Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Λεφτά υπάρχουν για το ΝΑΤΟ. Για τους εργαζόμενους φόροι, απολύσεις, περικοπές και ελαστικές εργασιακές σχέσεις
Παρά την προπαγανδιστική εκστρατεία ολόκληρου του αστικού κατεστημένου να μας πείσει ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι εθνικό πρόβλημα, για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται η ακραία ταξική αστική πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα Κέρδη και Κοινωνικοποιεί τις Ζημιές. Το αστικό σύστημα εξουσίας και ο κόσμος του πλούτου όχι μόνο στέλνουν τον λογαριασμό στους εργαζόμενους φορτώνοντας τους το κόστος του προηγούμενου μοντέλου αστικής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά μέσω της κινεζοποίησης των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και δικαιώματος επιβάλλουν το νέο μοντέλο εκμετάλλευσης και ανάπτυξης των κερδών τους.
Έτσι, την ίδια περίοδο που μειώνουν ακόμη περισσότερους μισθούς-συντάξεις, εκτοξεύουν την ανεργία στο 25% (των νέων στο 50%) και επιβάλλουν φόρους δεκάδων δις ευρώ, δέχονται τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το ΝΑΤΟ.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μπορεί να δέχτηκαν την κριτική των ΗΠΑ, αλλά μέσω των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς χαρακτηρίστηκε «Θολό, αν όχι ζοφερό» το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμανε ότι δεν έχει επιτύχει σε πολλούς από τους στόχους του, κυρίως επειδή οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι λόγω έλλειψης κονδυλίων και πολιτικής βούλησης αφήνουν την Αμερική να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, επιβαρύνοντάς τη και οικονομικά και στρατιωτικά, αλλά αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που αφιέρωσαν και αφιερώνουν το συμπεφωνημένο 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι από τα 28 κράτη της Συμμαχίας, μόνον ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα και Αλβανία ξοδεύουν το συμπεφωνημένο 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.
Ποιο είναι το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στην Νατοϊκή επέμβαση στην Λιβύη;
Η αναβάθμιση της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού διεθνώς απαιτεί θυσίες. Αλήθεια, δεν είναι τουλάχιστον προκλητικό το κόστος συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο και απαιτεί αγορές νέων οπλικών συστημάτων; Πότε επιτέλους θα πει την αλήθεια η κυβέρνηση των Γ.Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλου για το πραγματικό κόστος της ελληνικής συμμετοχής στην επέμβαση στην Λιβύη; Πως είναι δυνατόν από τη μια μεριά να ξεπουλιούνται τα πάντα και να εξαφανίζεται κάθε εργατικό δικαίωμα, βουλιάζοντας το λαό μας στην ανέχεια, αλλά από την άλλη μεριά η ελληνική κυβέρνηση να δαπανά 30 εκατ. ευρώ το μήνα για τους βομβαρδισμούς ενάντια στο καθεστώς Καντάφι; Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλοντας να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες για την ελληνική συμμετοχή στην επέμβαση, με το τεράστιο οικονομικό κόστος, είχε πει ψέματα ότι το κόστος για το ελληνικό κράτος υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ αν η επέμβαση διαρκέσει 3 μήνες, όμως το κόστος ήδη φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ!!!
Η επέμβαση στη Λιβύη επεκτείνεται χρονικά και εκτινάσσει το κόστος. Ας αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία:
Το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ημερήσιο πρόγραμμα πτήσης 6 ώρες, καταναλώνει 33.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης, άρα το κόστος του φτάνει τα 198.000 ευρώ τη μέρα.
Η Ελλάδα συμμετέχει επίσης με μια φρεγάτα, ένα ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης, ενώ η Σούδα, το αεροδρόμιο του Αράξου και σειρά άλλων πολεμικών βάσεων βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή.
Από το αεροδρόμιο της Σούδας, το πιο κοντινό προς την Λιβύη, επιχειρούν σε μόνιμη βάση 38 αεροσκάφη και ελικόπτερα: το ελληνικό EMBRAER EMB-145H και το ελικόπτερο PUMA, 2 αμερικανικά αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης BOEING RC-135, 2 ελικόπτερα SIKORSKY MH-60S, 3 μεταφορικά LOCKHEAD C-130 HERCULES και 250πεζοναύτες, 14 γαλλικά MIRAGE και 50 άτομα προσωπικό, 6 MIRAGE 2000-5 από το Κατάρ και 1 μεταφορικό BOEING C-17A με 200 άτομα προσωπικό εδάφους, αλλά και νορβηγικά F-16 με 20 άτομα προσωπικό εδάφους. Το κόστος της φρεγάτας Λήμνου F451 που έλαβε μέρος στην επιχείρηση UNIFIED PROTECTOR, το διάστημα από 26 Μαρτίου έως 11 Μαΐου, με συνολικό αριθμό επιβαινόντων τα 175 άτομα (επιπλέον του πληρώματος ήταν 10 μέλη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και 15 στελέχη της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού) υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.
Όμως η Ελλάδα καλύπτει και το κόστος χιλιάδων γευμάτων των νατοϊκών στρατευμάτων που καταναλώνονται καθημερινά, αλλά και κόστος των καυσίμων των νατοϊκών αεροσκαφών που επιχειρούν από τα ελληνικά πολεμικά αεροδρόμια. Ένα κόστος που υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα τελευταία κόστη αφορούν τις χώρες που έστειλαν στην Ελλάδα τα πολεμικά τους μέσα και τους μισθοφόρους τους, αλλά προς το παρόν ούτε τα καλύπτουν , αλλά και ούτε έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες διμερείς συμβάσεις ανάμεσα σε αυτές και την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, για την καταβολή των χρημάτων. Ο μύθος των συμμαχικών υποχρεώσεων καταρρέει αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα σταθμεύουν και πολεμικά μέσα του Κατάρ, που φυσικά αξιοποιεί τις ελληνικές πολεμικές εγκαταστάσεις χωρίς να είναι μέλος του ΝΑΤΟ!
Άμεση ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης της αντεργατικής λαίλαπας, της ακραίας κρατικής καταστολής και του πολεμικού τυχοδιωκτισμού.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
«Κόστος επέμβασης στη Λιβύη Δευτέρα, 18 Απρ 2011 Φ.900α/8485/11767/18 Απρ. 2011
Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα το κόστος συμμετοχής των ελληνικών Ε.Δ. στη Λιβύη, σας γνωρίζω ότι για το εν λόγω ζήτημα έχω ενημερώσει αναλυτικά την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και τα πρακτικά της συνεδρίασης βρίσκονται στη διάθεση του κ. Βουλευτή.
Το μηνιαίο λογιστικό κόστος είχε αρχικά υπολογιστεί στα περίπου 6 εκ. ευρώ εάν υποτεθεί ότι τα διατιθέμενα μέσα δεν θα είχαν καμία εθνική δραστηριότητα . Το λογιστικό αυτό κόστος τείνει να μειωθεί σημαντικά μετά την εμπειρία του πρώτου μήνα επιχειρήσεων.
Επιπλέον, σημειώνω ότι το συνολικό ετήσιο λογιστικό κόστος (με την έννοια που σημείωσα παραπάνω) της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό ανέρχεται σε 121.823.500,00? για το έτος 2010, ποσό μειωμένο σε σχέση με το 2009, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση του κόστους συμμετοχής κατά το έτος 2011».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου