματα (τεθωρακισμένα, πυροβόλα κλπ) που βρίσκονται σε απόσυρση!
Το ειδύλλιο αυτό μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ κατέληξε στο σχέδιο νόμου για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραλαβή των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, που έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Μια συμφωνία που επιβάρυνε τους φορολογούμενους με επιπλέον 1,2 δις ευρώ.
Γρήγορα όμως αποδείχτηκε ότι η συμφωνία Βενιζέλου-Καρατζαφέρη είχε επίσης ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, ικανά να οδηγήσουν σε γκρίνια και παρατεταμένη πολιτική κόντρα. Βλέπεις, μπορεί να υπάρχει κοινή προσπάθεια όσον αφορά την επιβολή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά συνυπάρχουν βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πανηγυρίσει για τα συμβόλαια. Η κοινωνία μας γνωρίζοντας τα πάρτι της μίζας που στήνονται πάνω στα τεράστια συμβόλαια για τις αγορές όπλων, έχοντας τη γνώση της SIEMENS και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μπορεί να κατανοήσει ότι πίσω από κάθε αγορά όπλων κρύβονται ευρύτερα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Δεν είναι άγνωστο στο λαό μας ότι τα πολεμικά λόμπι -μεταξύ των οποίων και το ρωσικό- έχουν διαμορφώσει συμμαχίες με ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες και εμπόρους όπλων (μεταξύ των οποίων και μπόλικοι απόστρατοι αξιωματικοί), έχουν οργανώσει ολόκληρα δίκτυα από χρηματοδοτούμενους δημοσιογράφους-πολιτικούς-κόμματα-εφημερίδες-στρατιωτικά περιοδικά με σκοπό να προβάλλουν τα δικά τους οπλικά συστήματα και να βγάλουν «μπακατέλες» των ανταγωνιστών τους, για να εξασφαλίσουν τμήμα των πολεμικών προμηθειών. Βεβαίως, όλοι μιλούν για εθνικούς κινδύνους και προπαγανδίζουν την ανάγκη κλιμάκωσης των εξοπλισμών.
Ας δούμε πώς παίζετε αυτό το παιχνίδι μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ:
Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλο που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Ιωάννης Κοραντής, διαπιστώνονταν σοβαρή διαφορά κόστους των πυρομαχικών αρμάτων Leopard 2HEL/A4 του Στρατού Ξηράς, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα που αγοράστηκαν από τον τουρκικό στρατό, αλλά και του χρόνου παράδοσης (απ' ευθείας ανάθεση σύμβασης λόγω επειγόντως, για πυρομαχικά που θα παραδοθούν τμηματικά σε 15 μήνες!).
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που παρουσιάζεται «θιασώτης της Διαφάνειας και της Κάθαρσης», διαμέσου του ΚΥΣΕΑ, κατόπιν εισηγήσεως του ΥΕΘΑ, ενέκρινε λόγω επείγοντος, την απ' ευθείας ανάθεση, με διακρατική συμφωνία, στη Γερμανία 9.000 βλημάτων, τύπου DM 63, με κόστος 54.756.000 ευρώ, ήτοι 6084 ευρώ έκαστο, το διπλάσιο δηλαδή όσων κατέβαλε η Τουρκία [το Δεκέμβριο 2005 η Τουρκία υπέγραψε με την γερμανική εταιρεία Rheinmetall AG συμφωνία για την προμήθεια 15.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας τύπου DM 63 (συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών εκπαίδευσης), παραδοτέων μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 46.000.000 ευρώ, ήτοι περίπου 3066 ευρώ ανά μονάδα].
Ο ντόρος που προκλήθηκε επέφερε την συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώτος επισκέφτηκε το υπουργείο για να ενημερωθεί κατ' ιδίαν για το πρόγραμμα των πυρομαχικών, των υποβρυχίων Type 214 και της πώλησης των ΕΝΑΕ. Ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να έδωσε εξηγήσεις για την προμήθεια με ανάθεση και χωρίς διαγωνισμό 12.000 βλημάτων (9.000 + 3.000 ) για τα άρματα μάχης Leopard-2HEL/Α4 με κόστος 53.000.000 ευρώ και επισημάνθηκε ότι τα υπόλοιπα 45.000 βλήματα θα αγοραστούν με διαγωνισμό.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι το εξής: τι κέρδισε το ΛΑΟΣ από αυτή την ιστορία;
Δημοσιογραφικός ρόλος προκλήθηκε. Ανάδειξη του «σοβαρού και υπεύθυνου ρόλου» της ακροδεξιάς, που «ελέγχει» την εξουσία, επιτεύχθηκε. Όμως και στις τρεις περιπτώσεις (πρόγραμμα των πυρομαχικών, των υποβρυχίων Type 214 και της πώλησης των ΕΝΑΕ) όλοι εμείς οι φορολογούμενοι ζημιωθήκαμε τα μέγιστα.
Άρα, ή όλη η ιστορία έγινε για την προβολή του ΛΑΟΣ ή κάτι άλλο έκαμψε τις αντιδράσεις του Καρατζαφέρη. Τι;
Η ένταση όμως γρήγορα επέστρεψε. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του Καρατζαφέρη μπήκε η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και οι εξελίξεις που δρομολογούνται από τη δράση του Λιβανέζου επιχειρηματία Ι.Σάφα από τον Σκαραμαγκά έως την Ελευσίνα, καθώς φαίνεται ότι ενδιαφέρεται και για την συμφωνία για την κατασκευή φρεγατών (που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σίγουρη από τους Γάλλους) έχοντας την συμμαχία των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών.
Τέλος, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρχηγού του ΛΑΟΣ, ο Γ. Καρατζαφέρης έθιξε με ιδιαίτερο σθένος το «πάγωμα» από τον Ευ.Βενιζέλο της διαδικασίας αγοράς των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων!
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλη ενόχληση του ΥΠΕΘΑ, που συγκρούστηκε τηλεφωνικά με τον Καρατζαφέρη, επισημαίνοντας τις αντιρρήσεις του για τις διαρροές «σε δημοσιογράφο» (που επίσης συχνά υπερασπίζει τα ρωσικά οπλικά συστήματα) μέρος των όσων είπε ο Καρατζαφέρης με το Πρόεδρο. Και αυτά που διέρρευσαν είχαν σχέση με ρωσικούς εξοπλισμούς οι οποίοι "πάγωσαν"».
Για να παραφράσουμε τον ποιητή: «Όμορφος κόσμος, ηθικός, αστικά πλασμένος»!
Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία για τα ρωσικά ΤΟΜΑ, που ουσιαστικά θα αγοράζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού στρατού σε ένα σύγχρονο όχημα μεταφοράς προσωπικού, κυρίως για τις δολοφονικές αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, συμπεριλαμβάνονταν και στις αποκαλύψεις από την ιστοσελίδα Wikileaks. Η προμήθεια 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου BMP, κόστους σχεδόν 1,7 δις ευρώ, από τη Ρωσία μπαίνει οριστικά και αμετάκλητα στο "ψυγείο" καθώς με μία μικρή και άκρως υπηρεσιακή ανακοίνωση η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών επισημαίνει:
«Σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας την 22 Νοεμβρίου 2010 εγκρίθηκε από το Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Γεωργιόπουλο Δημήτριο ο τερματισμός του έργου Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Προμήθειας Νέων Ερπυστριοφόρων TOMA BMP-3M». Η επιτροπή τερμάτισε το έργο της χωρίς καν να υποβάλλει πρακτικό κάτι που δείχνει ότι η συνεργασία έλαβε τέλος!
Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ανησυχίας του Καρατζαφέρη αρκεί να αναφέρουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ επεδίωκε επέκταση των ελληνορωσικών σχέσεων επεκτείνωντας την στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση του κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφού πρώτα προώθησε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας, των επενδύσεων αλλά και στο πεδίο των τουριστικών ανταλλαγών.
Η ρωσική πλευρά, είχε επενδύσει με την σειρά της στην πώληση των BMP-3M στην Ελλάδα επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει «διαφημιστικά» τον Ελληνικό στρατό για να επιχειρήσει να εξάγει αντίστοιχα στρατιωτικά προϊόντα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ.
Η σχεδιαζόμενη αγορά των ΤΟΜΑ θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία που θα έχει γίνει ποτέ από την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το εκτιμώμενο κόστος της, θα ήταν μεγαλύτερο από το τίμημα που καταβλήθηκε αθροιστικά για την απόκτηση όλων των ρωσικών όπλων που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, δηλαδή τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 και OSA AK, τα πλοία ταχείας μεταφοράς ZUBR, τα αντιαρματικά βλήματα KORNET-Ε και για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300! Η απόκτηση νέων ΤΟΜΑ διασυνδέεται και με την τύχη της υπό κρατικό έλεγχο πολεμικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ, καθώς το πρόγραμμα κατασκευής νέων τεθωρακισμένων οχημάτων θα είναι η προίκα της, στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών που ενδιαφέρονται για την εξαγορά ποσοστού της βιομηχανίας.
Ξανά μπροστά στο ΛΑΟΣ ορθώνεται γερμανικό εμπόδιο: Η Rheinmetall!
Στον σχετικό φάκελο με την προσφορά της γερμανικής εταιρείας πολεμικών συστημάτων που δόθηκε στον Χάρη Παμπούκη, τον αρμόδιο υπουργό για τις ξένες επενδύσεις, περιλαμβάνονται οι 5 βασικές απαιτήσεις της Rheinmetall για την εξαγορά της ΕΛΒΟ, οι οποίες συνοδεύουν τις προτάσεις για μείωση του προσωπικού των 450 εργαζομένων και την αναδιάρθρωση των παραγωγικών κι εργασιακών σχέσεων.
1) Το πρώτο σκέλος αφορά το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Marder, για το οποίο ο γερμανικός κολοσσός προτίθεται να διαθέσει την τεχνογνωσία στην ΕΛΒΟ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προβεί στην αγορά του συγκεκριμένου ΤΟΜΑ, ένα κονδύλι το οποίο αγγίζει τα 200 εκατ. Ευρώ (να πάρει τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ που αποσύρονται από το γερμανικό στρατό λόγω περικοπών).
2) Το δεύτερο αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας και οργάνωσης για την κατασκευή ενός κέντρου υποστήριξης κάθε είδους οπλικού συστήματος της Rheinmetall, τόσο αυτά που βρίσκονται σε υπηρεσία στην Ελλάδα (περισσότερα από 1.000) όσο και στο εξωτερικό.
3) Το τρίτο έχει να κάνει με τη μεταστροφή της ΕΛΒΟ στην παραγωγή στρατιωτικών φορτηγών για χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας την ταυτόχρονα σε τοπικό εταίρο (περιορίζοντας το αντικείμενο της και την απεύθυνση της).
4) Το τέταρτο δίνει στην Eλλάδα τη δυνατότητα συμμετοχής με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος (περί τα 10 εκατ. ευρώ) στην ανάπτυξη του νέου τροχοφόρου 8χ8 οχήματος της εταιρείας. Οι Γερμανοί, σημειώνουν στην πρόταση τους ότι η τεχνογνωσία που θα αποκτήσει η ΕΛΒΟ θα της δώσει σημαντικές πιθανότητες να επιλεγεί από τη Rheinmetall ως εργοστάσιο παραγωγής του συγκεκριμένου οχήματος.
5) Το πέμπτο και τελευταίο σκέλος προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από πλευράς Rheinmetall (και συγκεκριμένα του προγράμματος ΤΟΜΑ «Puma») για την κατασκευή του μελλοντικού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης για το πεζικό του Ελληνικού Στρατού.
Για ακόμη μια φορά, ότι με πρόσχημα την σωτηρία των θέσεων εργασίας (που όμως δεν διασφαλίζονται), προχωρά η ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας, που με προίκα τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού στρατού, προχωρά στην άμεση οικονομική ενίσχυση ξένων και Ελλήνων βιομήχανων του ολέθρου, ευελπιστώντας ότι έτσι θα διαμορφωθούν οι όροι διεκδίκησης τμήματος από το διεθνές κυνήγι των εξοπλισμών και του εμπορίου του πολέμου.
Ο θάνατος σου, τα κέρδη μου!
Η Εθνοκαπηλεία και Πολεμοκαπηλεία πάνε χέρι χέρι με τεράστια ελληνικά και ξένα οικονομικά συμφέροντα. Η προβολή των «εθνικών κινδύνων» αποτελεί προάγγελο σκληρών αντεργατικών και φορολογικών μέτρων. Τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών, ελληνικών και ξένων είναι βουτηγμένα στο αίμα και πόνο των λαών, απαιτούν τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Κάθε κλειστό σχολείο, νοσοκομείο, παιδικός σταθμός είναι μια ακόμη οβίδα, κανόνι και φρεγάτα.
Μονόδρομος για το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα η πάλη για το Μπλοκάρισμα των Εξοπλισμών, το κλείσιμο της πολεμικής βιομηχανίας και ο προσανατολισμός της παραγωγής της σε ειρηνικούς σκοπούς με διατήρηση των θέσεων εργασίας και μισθούς που θα ικανοποιούν τις εργατικές ανάγκες.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου