Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΡΟΤΣΚΙ- ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ !


Ο σύντροφος κρατούσε τσεκούρι...
Πηγή: tvxs
Γιατί με τσεκούρι και όχι με μια βόμβα ή ένα πιστόλι; Η δολοφονία του Τρότσκι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία για τον τρόπο που επέλεξε ο ισπανός κομμουνιστής Ραμόν Μερκάντερ να κόψει το νήμα της ζωής του θεωρητικού της Παγκόσμιας Επανάστασης. Σε αντίθεση με τον Στάλιν που έβλεπε παντού εχθρούς και επίδοξους δολοφόνους, ο ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού δεν λάμβανε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας στην εξορία του στο Μεξικό για να προστατευθεί από τις μηχανορραφίες του πανίσχυρου διώκτη του.


Η φλόγα της «εξαγωγής της επανάστασης» δεν είχε σβήσει ποτέ για τον Τρότσκι και οι συναντήσεις με διάφορους συντρόφους ήταν μέρος του καθημερινού του προγράμματος στην εξορία. Ετσι, ο Ραμόν Μερκάντερ- αλλιώς Φρανκ Τζάκσον- δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να μπει στο σπίτι, στο Κογιοακάν, στις 20 Αυγούστου του 1940. Για το πρόσωπό του, εξάλλου, είχε εγγυηθεί η ερωμένη του Τρότσκι και πιστή τροτσκίστρια, Σίλβια Αγγέλοφ.

Οι προειδοποιήσεις, πάντως, δεν είχαν λείψει. Ο γιος του Τρότσκι, Λέον Σέντοφ, είχε δολοφονηθεί δύο χρόνια νωρίτερα σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού. Λίγους μήνες πριν από το χτύπημα με το μοιραίο τσεκούρι, ένας πληρωμένος δολοφόνος στη Μόσχα είχε πετάξει στο δωμάτιο του μεγάλου θεωρητικού του Μαρξισμού δύο χειροβομβίδες. Για όποιον γνώριζε τον Στάλιν, η σκληρότητα του Μερκάντερ και των συντρόφων του δεν είχε τίποτε το παράξενο.

Ο Τρότσκι δεν είχε πάψει ούτε στιγμή να καταγγέλλει την παραμόρφωση του μπολσεβικισμού από τον γεωργιανό σατράπη. Ο Τρότσκι θάφτηκε στον κήπο του σπιτιού στο Κογιοακάν.

Ο Ραμόν Μερκάντερ καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια κάθειρξη και μετά την αποφυλάκισή του πήγε στη Μόσχα, όπου πέθανε το 1978. Στον τάφο του μπορεί να διαβάσει κανείς: «Λόπες Ραμόν Ιβάνοβιτς, ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου