Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ξυλοδαρμός από αστυνομικούς 26χρονης ακτιβίστριας


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010


Εικοσιεξάχρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια, που μετείχε στην προχθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, κακοποιήθηκε άγρια από αστυνομικούς της ομάδας «Δίας» και διακομίστηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Η ιατροδικαστής Σ. Μαριανού που την εξέτασε διαπίστωσε τραυματισμούς από ξυλοδαρμό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Δ. Γκύζης, που παρίστατο στο νοσοκομείο, πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον των αστυνομικών.

Την είδαμε στο φορείο αιμόφυρτη. Αιμορραγούσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, τα αυτιά, τη μύτη. Της παραστεκόταν μια ομάδα νέων, αλλά η ίδια φοβόταν να μιλήσει. Είπε μόνο στον χειρουργό που εφημέρευε: «Με χτυπούσαν τρεις αστυνομικοί με κλομπ. Οταν έπεσα κάτω, με κλοτσούσαν στην κοιλιά και στο κεφάλι με τις μπότες».

«Πολυτραυματίας»

Ο γιατρός τη χαρακτήρισε «πολυτραυματία», έχοντας διαπιστώσει «αιμορραγία, μείωση ακοής, κάκωση στην ωμοπλάτη, τραύματα στο κεφάλι, στην κοιλιά και στο δεξιό γόνατο που φαίνονταν να προκλήθηκαν από κλομπ» και αποφασίστηκε να εισαχθεί για νοσηλεία.

Ο Αμερικανός φίλος της Τιμ, που τη συνόδευε στο νοσοκομείο, περιγράφοντας το περιστατικό είπε: «Βρισκόμαστε Στουρνάρη και Πατησίων όταν της επιτέθηκαν αστυνομικοί πάνω σε δίκυκλα κρατώντας κλομπ. Τη χτυπούσαν στο στομάχι και στο κεφάλι, μέχρι που έπεσε κάτω. Τότε, άρχισαν να την κλοτσούν στο κεφάλι».

Από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ακούστηκε ότι «γλίστρησε και χτύπησε στο πεζοδρόμιο», ενώ πηγές της Αστυνομίας έκαναν λόγο για «ελαφρύ τραυματισμό».

Ομως και άλλος αυτόπτης μάρτυρας -ο γιατρός Βασίλης Παπαδόπουλος, μάς είπε: «Γύρω στις 8.20 το βράδυ και ενώ η πορεία έφτανε στο τέλος της, είμαστε με τη γυναίκα και τον γιο μου στο τελευταίο μπλοκ (ΕΕΚ). Εκεί βρισκόταν και η Αμερικανίδα ακτιβίστρια. Φτάνοντας Στουρνάρη και Πατησίων, έριξαν κρότου-λάμψης και περίπου 15 δικυκλιστές αστυνομικοί μας επιτέθηκαν. Τρέχοντας μπήκαμε στη στοά του θεάτρου "Αλφα", ακούσαμε φωνές και είδαμε να μεταφέρουν την κοπέλα αιμόφυρτη. Της δώσαμε τις πρώτες βοήθειες και καλέσαμε το 166. Ο Τιμ έλεγε ότι πήγαν να τη συλλάβουν, αλλά επειδή αιμορραγούσε, την παράτησαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου