Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η... Πράσινη Μαφία «σκουπίζει» την Ιταλία




H πράσινη Μαφία «σκουπίζει» την Ιταλία

Η Ημερησία on line
Μόνο το 2009, ο συνολικός τζίρος της ιταλικής Μαφίας από την παράνομη εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα υπολογίζεται ότι έφτασε στα 21 δισ. ευρώ.

Ρώμη, Κώστας Παπαϊωάννου

Κάθε ώρα που περνά, στην Ιταλία σημειώνονται τρία εγκλήματα της Μαφίας σε βάρος του πλανήτη Γη. Αυτό υποστηρίζει η Ενωση για το Περιβάλλον (Lega Ambiente) στην έκθεση την οποία παρουσίασε για την διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στην «πράσινη οικονομία» το 2010. Από τη συλλογή των απορριμμάτων μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει η έκθεση, οι «μπίζνες της Ecomafia» δεν γνωρίζουν κρίση. Μόνο το 2009, τα συνολικά εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος που ανακαλύφθηκαν από τις αρμόδιες αρχές ανήλθαν σε 30.000, ενώ ο συνολικός τζίρος από την παράνομη εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα υπολογίζεται στα 21 δισ. ευρώ!

Οπως υποστηρίζει η επιτροπή της ιταλικής Βουλής για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, η Καμόρα (η Μαφία της Νάπολη) έχει θάψει σε πάνω από 200 παράνομες χωματερές εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων με προέλευση τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες του ανεπτυγμένου Βορρά. Σε πολλές δε περιπτώσεις, είναι υπεύθυνη για το σκάνδαλο της ταφής τοξικών αποβλήτων ακόμη και κάτω από περιφερειακούς δρόμους της Νάπολη!

Σε άλλες περιοχές, όπως στην Τροπαία της Καλαβρίας, η Ντράνγκετα (όπως αποκαλείται εκεί η Μαφία) είχε τοποθετήσει τοξικά απόβλητα ακόμη και στον τοίχο ενός δημοτικού σχολείου!

Η διείσδυση στον τομέα της συλλογής απορριμμάτων, σημειώνει μιλώντας στην «Η» ο υπεύθυνος της Γενικής Εισαγγελίας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος Πιέρο Γκράσο, καθιστά τη Μαφία μία ισχυρή εταιρεία συμμετοχών (holding), η οποία ευημερεί παρά την κρίση.

Συχνά, οι «νονοί» του οργανωμένου εγκλήματος ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και συνάπτουν συμφωνίες ακόμη και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τον έλεγχο όλων των διαγωνισμών.

«Οικολογική βόμβα»
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν σε μελέτη τους οι υγειονομικές αρχές της Καμπανίας, στα προάστια της Νάπολη και σε πολλές περιοχές του νομού, υπάρχει μία «οικολογική βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς τα «τοξικά νεκροταφεία» έχουν μολύνει ανεπανόρθωτα τη χλωρίδα και την πανίδα.

Την ίδια στιγμή, όπως επιβεβαιώνουν οι τηλεφωνικές υποκλοπές της συνομιλίας δύο αρχηγών της Μαφίας στη Σικελία, η Κόζα Νόστρα προσαρμόζεται στις νέες επιχειρηματικές προκλήσεις της «Πράσινης Οικονομίας». Αναφερόμενοι στις νέες μονάδες αιολικής ενέργειας οι οποίες προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στο νησί, οι δύο μαφιόζοι μιλούν για τον «άνεμο των νέων κερδών» και σχεδιάζουν την ανακύκλωση του «βρόμικου» χρήματος.

Οι εκπρόσωποι της Μαφίας, γράφει χαρακτηριστικά η Corriere della Sera, επιδιώκουν τη διείσδυση στις εγκαταστάσεις της Σικελίας οι οποίες θα φιλοξενήσουν πάνω από χίλιες τέτοιες γεννήτριες.

Το μέγεθος της διείσδυσης της Μαφίας στους τομείς της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Σικελία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και με την επιχείρηση στο Τράπανι, η οποία οδήγησε στην κατάσχεση κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και στο κλείσιμο 43 ανώνυμων εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων που δρουν στους συγκεκριμένους τομείς και στις οποίες ανακυκλώνονταν παράνομα κεφάλαια της Κόζα Νόστρα.

Ομως, το οργανωμένο έγκλημα δραστηριοποιήθηκε έντονα και στην κατασκευή των αιολικών πάρκων στη Σαρδηνία, όπως απεκάλυψε το πρόσφατο σκάνδαλο της παράνομης μασονικής Στοάς Ρ3, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιχειρηματίες και κορυφαίοι πολιτικοί της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας.

O χρηματιστής
Εδώ, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο χρηματιστής Φλάβιο Καρμπόνι, ο οποίος είναι γνωστός από την εμπλοκή του στα σκάνδαλα της τράπεζας Banco Ambrosiano και της στρατηγικής της έντασης τη δεκαετία του '70.

Στο ίδιο σκάνδαλο εμπλέκονται επίσης και ο Ντένις Βερντίνι, συντονιστής του κυβερνώντος κόμματος Λαός της Ελευθερίας, καθώς και ο στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συνιδρυτής του κόμματος Φόρτζα Ιτάλια Μαρτσέλο ντελ Ούτρι, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε 9 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της συνεργασίας με τη σικελική Μαφία...

«Διαβάζουν» το μέλλον και κινούνται βάσει σχεδίου

Στη Σικελία, η Μαφία σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες, είχε αγοράσει τα πάρκα όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά

Αποκαλυπτική μελέτη της Europol, η οποία δημοσιεύτηκε αυτό το καλοκαίρι, περιγράφει την πραγματικότητα της διείσδυσης της Μαφίας στην «Πράσινη Ενέργεια». Σε αυτήν, υπογραμμίζεται το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνει το οργανωμένο έγκλημα για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με στόχο την εκμετάλλευση των κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Μαφία, όπως τονίζεται στη μελέτη, «αντιλαμβάνεται ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί την πρόκληση του μέλλοντος και πηγή νέων κερδών». Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για τις «οικολογικές μπίζνες» της Μαφίας, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Ιταλός δικαστικός Αλμπέρτο Τσιστέρνα, ο οποίος από το 2008 διευθύνει τις έρευνες για τη διείσδυση της Ντράνγκετα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Καλαβρία.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις που κάνει η Ένωση για το Περιβάλλον (Lega Ambiente), η οποία κάνει λόγο για τις δραστηριότητες των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο -με τη διαπλοκή πολιτικών εκπροσώπων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με τη συνδρομή ακόμη και τραπεζών, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατη δικαστική έρευνα η οποία διεξήχθη στην Απουλία της νότιας Ιταλίας- απλώνει τα «πλοκάμια της διαφθοράς», ελέγχοντας τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία προορίζονται για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Ειδικά στη Σικελία είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το γεγονός ότι δεκάδες περιφερειακοί σύμβουλοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα εκμετάλλευσης των 7 δισ. ευρώ τα οποία επρόκειτο να διατεθούν για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ, παράλληλα, όπως απεκάλυψαν οι σχετικές δικαστικές έρευνες, το 70% των εκτάσεων γης που θα φιλοξενούσαν τα πάρκα αυτά είχαν αγοραστεί προκαταβολικά από την Κόζα Νόστρα!

Αν μη τι άλλο, είναι προφανές ότι η Μαφία βλέπει πολύ μπροστά και αναπροσαρμόζει τη δράση της βάσει οργανωμένου σχεδίου -τόσο οργανωμένου που θα έκανε πολλές κυβερνήσεις να φαντάζουν μπροστά της κυριολεκτικά ερασιτεχνικές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου