Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΡ.ΑΝ. για το κείμενο της "Πρωτοβουλίας των 1000"

  Με αφορμή τη δημοσιοποίηση κειμένου με τίτλο «Πρωτοβουλία των 1000 για ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο διεξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση και για τη συμπαράταξη και την ενότητα της Αριστεράς», ως Αριστερή Ανασύνθεση θέλουμε να πούμε τα ακόλουθα:


1. Το περιεχόμενο αυτού του κειμένου δεν αναλογεί στην αναγκαία για εμάς πολιτική κατεύθυνση για ένα αριστερό μέτωπο σε αντικαπιταλιστική και  ανατρεπτική κατεύθυνση και την αναγκαία στη συγκυρία αντι-ΕΕ συσπείρωση δυνάμεων, ως κόμβο για το βάθεμα της λαϊκής δυναμικής και την δημιουργία του νέου «ιστορικού μπλοκ». Υποβαθμίζει το ζήτημα του ευρώ και της ΕΕ, καθώς αντί για την ανάγκη κεντρικοποίησης της... ρήξης με ευρώ και ΕΕ αντιπροτείνει τη θέση «καμιά θυσία για το ευρώ», αναπαράγει μια δεξιόστροφη λογική «πολιτικού μετώπου με κέντρο την Αριστερά», παραπέμπει σε μια λογική παναριστεράς που, κατά την γνώμη μας, όχι απλώς δεν αντιστοιχεί στις προκλήσεις της περιόδου, αλλά είναι η βασιλική οδός για την πλήρη ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά την αφομοίωση σε αυτόν. Με αυτή την έννοια αποτελεί μια πρωτοβουλία ανταγωνιστική στην προσπάθεια να υπάρξει μια ευρύτερη συσπείρωση των αριστερών αντι-ΕΕ δυνάμεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΑΑ, αγωνιστές που αποχώρησαν από το ΕΠΑΜ, αγωνιστές που διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.).
2. Κείμενα όπως αυτό μόνη κατάληξη έχουν τη δορυφοριοποίηση γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα γύρω από την πλέον δεξιόστροφη γραμμή στο εσωτερικό του, εκείνη που υποστέλλει οποιαδήποτε κριτική στο όνομα της εκλογικής κατάληψης της κυβερνητικής και μόνο εξουσίας. Δεν αναλογεί έτσι στην πρόκληση ενός αριστερού μετώπου που να μετασχηματίζει τη ριζοσπαστική δυναμική της τελευταίας τριετίας σε πολιτικό πρόγραμμα και στρατηγική. Η δημοσιοποίηση ενός κειμένου, με υπογραφές στελεχών της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο βρίσκεται δεξιότερα ακόμη και από κριτικές που αρθρώνονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θα ενισχύσει τη διαχειριστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για μετωπική συγκρότηση σε αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική κατεύθυνση.
3. Η απόφαση μικρής ομάδας συντρόφων της ΑΡΑΝ να υπογράψουν το κείμενο αυτό, πέραν του να είναι μια πρακτική ανταγωνιστική προς την κεντρική και δημοκρατικά αποφασισμένη κατεύθυνση της οργάνωσης, συγκρούεται με τις αρχές δημοκρατικής λειτουργίας της οργάνωσης. Οι παραπάνω επισημάνσεις από εμάς δεν έχουν τον χαρακτήρα της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μελών της οργάνωσης. Κάθε μέλος της οργάνωσης είχε και έχει την δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του τόσο εντός όσο και εκτός της οργάνωσης, όπως και κατά κανόνα γίνεται. Όμως, η ανάληψη ανταγωνιστικής πρωτοβουλίας συνιστά τομή με τη δημοκρατική μας κουλτούρα και πρακτική.
4. Η Αριστερή Ανασύνθεση θα απευθυνθεί, ανοιχτά δημόσια και συντροφικά, σε όλες και όλους τους αγωνιστές και τις τάσεις που αγωνίζονται για μια Αριστερά ανάλογη των προκλήσεων της περιόδου, αρθρώνοντας ταυτόχρονα πολεμική και απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες δορυφοροποίησης αλλά και σε κινήσεις σεχταριστικής αναδίπλωσης της και απομονωτισμού. Η ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα μας σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια μαχητική, αντικαπιταλιστική μετωπική συγκρότηση, που με αφετηρία ένα πρόγραμμα ρήξης με το χρέος, το ευρώ και την ΕΕ, την επεξεργασία ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, την ολόπλευρη στράτευση στους αγώνες, την αλληλεγγύη και την οργάνωση του λαού, την αντιφασιστική πάλη, θα αναμετρηθεί με τις προκλήσεις και τις ευθύνες της περιόδου. Αυτό το νόημα έχει και η ανοιχτή και δημόσια κριτική μας σε κινήσεις και πρωτοβουλίες που απέχουν από αυτή την αναγκαία μετωπική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου