ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία ΚΟΝΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΥΒΟΣ Α.Β.Ε.Ε., μέλος του ομίλου ArcelorMittal, συζητήθηκε το πλήρες αδιέξοδο στις συζητήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία επιμένει ότι είτε οι εργαζόμενοι θα δεχτούν τις 60 απολύσεις (σύνολο εργαζομένων 135) είτε το εργοστάσιο θα κλείσει.

Η εταιρεία παραμένει κλειστή για τρίτο μήνα, καθώς ανανεώθηκαν οι διαθεσιμότητες για ένα επιπλέον μήνα, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Έτσι μετά τους δύο πρώτους μήνες διαθεσιμότητας και λίγο πριν τη λήξη της, εταιρεία έθεσε το δίλημμα των απολύσεων και της πλήρους παύσης εργασιών.

Το σωματείο έχει απορρίψει τις απολύσεις και πρότεινε εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, με περικοπή μισθών (των πρόσθετων παροχών και όχι των συλλογικών συμβάσεων) αλλά κυρίως με τη μείωση λειτουργικών δαπανών. Η εργοδοσία όμως παρά τις όποιες προτάσεις είναι ανυποχώρητη στον αρχικό της σχεδιασμό.

Εκπληκτικό πάντως μένει το γεγονός της τεράστιας πτώσης των πωλήσεων (50%) της εταιρείας, που πέραν της παγκόσμιας κρίσης και της ύφεσης, δίκαια οι εργαζόμενοι καταλογίζουν είτε μια πλήρως αποτυχημένη εμπορική στρατηγική στο ΔΣ της ΚΟΝΤΙ, είτε ότι αυτή η διοίκηση ήρθε με την πρόθεση να κλείσει το εργοστάσιο εμφανίζοντας μη αναστρέψιμες οικονομικές ζημιές (έστω και λογιστικά).

Μετά από διαβουλεύσεις, τη παρέλαση υπουργών, περιφερειαρχών και λοιπών συνδικαλιστικών γραφειοκρατών, στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση του ΔΣ του σωματείου, σε μια κατάμεστη αίθουσα εργατών μετάλλου, αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν το δίλημμα απολύσεις ή κλείσιμο του εργοστασίου.

Επίσης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ανοικτή Επιτροπή Αγώνα που θα δώσει τη μάχη για το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ αλλά και για ολόκληρη την εργατική τάξη, καθώς κάθε περαιτέρω αναμονή μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική, που μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα του μνημονίου οδηγούν ολόκληρη την εργατική τάξη στην ανεργία, την ανέχεια, τη φτώχια και την εξαθλίωση.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων-Ανέργων με τον Λάκη Μαργαρίτη δήλωσε την ενεργητική της συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων καθώς ολόκληρος ο κλάδος μετάλλου στην περιοχή οδηγείται σε μαρασμό, ακόμα και τυχόν αποδοχή από τη διοίκηση της εταιρείας των προτάσεων του σωματείου δεν επιλύει το ζήτημα της επιβίωσης των εργαζομένων, μια μοίρα στην παρούσα φάση κοινή για όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης όπως και σε προηγούμενους αγώνες (ΚΑΝΑΚΗΣ, ΜΕΤΚΑ, ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ) θα δώσει όλο της το δυναμικό και την ενεργητικότητα για να νικήσουν οι εργάτες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για τη παρούσα κρίση και την οποία πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο. Η δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτη και η πρωτοβουλία θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Αγώνα προσπαθώντας να συμβάλλει με τις προτάσεις της.

Από τη Πρωτοβουλία επίσης, ο Γιάννης Χατζηγιάννης επισήμανε ότι αν τελικά η παρούσα κρίση είναι η μεγαλύτερη από το 1929, χωρίς καμιά προοπτική επίλυσης από το κεφάλαιο, τότε μια γιγαντιαία κοινωνική καταστροφή είναι παρούσα. Συμφώνησε με τις πρωτοβουλίες του σωματείου, να ξεκινήσει μια πλατιά ενημέρωση μέσα στη πόλη αλλά και σε ολόκληρη την εργατική τάξη, επισημαίνοντας ότι μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται στους εργατικούς αγώνες, καθώς τα παραδοσιακά συνδικάτα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη καταστροφή, τόσο εξαιτίας της γραφειοκρατικής λειτουργίας τους και της πρόσδεσής τους με το κράτος, όσο κι εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που κανένας αγώνας δεν μπορεί να νικήσει μόνος του.

Παραδείγματα μια πλατύτερης κοινωνικής συμπαράστασης πρωτοεμφανίστηκαν με την υπόθεση της καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, με τη συμπαράσταση χιλιάδων εργαζομένων, τις καθαρίστριες του Βόλου, τη WIND, το εστιατόριο BANQUET, τη ΜΕΤΚΑ, όπου οι αλληλέγγυες δυνάμεις υπερέβησαν κατά πολύ τους οργανωμένους κομματικούς συνδικαλιστικούς μηχανισμούς τόσο σε αριθμούς όσο και σε δυναμική. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, μη συνδικαλισμένο, ανεξάρτητο από μηχανισμούς και κόμματα είναι πρόθυμο να αντιμετωπίσει εργατικούς αγώνες σαν δικιά του υπόθεση και να συμβάλλει στη νίκη τους. Οι εργάτες τόσο της ΚΟΝΤΙ όσο και ολόκληρη η εργατική τάξη δεν έχουν κανένα περιθώριο αναμονής,ολοκληρώνοντας ότι “βρισκόμαστε σε πόλεμο!”.

Το σωματείο εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ καλεί την εργατική τάξη της Μαγνησίας να βρεθεί στη πρώτη γραμμή του αγώνα για να δοθεί η μάχη για τη ζωή όχι μόνο τη δική τους αλλά για την επιβίωση ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Σύντομα θα ανκοινωθεί το πρόγραμμα κοινητοποιήσεων, μετά το πέρας της διαβούλευσης που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ στη Β’ ΒΙΠΕ στο Βελεστίνο.

Ψηφίσματα συμπαράστασης μπορούν να σταλούν στο mail του ΕΡΓΑΤΗ: ergatisgr@gmail.com

Διαβάστε:

http://news.ert.gr/el/topikes-eidiseis/bolos/43242-protaseis-ergazomenon-konti-gia-apofygi-apolyseon

http://www.google.com/search?sourceid=ie7&q=arcelormittal+volos&rls=com.microsoft:el:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&rlz=1I7ACEW_el___GR353

http://www.stopcartel.net/2010/10/09/EU_COMPETITION/Antitrust:_Commission_fines_prestressing_steel_producers_%E2%82%AC_458_million_for_two-decades_cartel/539.html

http://www.arcelormittal.com/