“feels a bit like the phoney war’s ended and the shooting’s actually starting…” David Broder, φοιτητής
inflammatory tvxs
Όχι, δεν περίμενα σε καμία περίπτωση τη μαζικότητα των 52.000, πόσο μάλλον όταν αυτή καταλήγει σε κατάληψη στα γραφεία των Συντηρητικών, στις εγκαταστάσεις του Town Hall που ανήκει στο παν/μιο του Goldsmiths και στο παν/μιο του Manchester την επόμενη μέρα. Όχι μόνο επειδή πάει καιρός που έχουν οι Βρετανοί να εξεγερθούν δυναμικά, αλλά επειδή και το 2006 είχε προηγηθεί διπλασιασμός των ετήσιων διδάκτρων – δεν έπεσε όμως καρφίτσα. Συν τοις άλλοις η αστυνομική καταστολή είναι πολύ μεγάλη στη χώρα, αλλά προφανώς η Scotland Yard ήταν απροετοίμαστη. Κατόπιν όλων αυτών, οι εφημερίδες Telegraph και Sun επιδίδονται τώρα σε στυγνή στοχοποίηση των διαδηλωτών που προέβησαν στις καταστροφέςαναρτώντας εικόνες τους και ζητώντας απο τους αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί τους σε περίπτωση που τους αναγνωρίζουν. Το δυστήχημα όμως είναι οι δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου των φοιτητών (NUS), Aaron Porter, που καταδικάζοντας κατηγορηματικά μπροστά στις κάμερες τα επεισόδια, δίνει στο πιάτο αυτό που θέλουν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση, ώστε να ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά του κόσμου. Ίσως βέβαια να μη μπορείς να είσαι ο πρόεδρος του NUS και να δηλώνεις απερίφραστα “σπάστε τα”. Ωστόσο εαν ήθελε, είχε τη δυνατότητα να το διαχειριστεί πιο διπλωματικά. Δε θα συναινούσε με τις καταστροφές μεν, αλλά επειδή αυτές ήταν στοχευμένες, μπορούσε άνετα να περάσει το μήνυμα προς τα εξω, οτι “σηματοδοτούν την οργή που είναι φυσικό επακόλουθο της αδίστακτης πολιτικής των Tories” κι έτσι να συνεισφέρει στην ενότητα του κινήματος. Βέβαια ο εν λόγω 25χρονος, είναι μέλος του Labour Party όπως πολλοί άλλοι πρόεδροι του συλλόγου υπήρξαν, απο το 1970. Διάφοροι απο αυτούς έγιναν μετέπειτα σύμβουλοι ή ανέλαβαν υπουργεία, πχ οι Jack Straw, Charles Clarke και Phil Woolas (αν και ο τελευταίος διαγράφτηκε). Αυτό σηματοδοτεί οτι η προεδρία στο NUS, δεν είναι άσχημη προϋπηρεσία για μια πολιτική καριέρα στο κόμμα των Εργατικών.
Οι δηλώσεις όμως του Porter, είναι το δέντρο ανάμεσα στο δάσος. Οι Βρετανοί φοιτητές προετοιμάζουν και άλλες συγκεντρώσεις για την Τετάρτη 24 του μήνα. Στο πλαίσιο των σφοδρότερων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που υφίσταται η χώρα μετά το Β’ Παγκόσμο πόλεμο, είναι προφανές οτι για να μη ξεθωριάσει η επιτυχία της εξέγερσης, καλό είναι να περάσει σε ευρύτερη οργανωμένη πολιτική δράση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η ομοσπονδία 58 σωματείων με 6.5 εκατ. μέλη, Trades Union Congress (TUC) και το σωματείο UNITE σχεδιάζουν να συνασπιστούν με τους φοιτητές, ενάντια στα μέτρα. “Θα εργαστούμε πάνω στη δημιουργία ενός ευρύτερου συνασπισμού υποστήριξης” δηλώνει εκπρόσωπος του TUC, “δε θα περιλαμβάνει μόνο αυτούς που εργάζονται ή που έχουν χάσει τη δουλειά τους στο δημόσιο φορέα, αλλά επίσης εργαζόμενοι και του ιδιωτικού που βάλονται απο τις περικοπές, αυτούς που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και όλους εκείνους που ανησυχούν για τη ζημιά που έχει συμβεί στην κοινωνία και την οικονομία απο αυτές τις περικοπές“.
Οι ακτιβιστές που έκλεισαν τον περασμένο μήνα, καταστήματα της Vodafone σε διάφορα μέρη της χώρας, με αφορμή το σκάνδαλο φοροαπαλλαγής των £6 δις που ξέσπασε, σκοπεύουν στις 4 Δεκ. να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και σε άλλες εταιρείες. Περεταίρω απεργειακές κινητοποιήσεις απο το BBC, που συγκεκριμένα ήταν να λάβουν μέρος στις 15 & 16 Νοεμ. για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, αναβλήθηκαν προς το παρόν, κατόπιν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο management του οργανισμού και το National Union of Journalists. Το BBC δέχτηκε να αποσύρει πειθαρχική δίωξη κατά τριών δημοσιογράφων του στις ΗΠΑ, που απολύθηκαν για την υποστήριξη της απεργίας της περασμένης εβδομάδας. Τo NUJ είπε οτι δε θα ακυρώσει τις απεργείες εαν οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν απαλλαγούν απο τις διώξεις, ενω ένταση επικρατεί στο εσωτερικό του για τα σχέδια άλλων απεργειακών κινητοποιήσεων τα Χριστούγεννα, φοβούμενα ορισμένα μέλη οτι ενδεχομένως να μη λειτουργήσουν υπέρ τους εκείνη την περίοδο.
Το σωματείο της πυροσβεστικής υπηρεσίας (FBU) πραγματοποίησε 47ωρη απεργεία την Παρασκευή 5 Νοεμ. διότη η LFEPA (London Fire and Emergency Planning Authority – λειτουργικό όργανο της ευρύτερης διοικητικής περιφέρειας του Λονδίνου) προσπαθεί να επιβάλλει μονομερώς νέους όρους και προϋποθέσεις – συγκεκριμένα μια αναδιοργάνωση στις βάρδιες – απειλώντας με απόλυση όποιον απο τους 5,500 υπαλλήλους της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου, δεν υπογράψει την καινούργια σύμβαση. Η περίοδος των 90 ημερών από διαβουλεύσεις, που δικαιούνται βάσει του νόμου, λήγει στις 26 Νοεμβρίου. Το διοικητικό συμβούλιο LFEPA συνεδριάζει για τελευταία φορά στις 18 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν. Συνεπώς η FBU επιδιώκει να ασκήσει πίεση πριν από αυτήν την ημερομηνία.
Υπάρχουν λοιπόν διάσπαρτες κινητοποιήσεις αυτή τη στιγμή, που μαζί με αυτές των φοιτητών μπορούν ενδεχομένως συλλογικά να ασκήσουν πίεση προς τον κυβέρνητικό συνασπισμό των Liberal Democrats και Συντηρητικών. Κανείς με σιγουριά δε μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει το όποιο εγχείρημα ή για πόσο χρονικό διάστημα οι συγκεντρώσεις θα έχουν απήχηση ακόμα και στους ίδιους που συμμετέχουν. Κάποιοι φοιτητές για παράδειγμα δηλώνουν οτι δε θα συμμετάσχουν στις αποχές απο τα μαθήματα που διοργανώνονται, διότι έτσι χάνουν ενα μέρος απο το κρατικό επίδομα σπουδών (ΕΜΑ). Άλλοι πάλι δεν πτοούνται να χάσουν £30, όταν παλεύουν ενάντια σε 30 χρόνια χρέους. Η δε αστυνομική καταστολή αναμένεται να είναι πιο σκληρή τις προσεχείς μέρες και ήδη στο intenet οργανώνεται η διάδοση ιστοσελίδων όπως το Activists Legal Project και Schnews που παρέχουν ενημέρωση στους διαδηλωτές για νομικής φύσεως θέματα. Το σίγουρο είναι οτι ο χρόνος θα δείξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου