Έκθεση-κόλαφος για τη φωτιά στη Marfin της Σταδίου
NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 11:54
Τελευταία Ενημέρωση : 24/09/2010 11:59
Σειρά παραλείψεων στο σύστημα πυρασφάλειας, αλλά και ανύπαρκτη σχετική εκπαίδευση του προσωπικού στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου διαπιστώνει το πόρισμα της Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τις συνθήκες της πυρκαγιάς μετά τον εμπρησμό της τράπεζας από ομάδα αντιεξουσιαστών το Μάιο του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών εργαζομένων.
Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο Τεχνικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοδόσιος Πανταζόπουλος, ένας συνδυασμός γεγονότων επηρέασαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού των εργαζομένων από το κτήριο μετά από την επίθεση των κουκουλοφόρων.
Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα αποδίδει τα αίτια του ατυχήματος σε «εμπρησμό λόγω εγκληματικής ενέργειας». Αναφέρει επίσης ότι η μόνη έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα ήταν κλειδωμένη και το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει είχε χαθεί, ενώ η τραγωδία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής.
«Στο υποκατάστημα εργάζονταν συνολικά 27 άτομα. Υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου και δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας. Ωστόσο αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζομένους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον καπνό ήταν αποπνικτική», τονίζει ο επιθεωρητής και προσθέτει:
«Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έξοδο κινδύνου του ισογείου,η οποία δεν έπρεπε να κλειδώνεται, προκειμένου να ανοίγει εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει. Αυτή άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την “μπάρα πανικού” της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος,με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου».
Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, το οποίο εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατόπιν μελέτης του χώρου, στην οποία αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Ο κ. Πανταζόπουλος θεωρεί παράλληλα κρίσιμη την ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων όσν αφορά στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, απαραίτητη είναι «η κατάρτιση από τον εργοδότη σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη, διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου, οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται. Επιπλέον πρέπει να επιμορφώνονται και να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πάνω σε θέματα πυρασφαλείας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων, με πραγματοποίηση των ασκήσεων τακτικά».
...............................
Και το πλήρες πόρισμα, από το σημερινό "ΒΗΜΑ"
...................................
Ολόκληρο το πόρισμα για την τραγωδία στη Marfin
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 [ 10:56 ]
Ολόκληρο το πόρισμα για την τραγωδία στη Marfin έχει ως εξής:
Για το ομαδικό εργατικό ατύχημα που έγινε την 5.5.2010 σε βάρος των 27 εργαζομένων στο υποκατάστημα της τράπεζας MARFIN EGNATIA BANK στο κτίριο της οδού Σταδίου 23 στην Αθήνα και συγκεκριμένα των: ΤΣΑΚΑΛΗ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ του Ιωάννη, κατοίκου εν ζωή στην Ηλιούπολη, στην οδό Αλ. Παναγούλη 63, ΖΟΥΛΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ του Εμμανουήλ, κατοίκου εν ζωή στο Μαρούσι, στην οδό Αγ. Αθανασίου 14, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ του Ζαχαρία, κατοίκου εν ζωή στο Βύρωνα, στην οδό Ούλοφ Πάλμε 6, ΜΠΟΥΡΗ ΗΛΙΑ του Δημητρίου, κατοίκου Αθηνών στην οδό Ναϊάδων 83, ΣΤΡΑΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Μιχαήλ, κατοίκου Ιλίου, στην οδό Δραγουμάνου 55, ΜΠΛΕΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ του Στυλιανού, κατοίκου Χολαργού, στην οδό Υμηττού 70, ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Σπυρίδωνα, κατοίκου Αθηνών στην οδό Αχαρνών 415, ΠΡΑΠΑ ΦΩΤΕΙΝΗΣ, κατοίκου Αθηνών στην οδό Κομνηνών 12, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ του Γεωργίου, κατοίκου Αγίου Σπυρίδωνα Πικερμίου στο οικοδ. τετρ. 110, ΣΑΚΕΛΛΗ ΕΛΕΝΗΣ του Μιχαήλ, κατοίκου Αθηνών στην οδό Δασκαλογιάννη 6, ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ του Στυλιανού, κατοίκου Αλίμου στην οδό Λάρνακος 7, ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αγίου Δημητρίου στην οδό Ελπίδος 27, ΓΚΟΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Κωνσταντίνου, κατοίκου Νέας Σμύρνης στην οδό Ικονίου 54, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ του Δημητρίου, κατοίκου Ιλισίων στην οδό Διον. Αιγινήτου 37, ΠΑΠΑΤΖΙΚΗ ΣΩΤΗΡΗ του Θωμά, κατοίκου Πειραιά στην οδό Διστόμου 77, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑΣ του Ιωάννη, κατοίκου Ζωγράφου στην οδό Ευρυνόμης 21, ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ του Ηλία, κατοίκου Παλαιού Φαλήρου στην οδό Αριστείδου 14-16, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Σταύρου, κατοίκου Καλλιθέας στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 28-30, ΚΟΥΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αθηνών, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ του Ευαγγέλου, κατοίκου Χαλανδρίου στην οδό Θρασυβούλου 34, ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ του Σωτηρίου, κατοίκου Αθηνών στην οδό Λευκωσίας 13, ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ του Αθανασίου, κατοίκου Βύρωνα στην οδό Μαγνησίας 97, ΚΩΣΤΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Κωνσταντίνου, κατοίκου Ζωγράφου στην οδό Τριφυλλίας 41, ΦΡΕΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗΣ του Παναγιώτη, κατοίκου Νέας Σμύρνης στην οδό Σαράντα Εκκλησιών 27, ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ του Σπυρίδωνος, κατοίκου Αθηνών στην οδό Μιχαήλ Μελά, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ του Στυλιανού, κατοίκου Αγίου Δημητρίου στην οδό Κ. Καραμανλή 14 και ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΜΑΡΘΑΣ του Παντελή, κατοίκου Ηλιουπόλεως στην οδό Μακρυγιάννη 34.
Ο υπογεγραμμένος Τεχνικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας Θεοδόσιος Πανταζόπουλος ασχολήθηκα με το πιο πάνω ατύχημα μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός και την αναγγελία του από την επιχείρηση, με αριθμό πρωτοκόλλου από 561 έως και 587 του έτους 2010 και έκανα έρευνα για τον εντοπισμό των αιτίων που το προκάλεσαν.
Από την εξέταση του χώρου και των συνθηκών εργασίας κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, από την περιγραφή που έδωσαν όλοι οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι στην τράπεζα, από τη μαρτυρία του τεχνικού ασφάλειας ΣΚΑΝΔΑΜΗ ΠΕΤΡΟΥ, από τη μαρτυρία του ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑ, διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας, από τα απαντητικά έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ της τράπεζας και της υπηρεσίας μας καθώς και από τα έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ της υπηρεσίας μας, της κρατικής ασφάλειας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σχημάτισα τη γνώμη ότι το ατύχημα έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:
Οι παθόντες εργάζονταν στο συγκεκριμένο υποκατάστημα αρκετό διάστημα (από 4 μήνες έως 10 χρόνια). Το λιγότερο χρόνο εργασίας στο υποκατάστημα είχε η ΠΡΑΠΑ ΦΩΤΕΙΝΗ όπου εργαζόταν περίπου 4 μήνες.
Την ημέρα του ατυχήματος και ώρα 14.10, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, άγνωστοι έσπασαν τις τζαμαρίες στο ισόγειο του υποκαταστήματος και πυρπόλησαν το υποκατάστημα, πετώντας στο εσωτερικό ενεργοποιημένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Από την πυρκαγιά γέμισαν με καπνό σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι χώροι του κτιρίου. Οι 27 εργαζόμενοι που βρίσκονταν την ώρα εκείνη εκτός του υποκαταστήματος δεν πρόλαβαν να εκκενώσουν όλοι τις θέσεις εργασίας με ασφάλεια, με αποτέλεσμα:
_ 3 από τους 27 εργαζόμενους και συγκεκριμένα ο ΤΣΑΚΑΛΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ του Ιωάννη και η ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Ζαχαρία να βρουν τραγικό θάνατο εντός του κτιρίου ενώ η ΖΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του Εμμανουήλ μόλις κατάφερε να βγει σε έναν από τους εξώστες του 2ου ορόφου του κτιρίου, όπου όμως δεν άντεξε από την εισπνοή καπνών και τοξικών αερίων και έχασε και αυτή τη ζωή της.
_ 1 από τους 27 εργαζόμενους, ο ΓΚΟΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ υπέστη κάταγμα σπονδύλου, διότι για να διασωθεί πήδηξε από τον εξώστη του κτιρίου στην παρακείμενη οροφή από πλαστικό του όμορου κτιρίου στο νούμερο 21 και επειδή η οροφή έσπασε, βρέθηκε στο δάπεδο του χώρου αυτού (υψομετρική διαφορά 3 μέτρων).
14 εργαζόμενοι και συγκεκριμένα οι: ΜΠΟΥΡΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΤΡΑΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΠΛΕΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΠΡΑΠΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΣΑΚΕΛΛΗ ΕΛΕΝΗ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΚΩΣΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΦΡΕΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ και ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΜΑΡΘΑ, εξήλθαν από μια μεταλλική πόρτα του 2ου ορόφου που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και ήταν τυχαία ανοικτή για αερισμό της παρακείμενης τουαλέτας, λόγω προβλήματος της αποχέτευσης. Η πόρτα αυτή οδηγούσε σε ανοικτό χώρο διαστάσεων 2,50 μ. Χ 4,00 μ. Χ 2,50 μ. περίπου, αλλά έμειναν εγκλωβισμένοι εκεί γιατί ο χώρος αυτός ήταν κλειστός με κάγκελα (σαν κλούβα) από τις 3 πλευρές του, ενώ και η οροφή του χώρου ήταν καλυμμένη με σιδερένια κατασκευή (πλέγμα) και από ένα είδος μεμβράνης (πιθανότατα για να προστατεύονται οι εξωτερικές μονάδες του μηχανολογικού εξοπλισμού που υπήρχε στον χώρο από τη βροχή). Μετά από υπερπροσπάθεια ο εργαζόμενος ΜΠΟΥΡΗΣ ΗΛΙΑΣ κατάφερε να αποξηλώσει τμήμα της σιδερένιας κατασκευής της οροφής διαστάσεως περίπου 0,60 Χ 0,80 μ. (βλέπε συνημμ. φωτογραφία 3) και μέσω αυτού του ανοίγματος να καταφέρουν οι 14 εργαζόμενοι να εξέλθουν και να διασωθούν πηδώντας σε παρακείμενα μέρη των ομόρων κτιρίων.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κατάφεραν:
_ άλλοι να διασωθούν μέσω των εξωστών χρησιμοποιώντας τα διακοσμητικά πρεβάζια του κτιρίου και από εκεί πηδώντας στα προστεγάσματα των ομόρων κτιρίων
_ και άλλοι (που βρίσκονταν στους εξώστες εγκλωβισμένοι) απεγκλωβίστηκαν με τη χρήση κλιμάκων από την πυροσβεστική υπηρεσία που είχε καταφθάσει στο χώρο.
_ ένας εργαζόμενος ο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ κατάφερε να εξέλθει από την κύρια είσοδο του ισογείου.
Η μοναδική θύρα - έξοδος κινδύνου του υποκαταστήματος που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας (καμπίνα δύο θυρών με ανιχνευτή μετάλλων), δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζόμενους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον πολύ καπνό ήταν αποπνικτική και αυθόρμητα όλοι οι εργαζόμενοι για να διασωθούν ανέβαιναν προς τα επάνω θεωρώντας πιο ασφαλή τη διαφυγή τους.
Επιπλέον αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους ότι η θύρα - έξοδος κινδύνου του ισογείου (που δεν θα πρέπει να κλειδώνεται για να μπορεί να ανοιχθεί εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να την χρησιμοποιήσει) άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την μπάρα πανικού της ίδιας της θύρας και συγχρόνως πατούσε και ένα κουμπί σε ένα φορητό τηλεχειριστήριο, που ήταν το μοναδικό σε όλο το χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος με την ύπαρξη του καπνού θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να βρεθεί το μοναδικό τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί, συγχρόνως με το σπρώξιμο της θύρας για να μπορεί να ανοίξει η θύρα - έξοδος κινδύνου. Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων όπου αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο γραφείο είχε πιάσει πρώτο φωτιά που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί.
Τέλος υπήρχαν:
_ πόρτα μεταλλική στον 3ο όροφο του κτιρίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκκένωση του κτιρίου διότι μέσω σιδερένιας σκάλας οδηγούσε στην ταράτσα και στη στέγη του κτιρίου, αλλά τη στιγμή του συμβάντος ήταν κλειδωμένη. Η συγκεκριμένη πόρτα δεν ήταν έξοδος κινδύνου.
_ πόρτα στο πλατύσκαλο του κλιμακοστασίου από το ισόγειο στον ημιώροφο που ήταν κλειδωμένη και οδηγούσε σε ακάλυπτο χώρο (εν είδει φωταγωγού) όπου υπήρχε μηχανολογικός εξοπλισμός. Η συγκεκριμένη πόρτα δεν ήταν έξοδος κινδύνου. Το ότι υπήρχε μηχανολογικός εξοπλισμός το διαπίστωσα κοιτάζοντας από άνοιγμα που υπάρχει στο κλιμακοστάσιο που οδηγεί από τον ημιώροφο στον α' όροφο και «βλέπει» στον ίδιο φωταγωγό.
Τα αίτια του ατυχήματος είναι ο εμπρησμός λόγω εγκληματικής ενέργειας. Ολοι οι διασωθέντες εργαζόμενοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο διότι είχαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού και τοξικών αερίων, με σοβαρότερη την περίπτωση του ΜΠΟΥΡΗ ΗΛΙΑ που θα παίρνει φαρμακευτική αγωγή μέχρι τον Ιούνιο και του ΓΚΟΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ που υπέστη κατάγματα στα πλευρά από την πτώση.
Οσον αφορά την ασφαλή εκκένωση των χώρων εργασίας σε περίπτωση κινδύνου η νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια των χώρων εργασίας αναφέρει ότι:
ο εργοδότης οφείλει:
να λαμβάνει όσον αφορά την πυρασφάλεια και την εκκένωση των χώρων από εργαζόμενους τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στο μέγεθος και στη φύση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης έτσι ώστε σε περίπτωση κινδύνου όλες οι θύρες εργασίας θα πρέπει να μπορούν να εκκενώνονται από τους εργαζόμενους γρήγορα και με συνθήκες πλήρους ασφάλειας.
Τέτοια μέτρα είναι:
Α. Η κατάρτιση (από τον εργοδότη) σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη, διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται προκειμένου να μπορούν να ανοιχθούν εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσει. Να επιμορφώνονται-εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πάνω σε θέματα πυρασφάλειας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων και με πραγματοποίηση ασκήσεων τακτικά, για δοκιμή του σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με ορισμό εργαζομένων καθοδηγητών κατάλληλα επιμορφωμένων, ώστε σε περίπτωση κινδύνου οι εργαζόμενοι να μπορούν να διασωθούν. (Η άσκηση θα πρέπει να εποπτεύεται και από τον τεχνικό ασφάλειας). (Η άσκηση θα πρέπει να εποπτεύεται και από τον τεχνικό ασφάλειας). Ολοι οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει καμία εκπαίδευση - αναμόρφωση - επιμόρφωση και ούτε είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κάποιου είδους άσκηση εκκένωσης του κτιρίου. Μόνο η εργαζόμενη ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ μου ανέφερε ότι είχε γίνει κάποια χρονική στιγμή επίδειξη της χρήσης των πυροσβεστήρων και η εργαζόμενη ΚΟΥΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ότι είχαν διανεμηθεί ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα πυροπροστασίας σε όλο το προσωπικό χωρίς να θυμάται πότε.
Στο εγχειρίδιο ασφαλείας της τράπεζας στις παραγράφους 5.5, 5.6, 5.7, σελ. 14 και σελ. 15 (βλέπε συνημμένο 1 δύο σελίδων) προβλέπεται ορισμός ομάδας πυροπροστασίας και άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Β. (Ο εργοδότης οφείλει) να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας που εκδίδεται από την πυροσβεστική υπηρεσία. Για το πιστοποιητικό αυτό απαιτείται να γίνει μελέτη του χώρου της εγκατάστασης όπου θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης - πυροπροστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη συγκεκριμένη φύση και δραστηριότητα της επιχείρησης ανάλογα με την έκταση, το είδος και τον αριθμό των εργαζομένων και τρίτων (όπως αριθμός εξόδων κινδύνου, είδος και ποσότητα εξοπλισμού πυρόσβεσης κλπ.). Η μελέτη αυτή κατατίθεται στην πυροσβεστική υπηρεσία για έγκριση. Μετά την έγκριση ο εργοδότης εφαρμόζει τα αναφερόμενα στη μελέτη στους χώρους της επιχείρησής του και καλεί την πυροσβεστική υπηρεσία να ελέγξει αν εφαρμόσθηκαν τα μέτρα και να εκδώσει το πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση (βλέπε συνημμένο 2).
Η επιχείρηση δεν είχε το προαναφερόμενο πιστοποιητικό.
Κατά την αυτοψία που έκανε στον χώρο του ατυχήματος την 6.6.2010 υπήρχαν έγγραφες ανηρτημένες οδηγίες τρόπου κατάσβεσης και άμεσων ενεργειών σε περίπτωση πυρκαγιάς και κάτοψη του χώρου, βλέπε φωτογραφίες (4) καθώς και πυροσβεστήρες διασκορπισμένοι σε όλους τους ορόφους.
Σχετική νομοθεσία
1) άρθρο 7, παράγραφος 1, 5 και άρθρο 18 παράγραφος 1 και 2 του Ν. 1568/1985.
2) άρθρο 9 παράγραφος 1 & 2 του ΠΔ 17/1996.
3) παράγραφος 4 & 5 του παραρτήματος Ι ή ΙΙ του άρθρου 10 του ΠΔ 16/96 που παραπέμπει και στην πυροσβεστική διάταξη 3/1981.
Αθήνα 2.7.2010
Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου