Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Δίκη Kορκονέα: Ίσως και ισόβια για το δολοφόνο του Αλέξανδρου Οι αστυνομικοί προκάλεσαν την αντιπαράθεση με τους μαθητές



Σκόνη έκανε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και της υπεράσπισής τους ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης στη δίκη της Άμφισσας. Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια ενώ ήταν σε «ήρεμη ψυχική κατάσταση».
πηγή : ΠΡΙΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
Η στάση του αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας «εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας» που δεν είχε στόχο «την τήρηση της τάξης και τη διαφύλαξη της νομιμότητας αλλά το να προκαλέσει και να επιδείξει την υπεροχή του». Ο δεύτερος ειδικός φρουρός, ο Βασίλης Σαραλιώτης «ενήργησε με αυτονομία στη σκέψη και διακριτή πρωτοβουλία», ενώ και οι δύο «αποχώρησαν προκλητικά απαθείς», επιχειρώντας στη συνέχεια «να παραπλανήσουν τα δικαστικά συμβούλια και το ίδιο το δικαστήριο της Άμφισσας».
Ο εισαγγελέας δεν αναγνώρισε στον ένστολο -φονιά κανένα ελαφρυντικό και πρότεινε να κριθεί ένοχος ο Κορκονέας για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ο αστυνομικός Βασίλης Σαραλιώτης για συνέργια στο έγκλημα. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, τότε η ποινή για τον Κορκονέα θα είναι τα ισόβια.
O εισαγγελέας κατέβαλε συνειδητή προσπάθεια να προσωποποιήσει τις ευθύνες αποκλειστικά στα πρόσωπα των δύο αστυνομικών και να θολώσει τα νερά για το γεγονός ότι η δολοφονία δεν οφείλεται στο ότι και καλά έτυχε και βρέθηκαν “δύο “υπερόπτες με αίσθημα υπεροχής και εγωϊσμού μπάτσοι» αλλά στη συνολική πολιτική στρατηγική που κατευθύνει –ιδιαίτερα στην εποχή μας- την αντιλαϊκή αποστολή της αστυνομίας και την αντίστοιχη νοοτροπία που καλλιεργείται από την εκπαίδευση μέχρι τους δρόμους.
Ο Κορκονέας δεν είναι ο πρώτος αστυνομικός που πυροβολεί εναντίον του άοπλου πλήθους και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε άλλων θύματα στις υπόλοιπες περιπτώσεις των φασιστοειδών ράμπο της ΕΛ.ΑΣ: “Των κατηγορούμενων η συμπεριφορά δεν ήταν κατανοητή για έμπειρους αστυνομικούς” , “είχαν οργή και θυμό, έλλειψη αυτοκυριαρχίας και επαγγελματισμού”. Φαίνεται ο εισαγγελέας δεν έχει κατέβει στις πορείες να δει τον “επαγγελματισμό” στα μπολιασμένα με μίσος μάτια των ΜΑΤ και των καμικάζι του ΔΙ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα: «Η αληθής αιτία της κινητοποίησής τους ήταν τα συναισθήματα θυμού και οργής μετά την πρώτη επίθεση, απολύτως κατανοητά για απλούς πολίτες, όχι όμως για έμπειρους αστυνομικούς» οι οποίοι επέδειξαν «παρορμητική αντίδραση που συνιστούσε συμπεριφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση, κάτι που και οι ίδιοι γνώριζαν».
Οι δύο κατηγορούμενοι συνειδητά διόγκωσαν το στοιχείο της πρόκλησης που δέχτηκαν από τα παιδιά, ενώ «η εκτόξευση των αντικειμένων δεν έφερε στοιχεία επικινδυνότητας ή τρόμου για τους κατηγορούμενους», των οποίων η ενέργεια να αγνοήσουν τις εντολές του κέντρου «ήταν ασύνδετη και επιχειρησιακά επικίνδυνη». Οι δύο ειδικοί φρουροί, συνέχισε ο εισαγγελέας, αποφάσισαν από κοινού να πάνε στο σημείο της δολοφονίας -για να πουλήσουν τσαμπουκά- αν και «γνώριζαν ότι η παρουσία τους στην περιοχή θα αποτελούσε πρόκληση».
Η προκλητικότητα των ειδικών φρουρών, η «σαφής και άκριτη επιμονή τους στην αντιπαράθεση με τους νεαρούς» ήταν αυτή που, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυροδότησε την ένταση.
Με άλλα λόγια, οι αστυνομικοί αντέδρασαν σαν ένοπλοι χούλιγκαν. «Από λόγους εγωισμού και υπεροψίας», άρχισαν να προκαλούν τα άτομα με εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά, ενώ τίποτα δεν προϊδέαζε αναταραχή. Δεν υπήρξε σφοδρή επίθεση, ούτε ρίψη πετρών και μολότωφ, όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν. Οποιαδήποτε αντίδραση κι αν υποτεθεί ότι υπήρξε, δεν είχε τα χαρακτηριστικά της διαβάθμισης που παραπλανητικά της απέδωσαν οι κατηγορούμενοι.
Ο Σαραλιώτης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, γνώριζε πλήρως το άδικο της πράξης του συναδέλφου του και, επιπλέον, «ενθάρρυνε τον Κορκονέα ευρισκόμενος συνεχώς δίπλα του».
Ο εισαγγελέας, βασισμένος και στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, σημείωσε ότι οι δύο ειδικοί φρουροί εγκατέλειψαν το θύμα και αποχώρησαν από την οδό Τζαβέλα απαθείς, ενώ, πιθανότατα γνώριζαν τι είχε συμβεί. Επίσης απέρριψε τους ψευδείς και προσβλητικούς για τη μνήμη του νεκρού παιδιού ισχυρισμούς του ειδικού φρουρού τόσο περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όσο και τα επιχειρήματα του Α. Κούγια περί πρότερου έντιμου βίου ή περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2008.
Φυσικά είναι πρόωρο και υπερβολικό να γίνεται λόγος για κάθαρση ή για νίκη του κινήματος. H Ανοιχτή Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στη Συγκάλυψη της Κρατικής Δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία είχε παρουσία και στην Άμφισσα την ημέρα της επανέναρξης της δίκης, κατήγγειλε τις κρατικές αρχές ότι διευκόλυναν την τακτική κωλυσιεργίας του Α. Κούγια και πως χωρίς τη μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα για να προστατέψουν τον υπάλληλό τους αστυνομικό από τη λαϊκή οργή, δεν θα είχαν περάσει 20 μήνες χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.
Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία ετοιμάζει νέες δράσεις σε συνοικίες και το κέντρο της Αθήνας και καλεί σε νέα συνέλευση την Πέμπτη 26 Αυγούστου 19.30 στο Πολυτεχνείο.
Το δικαστήριο πάει να κάνει τα μπάνια του και η δίκη θα επαναληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων ενώ η απόφαση δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, και οι δύο αστυνομικοί βρίσκονται ελεύθεροι με περιορισμούς στην Άμφισσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου