Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ BANQUET



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ BANQUET

Την Παρασκευή 15/10/2010 υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της εργοδοσίας και των 8 εργαζομένων του BANQUET που περιλαμβάνει τα εξής:

1) Η εργοδοσία αποδέχεται την επαναπρόσληψη 7 εργαζομένων πλην του Β. Κιτσώνη (οι 7 συνάδελφοι δήλωσαν πως δε θέλουν να επιστρέψουν για εργασία στο BANQUET).

2) Στον Β. Κιτσώνη θα δοθεί ασφάλιση από τον 10/2010 έως 2/2011, ώστε να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για ταμείο ανεργίας.

3) Για οφειλές δεδουλευμένων θα καταβληθούν στους εργαζόμενους 55.000 ευρώ συν την αμοιβή του δικηγόρου τους. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις απολύσεων / δώρα / επιδόματα που έχουν ήδη εισπράξει (16.970 ευρώ για τους 8 συναδέλφους).

4) Ως αποζημίωση για τις ασφαλιστικές εισφορές των 3 μηνών αναστολής λειτουργίας του Banquet το καλοκαίρι συμφωνήθηκε η 3μηνη σύμβαση από 10/2010 έως 1/2011 για τον 1 συνάδελφο και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στους άλλους 6 συναδέλφους με το ποσό των 7.800 ευρώ.

5) Η εταιρία αποδέχεται την καταβολή 295 ενσήμων σε 3 συναδέλφους για παρελθόντα έτη.

6) Η εργοδοσία ανακαλεί τις 18 μηνύσεις που κατέθεσε εναντίον 16 συναγωνιστών και θα ζητήσει την αθώωση για όσες κατηγορίες πάνε αυτεπάγγελτα στο δικαστήριο. Δεν έχει καμία απαίτηση (λόγω ασφαλιστικών μέτρων κλπ.) έναντι των εργαζομένων, της Επιτροπής Αλληλεγγύης και συμπαραστεκόμενων σωματείων. Τα αντίστοιχα (ανακλήσεις μηνύσεων) ισχύουν και για την πλευρά των εργαζομένων. Η εργοδοσία θα καταβάλει όλα τα δικαστικά έξοδα που θα προκύψουν για τις παραπάνω διαδικασίες.

7) Ως απόρροια της συμφωνίας, οι εργαζόμενοι θα αποσύρουν τις καταγγελίες/αγωγές ενάντια στην εργοδοσία.

..ο αγώνας μας δικαιώνεται...

Μετά από 6 μήνες αγώνα, οι εργαζόμενοι του Banquet και όλοι οι συναγωνιστές τους δικαιωθήκαμε. Αναγκάσαμε την σκληρή εργοδοσία (εκπρόσωπο σ' αυτό τον αγώνα όλων των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου) σε πλήρη υποχώρηση. Αυτή η εργοδοσία, που απέλυσε με εξώδικο τον Β. Κιτσώνη και δήλωνε πως τον προσέλαβε για λόγους φιλανθρωπίας, που έκλεισε το κατάστημα από τις 15 Μάη ως τις 20 Αυγούστου εκβιάζοντας οικονομικά τους εργαζόμενους, που χρησιμοποίησε τα πολιτικά της μέσα για να πάει το θέμα στη Βουλή και τα ΜΜΕ προς όφελός της, που απείλησε και τραμπούκισε, που προβόκαρε τις συγκεντρώσεις μας έξω από το κατάστημα, που έστησε βιομηχανία ψευδο-μηνύσεων και ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στους συναδέλφους και συναγωνιστές, που χρησιμοποίησε την Ασφάλεια για να συλλάβει εργαζόμενους-συναγωνιστές και να ποινικοποιήσει τον αγώνα μας, που αρνούνταν πως χρωστάει οτιδήποτε στους εργαζόμενους, που χρησιμοποίησε τους υπόλοιπους εργαζόμενους του καταστήματος για να υποσκάψει-διαιρέσει την κινητοποίηση. Απέναντι σ'αυτή την εργοδοσία και τα κρατικά της όπλα, δεν τρομοκρατηθήκαμε, δεν υποχωρήσαμε, φτάσαμε αυτό τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Καθόλου δεν μειώνει την αξία αυτής της νίκης η μη επιστροφή στη δουλειά των συναδέλφων μας, μιας και οι λόγοι αυτής της επιλογής τους (παρά τη δική μας αντίθετη άποψη, και την προτροπή μας να επιστρέψουν στην εργασία τους) είναι ανθρώπινοι και απόλυτα κατανοητοί. Αντίθετα, οι συγκεκριμένοι 8 συνάδελφοι στάθηκαν με το κεφάλι ψηλά σε όλες τις μεγάλες δυσκολίες αυτού του αγώνα και δίνουν το παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους που δεν εκφράζουν και οργανώνουν την αγανάκτηση και την οργή τους για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

Αυτοοργανωνόμαστε - Αγωνιζόμαστε - Νικάμε.

…η αλληλεγγύη όπλο των εργατών...

Αυτός ο αγώνας στηρίχτηκε στην ενεργητικότατη δράση της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Όλοι οι συναγωνιστές που πλαισίωσαν την Επιτροπή συντέλεσαν στο να καλυφθούν όλες οι πολιτικές, οικονομικές και πρακτικές πλευρές του αγώνα, που ήταν απαραίτητες για να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Ανέδειξε πως κάθε εργατικός αγώνας, μικρός ή μεγάλος, αν έχει την ενεργητική αλληλεγγύη άλλων εργαζομένων και της νεολαίας, μπορεί να νικήσει. Έτσι ο αγώνας μας πυροδότησε και τις σημαντικές για τον κλάδο του επισιτισμού κινητοποιήσεις σε «Kαφεναί» και «Barθelonica». Ο αγώνας του Banquet και ο τρόπος που κινήθηκε δείχνει σε μικρογραφία πως μπορούμε να κερδίσουμε πολύ μεγαλύτερους αγώνες, πολύ μεγαλύτερους στόχους.

…1, 2, 3, πολλά Banquet…

Στη σημερινή εποχή, όπου η χούντα κυβερνήσεων-ΔΝΤ-ΕΕ-εργοδοτών οδηγεί τους εργαζόμενους και συνολικά την κοινωνία στο Μεσαίωνα, που όλα αφαιρούνται από τους εργαζόμενους και όλα παραχωρούνται στο Κεφάλαιο, που απειλείται κυριολεκτικά η επιβίωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που την κρίση του καπιταλισμού θέλουν να την πληρώσουμε εμείς, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συμβιβαστικές ή υποχωρητικές λογικές όπως αυτές που προβάλλουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες κάθε χρώματος. Νικηφόροι και αποτελεσματικοί μπορούν να είναι οι αγώνες με τα βασικά χαρακτηριστικά του αγώνα στο Banquet. Ας τους εξαπλώσουμε παντού!

Για την καλύτερη συζήτηση απολογισμού και συμπερασμάτων από τον αγώνα αυτό, σας καλούμε σε εκδήλωση-συζήτηση την Πέμπτη 21/10 στις 7:00 μ.μ. στο Eργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στο BANQUET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου