Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ: ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΙΑΣ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

‹ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ —
19.Σεπ.2010
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !

ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΙΑΣ ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ο Ασύρματος αποτελεί το μοναδικό κομμάτι αδόμητης γης που έχει απομείνει στο δήμο μας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τους δημότες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να αποκτήσουν ένα χώρο πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Σε μια αφιλόξενη πόλη που ο σχεδιασμός και η λειτουργία της εξυπηρετούν την ανεξέλεγκτη δόμηση, την κερδοφορία των εργολάβων και την εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ο Ασύρματος κινδυνεύει να είναι το επόμενο θύμα των συμφερόντων που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Σε αυτό το πλαίσιο η δημοτική αρχή εισηγήθηκε περσι πρόταση παραχώρησης μέρους του Ασυρμάτου στην Πολιτική Αεροπορία για την ανέγερση εγκαταστάσεων της. Αφού πρώτα απαξίωσαν επι χρόνια το χώρο περιμετρικά μη συντηρώντας το γήπεδο μπάσκετ, πεζόδρομους, παιδικές χαρές και τη βλάστηση προσπάθησαν να χαρίσουν το «φιλέτο» του Ασυρμάτου εκτιμώντας εσφαλμένα ότι οι κάτοικοι έχουν απεμπολίσει οποιοδήποτε δικαίωμα επί του πάρκου. Ταυτόχρονα και στην ίδια λογική καταπατούν με αυθαίρετη εξέδρα το χώρο εκδηλώσεων, φυτεύουν υποσταθμό της ΔΕΗ, δε λογαριάζουν κανένα. Εντός του Ασυρμάτου, πίσω από τα στρατιωτικά συρματοπλέγματα διαγράφεται χαρακτηριστικά η αντίληψη της δημοτικής αρχής (και των προηγούμενων) για το πως αξιοποιείται η έκταση: χώρος στάθμευσης απορριματοφόρων και μηχανημάτων εργασίας, χωματερή, νεκροταφείο κατεστραμμένων κάδων, χώρος απόθεσης μπαζων και κάθε λογής σκουπιδιών.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ

Τα σχέδια της δημοτικής αρχής ευτυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Οι άμεσες κινητοποιήσεις των κατοίκων που απέρριψαν κάθε πρόταση τσιμεντοποίησης και παραχώρησης σε διάφορους καλοθελητές, έκοψαν την όρεξη των εργολάβων και των δημοτικών αρχόντων. Η δημιουργία της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου και η πρωτοβουλία των κατοίκων να κόψουν τα συρματοπλέγματα, να δενδροφυτεύσουν το χώρο σήμανε τη διεκδίκήση στην πράξη του δικαίωματος τους σε ένα ελεύθερο-ανοιχτό πάρκο, πνεύμονα πρασίνου, χώρο περιπάτου και αντιεμπορευματικών εκδηλώσεων.

Τον τελευταίο χρόνο η πολύπλευρη δράση μας ανέδειξε το ζήτημα του Ασυρμάτου ως πάρκο που ανήκει στους κατοίκους και όχι στα ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα. Ακυρώσαμε τα σχέδια της τσιμεντένιας “ανάπλασης”, γνωστοποιήσαμε στους κατοίκους την υπόθεση του Ασυρμάτου και διαμορφώνουμε μέρα με τη μέρα το πάρκο των ονείρων μας. Φυτεύουμε, καλλιεργούμε, συζητάμε. Συνδιαμορφώνουμε, γιορτάζουμε, γκρεμίζουμε τις περιφράξεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ!

Αρνούμαστε τη μοίρα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Αυτό που θέλουμε είναι ο χώρος του Ασύρματου να είναι ενιαίος ανοιχτός χώρος πρασίνου και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Θέλουμε τα 70 στρέμματα να είναι καθημερινά προσβάσιμα σε όλους. Να αποτελεί ο Ασύρματος ταυτόχρονα άλσος με δασικά δέντρα και φυτά, χώρος περιπάτου, ανοιχτό σημείο συνεύρεσης των ανθρώπων. Χώρος όπου το παιχνίδι, η δενδροφύτευση, η ανάπαυλα, η συζήτηση και μια νέου τύπου πολιτιστική δραστηριότητα να είναι κτήμα όλων. Σε τελική ανάλυση να είναι χώρος ανάπτυξης συλλογικών κοινωνικών δραστηριοτήτων σε ένα περιβάλλον ανοιχτού, ελεύθερου πράσινου άλσους.

Σας καλούμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε, να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί αυτό που χρόνια φαίνοταν άπιαστο και μακρινό: ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ, ΑΝΟΙΧΤΌ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ανοιχτη Συνελευση για τη Διεκδικηση του Ασυρματου

Οι συνελεύσεις πραγματοποιούνται κάθε 2η και 4η Δευτέρα του μήνα στις 8.00μμ στον Ασύρματο

http://asyrmatos.espivblogs.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου