Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το τρέχον παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, γνωστό ως «Μπρέττον Γουντς ΙΙ» βρίσκεται στα τελευταία του


Το τρέχον παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, γνωστό ως «Μπρέττον Γουντς ΙΙ» βρίσκεται στα τελευταία του. Αυτό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Όμως αυτό που δεν γνωρίζει κανείς είναι τι ακριβώς θα το αντικαταστήσει. Στην κατεύθυνση αυτή ρίχνει ίσως κάποιο φως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος δήλωσε πως ο χρυσός θα έχει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του νέου νομισματικού συστήματος που διαδεχθεί το «Μπρέττον Γουντς ΙΙ».

Μεταξύ άλλων ο Ζέλικ ανέφερε :

"Οι G20 πρέπει να συμπληρώσουν το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της ανάπτυξης με ένα σχέδιο οικοδόμησης ενός συνεργατικού νομισματικού συστήματος που να αντανακλά τις ανερχόμενες οικονομικές συνθήκες. Αυτό το νέο σύστημα είναι πιθανόν να χρειάζεται τη συμμετοχή του δολαρίου, του ευρώ, του γιεν, της λίρας και του γιουάν που τείνει να διεθνοποιηθεί και μετά να ανοίξει ένα λογαριασμό κεφαλαίων.

Το σύστημα πρέπει επίσης να εξετάσει την χρήση του χρυσού ως διεθνούς σημείου αναφοράς των προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τον πληθωρισμό, τον αποπληθωρισμό και τις μελλοντικές νομισματικές αξίες. Μολονότι, τα εγχειρίδα οικονομικών μπορεί να θεωρούν τον χρυσό σαν παλιό χρήμα, οι αγορές χρησιμοποιούν σήμερα τον χρυσό σαν εναλλακτικό νομισματικό περιουσιακό στοιχείο. Η ανάπτυξη ενός νομισματικού συστήματος ικανού να διαδεχθεί το "Μπρέττον Γουντς ΙΙ" (το οποίο δημιουργήθηκε το 1971) θα πάρει χρόνο. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε. Το εύρος των αλλαγών από το 1971 ως σήμερα σίγουρα ισοδυναμεί με αυτές που έλαβαν χώρα από το 1945 ως το 1971 και οι οποίες παρακίνησαν στη δημιουργία του "Μπρέττον Γουντς ΙΙ".

Σοβαρή δουλειά πρέπει να περιλαμβάνει πιθανές αλλαγές στους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αφορούν στις πολιτικές κεφαλαίων και τρεχουσών συναλλαγών και πρέπει να συνδέει τις νομισματικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ με τις υποχρεώσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για μη χρήση νομισματικών πολιτικών για την κατάργηση εμπορικών συμφωνιών και παραχωρήσεων."

Βεβαίως, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρέπει να αναμένουμε σοβαρή μετακίνηση προς τις απόψεις του Ζέλικ πριν υπάρξει μία μεγάλη νομισματική κρίση με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη. Στο μεταξύ θα βλέπουμε τον χρυσό να κινείται σε υψηλά επίπεδα τιμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου