Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση του «Ξεκινήματος» στην ΕΑΣ ΕΘΕΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Άρθρο της Ελένης Μήτσου+
Περιμέναμε πως η κριτική μας προς την «ΕΑΣ», για τη συνεργασία της με τον «Σύνδεσμο Οδηγών» θα ενοχλούσε την ΕΑΣ. Αλλά τέτοια απώλεια ψυχραιμίας δεν την περιμέναμε!
Η «ΕΑΣ» έβγαλε σήμερα (Δευτέρα 5/11) μια οργισμένη ανακοίνωση εναντίον του «Ξεκινήματος» και ώρες μετά ακολούθησαν αντίστοιχες ανακοινώσεις από τον «Σύνδεσμο Οδηγών» και...
τους «Εργαζόμενοι ΟΣΥ – τα κόμματα έξω από την πύλη» σε παρόμοιους τόνους.
Η «ΕΑΣ» λοιπόν κατηγορεί ανάμεσα σ’ άλλα το «Ξεκίνημα» για:
«...Χυδαίο και προβοκατόρικο δημοσίευμα... φασιστικής νοοτροπίας και Γκεμπελικής έμπνευσης ... γραμμένο από άρρωστο μυαλό ...» αφήνει υπονοούμενα για «...εντεταλμένη υπηρεσία από την εργοδοσία..» και καταγγέλλει «...προσχεδιασμένη επίθεση κατά του εργατικού κινήματος και κάθε μαχητικού ριζοσπαστικού σχήματος , με στόχο και σκοπό την προσωπική τους επιβίωση στο πολιτικό και συνδικαλιστικό τοπίο»...
Ψυχραιμία σύντροφοι! Είπατε πολλά και ξεπεράσατε τα όρια!
Θα ήταν καλύτερα όμως, αντί να «πυροβολείτε» προς κάθε κατεύθυνση για να θολώσετε τα νερά, να αναγνωρίσετε την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι η ακόλουθη:... συνεργαστήκατε με τον «Σύνδεσμο Οδηγών» καλώντας με κοινή ανακοίνωση και κοινά υπογραμμένη αφίσα σε ενημερωτικές συσκέψεις τους εργαζόμενους. Ο «Σύνδεσμος Οδηγών» είναι γνωστός σε όλη την Αριστερά σαν μια συνδικαλιστική παράταξη της άκρας δεξιάς με νεοφασιστικά στοιχεία στις γραμμές του.
Η απάντηση της «ΕΑΣ» στο δημοσίευμα μας με τίτλο «Συνεργασία με την ακροδεξιά! Βαρύτατο ατόπημα της παράταξης ΕΑΣ (στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην ΕΘΕΛ!» όχι μόνο δεν διαψεύδει αλλά επιβεβαιώνει τη συνεργασία με την παράταξη «Σύνδεσμος Οδηγών». (Δείτε όλη την απάντηση της «ΕΑΣ» εδώ)
Ας δούμε όμως τα πράγματα συγκεκριμένα:

Πρώτον

Στην απάντηση της, η «ΕΑΣ» δεν αρνείται τη συνεργασία της με τον «Σύνδεσμο Οδηγών». Αναφέρει μόνο πως:
«η ΕΑΣ έκανε πράξη την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΔΣ για ενημέρωση των εργαζομένων ανά αμαξοστάσιο από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις για την επερχόμενη ψήφιση των μέτρων υπερασπίζοντας τις θέσεις της.»
Το πρόβλημα είναι ότι η «ΕΑΣ» για να «κάνει πράξη την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΔΣ», επέλεξε από τις 10 παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Συνδικάτου να συνεργαστεί και να βγάλει κοινό κάλεσμα με δυο από αυτές: την παράταξη «Εργαζόμενοι ΟΣΥ – τα κόμματα έξω από την πύλη» και την παράταξη «Σύνδεσμος Οδηγών»!!! (δείτε το κοινό κάλεσμα «ΕΑΣ», «Σύνδεσμος Οδηγών» και «Εργαζόμενοι ΟΣΥ» εδώ).
Θα περιμέναμε μια παράταξη που αναφέρεται στην ριζοσπαστική αριστερά όπως η είναι «ΕΑΣ», εάν θέλει να πάρει πρωτοβουλία για να επιταχύνει την υλοποίηση μιας σωστής απόφασης του ΔΣ, να απευθυνθεί πρώτα και κύρια στις υπόλοιπες παρατάξεις που έχουν αναφορά στην αριστερά εντός και εκτός ΔΣ («Ανεξάρτητη Παρέμβαση», «ΔΑΣ» και «Ανεξάρτητοι της ΕΘΕΛ») και στη συνέχεια στις υπόλοιπες παρατάξεις που η ίδια εκτιμά πως υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων (π.χ. «Εργαζόμενοι ΟΣΥ»). Σε καμία περίπτωση όμως δεν περιμέναμε να συνεργαστεί με μια παράταξη της ακροδεξιάς όπως ο «Σύνδεσμος Οδηγών».
Θα περιμέναμε επίσης από μια παράταξη που αναφέρεται στην ριζοσπαστική αριστερά, όταν κάνει ένα λάθος να το αναγνωρίζει, ή να επιχειρήσει έστω να απαντήσει με όρους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς. Αντιθέτως, η «ΕΑΣ» με την ανακοίνωσή της προσπαθεί να καλύψει τη συνεργασία της με την ακροδεξιά βρίζοντας, κάνοντας προσωπικές επιθέσεις και χρησιμοποιώντας έναν αχταρμά αχρονολόγητων γεγονότων, αστήριχτων υπαινιγμών, μικρών και μεγάλων ψεμάτων.

Δεύτερον

«ΕΑΣ» και «Εργαζόμενοι ΟΣΥ» (δείτε την ανακοίνωση που έστειλαν στο Ξ εδώ) επιχειρούν να «αποφασιστικοποιήσουν» τον «Σύνδεσμο Οδηγών». Επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τον συνεργάτη τους.
Δεν θα επαναλάβουμε όλα όσα γράψαμε για το «Σύνδεσμο Οδηγών» στην πρώτη μας ανακοίνωση. Θα επαναλάβουμε μόνο το εξής: Όλοι γνωρίζουν πως στην ΕΘΕΛ υπάρχει παράταξη της άκρας δεξιάς και ονομάζεται «Σύνδεσμος Οδηγών». Όλοι γνωρίζουν πως ο Α. Σουκαράς, ιδρυτικό στέλεχος της παράταξης και υποψήφιος με το Σύνδεσμο Οδηγών (και) στις συνδικαλιστικές εκλογές της ΕΘΕΛ το Μάρτη του 2012 (δείτε το ψηφοδέλτιο εδώ) είναι ο άνθρωπος που προστατεύτηκε από τα ΜΑΤ στις 29/6/2011 και φυγαδεύτηκε μέσα από τη Βουλή. Όλοι θυμούνται ότι τη μέρα που τα ΜΑΤ προστάτεψαν τους «οδηγούς», χτυπούσαν βάρβαρα οποιονδήποτε άλλον κινούνταν μπροστά τους - εργαζόμενους, συνταξιούχους, ακόμα και παιδιά. Και όλοι θυμούνται το δεύτερο ιδρυτικό στέλεχος του «Συνδέσμου Οδηγών» Α. Κουμούτσο να υπερασπίζεται δημόσια τους συναδέλφους του (δείτε χαρακτηριστικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=YAOfA7pID6E&feature=youtube_gdata_player). Αν 8 μήνες αργότερα ο Α. Κουμούτσος συμμετέχει στις πορείες του ΠΑΜΕ (όπως αναφέρει η ανακοίνωση των «Εργαζόμενων ΟΣΥ») αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ σοβαρά το ΠΑΜΕ.

Τρίτον

«ΕΑΣ», «Σύνδεσμος Οδηγών» και «Εργαζόμενοι ΟΣΥ» στις ανακοινώσεις-καταγγελίες που έστειλαν στο «Ξεκίνημα» επιχειρούν να παρουσιάσουν τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Παρέμβασης και μέλος του «Ξεκίνημα», Αποστόλη Κασιμέρη, ως καιροσκόπο και τυχοδιώκτη, αναφέροντας με έμφαση ότι προέρχεται από τη ΔΑΚΕ.
Ο Αποστόλης Κασιμέρης ουδέποτε έκρυψε σε οποιονδήποτε ότι συμμετείχε στην ΔΑΚΕ και εκλέχτηκε με αυτήν συνδικαλιστής το Μάη του 2006. Ουδέποτε έκρυψε ότι 7 μήνες μετά την εκλογή του αποχώρησε από τη ΔΑΚΕ αηδιασμένος – τυπικά διαγράφηκε γιατί αντιδρούσε στον γραφειοκρατικό και ξεπουλημένο συνδικαλισμό, τον οποίο είχε ζήσει στην πράξη. Έχοντας διατελέσει 2,5 περίπου χρόνια ανεξάρτητος, το 2009 έγινε μέλος στο ΣΥΝ – ούτε αυτό το έκρυψε ποτέ. Και έγινε μέλος στον ΣΥΝ σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά ήταν στο 3,5-4% (όχι στο 27% που είναι σήμερα και πολλοί βλέπουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν καιροσκοπικά σαν μέσο απόκτησης εξουσίας)!
Το 2011 ο Α. Κασιμέρης ήρθε σε επαφή με το «Ξεκίνημα» και μετά από μια περίοδο στενής συνεργασίας που αφορούσε τις μάχες που έδινε καθημερινά ο χώρος της ΕΘΕΛ, εντάχθηκε στις γραμμές μας. Καιροσκόπος είναι αυτός που εγκαταλείπει τους «μικρούς» για να «παίξει» με τους «μεγάλους». Καιροσκόπος και τυχοδιώκτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάποιος που εγκαταλείπει τις ιδέες και τις γραμμές μιας οργάνωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για να «βολευτεί» είτε σε μιαν Αριστερά που ετοιμάζεται να κυβερνήσει, είτε σε ένα από τα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Ο Αποστόλης Κασιμέρης έχει όμως ακριβώς την αντίθετη πορεία. Έχει την πορεία αυτού που εγκαταλείπει τις "ανέσεις" των "μεγάλων" για να δώσει τη μάχη για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων κάτω από συνθήκες αντίξοες. Τέλος, γνωρίζουμε πως ο Α. Κασιμέρης ήταν από την πρώτη στιγμή μπροστά στους αγώνες του κλάδου του, ήταν πάντα στις πύλες και στους δρόμους ενώ προσέφερε σημαντική έμπρακτη στήριξη και βοήθεια και στους αγώνες εργαζομένων από άλλους χώρους (απολυμένοι μετρό, συμβασιούχοι Δήμου Αθήνας, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία κ.α.).

Τέταρτον

Τη συνεργασία «ΕΑΣ» – «Συνδέσμου Οδηγών», η οποία δυστυχώς συνεχίζεται, επιβεβαιώνει με επιστολή του προς το «Ξεκίνημα» και ο «Σύνδεσμος Οδηγών», γράφοντας:
«Με μεγάλη μου λύπη μετά από ενημέρωση που μου έγινε από τον Σταύρο Μανίκα εκπρόσωπο της συνδικαλιστικής οργάνωσης Ε.Α.Σ στον χώρο των συγκοινωνιών σχετικά με δημοσίευμα στην σελίδα σας αναγκάζομαι να σας ενοχλήσω προς αποκατάσταση της αλήθειας.» (όλη η ανακοίνωση του Συνδέσμου Οδηγών εδώ).
Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Οδηγών Α. Κουμούτσος μας ενημερώνει ότι η παράταξή του δεν καθοδηγείται από τη Χρυσή Αυγή και πως: «ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΔΗΓΩΝ δεν έχει κομματική χροιά και κομματική καθοδήγηση από κανένα κόμμα…».
Το «Ξεκίνημα» δεν «κατηγορεί» το «Σύνδεσμο Οδηγών» ότι καθοδηγείται από τη Χρυσή Αυγή. Το «Ξεκίνημα» όμως,
• με βάση τα γεγονότα του περασμένου Ιουνίου,
• με βάση το περιεχόμενο του blog «http://ethel-sinadelfos.blogspot.com/» (το οποίο, τονίζουμε, αναφέρει κάτω από τον τίτλο του ότι είναι «ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ BLOG ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ" ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΔΗΓΩΝ»)
• με βάση τα άρθρα της εφημερίδας «Ο Συνάδελφος»,
• αλλά και με βάση μια σειρά τοποθετήσεις σε ζητήματα του κλάδου,
λέει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Σύνδεσμος Οδηγών είναι τοποθετημένος στην ακροδεξιά!
Θεωρούμε δε ότι αυτό είναι τόσο εξώφθαλμο, τόσο καθαρό και τόσο κτυπητό, που είναι εξωφρενικό να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο ή έστω να αμφιβάλλει! Θυμίζει την κατάσταση στην οποία «ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι»! Πρέπει να είναι απίστευτα αποφασισμένος κανείς να μην βλέπει, να εθελοτυφλεί, για να μην βλέπει αυτή την πραγματικότητα που βγάζει μάτι!

Tέλος

Το Ξεκίνημα αλλά και η Ανεξάρτητη Παρέμβαση (η οποία σημειωτέον σαν παράταξη δεν ταυτίζεται με το «Ξεκίνημα») δεν διστάσαμε να υπερασπιστούμε δημόσια την ΕΑΣ και τον Σ. Μανίκα όταν θεωρήσαμε ότι βάλλεται αδίκως (π.χ. http://www.xekinima.org/arthra/view/article/aneksartiti-parembasi-symperasmata-apo-ton-agona-to/). Κατά τον ίδιο τρόπο δεν διστάζουμε σήμερα να κάνουμε κριτική δημόσια και καθαρά απέναντι σε μια εξαιρετικά λανθασμένη ταχτική της «ΕΑΣ».
Τη δεκαετία του ’30 κομμάτια της Αριστεράς θεώρησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν με την ακροδεξιά. Θεώρησαν ότι μπορούν να την «ελέγξουν» και να τη «χρησιμοποιήσουν» για να χτυπήσουν άλλους πολιτικούς τους αντιπάλους (συγκεκριμένα τη Σοσιαλδημοκρατία).
Όταν η ναζιστική ακροδεξιά δυνάμωσε, σάρωσε όχι μόνο όλη την γερμανική αριστερά, όχι μόνο όλο το γερμανικό εργατικό κίνημα, όχι μόνο την εβραϊκή κοινότητα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Κανένα κομμάτι της Αριστεράς δεν δικαιούται πια να κάνει τα ίδια λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου