Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

«Νεκροταφείο Λαθρομεταναστών».


πηγή: tvxs

Σε ένα χωράφι, έξω από το χωριό Σιδερώ και σε μικρή απόσταση από το Σουφλί, θάβονται όσοι μετανάστες χάσουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μια πινακίδα γεμάτη σκάγια, πληροφορεί όποιον βρεθεί εκεί ότι αυτό το χωράφι είναι «Νεκροταφείο Λαθρομεταναστών».

Εικοσιοχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα το πρώτο επτάμηνο του 2010. Η συνηθισμένη διαδικασία είναι να μεταφέρονται τα πτώματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για ιατροδικαστική εξέταση. Εκεί γίνεται και τεστ DNA στις σορούς προκειμένου να είναι δυνατός ο εντοπισμός των σορών από συγγενείς τους.

Στις 25 του Ιούνη, 19 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο. Στην ελληνική μεριά ξεβράστηκαν 14 πτώματα τα οποία μετά την ιατροδικαστική εξέταση και καταγραφή τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν κοντά στο Σουφλί προκειμένου να ενταφιαστούν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Οι σοροί των 14 άτυχων ανθρώπων βρίσκονται πλέον σε ομαδικό τάφο, έξω από το χωριό Σιδερώ, σε αυτό που η σημαδεμένη ταμπέλα ορίζει ως «νεκροταφείο λαθρομεταναστών». Εμφανή είναι τα σημάδια της μπουλντόζας ενώ το μέγεθος των λάκκων αφήνει να εννοηθεί ότι στους τάφους μπορεί να βρίσκονται έως και δέκα πτώματα.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε από την έρευνα του διεθνικού δίκτυου Welcome to Europe για τον εντοπισμό του τάφου ενός μετανάστη που σκοτώθηκε στα σύνορα στις 25 Ιουνίου και που η γυναίκα και τα παιδιά του αναζητούσαν, βρισκόμενοι σήμερα σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας.

Το Δίκτυο Welcome to Europe καταγγέλλει την πρακτική αυτή, αφού «αποτελεί κατάφωρη ασέβεια για τους νεκρούς και τους συγγενείς τους». «Πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή συνεχίζεται εδώ και χρόνια και ότι μεταξύ 150 και 200 άνθρωποι έχουν θαφτεί στον ομαδικό τάφο. Το γεγονός ότι η τοπική αρχή διέταξε την εκταφή του πτώματος και την ταφή του σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, δεν αναιρεί ότι οι νεκροί μετανάστες έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο. Πρόκειται για κατάφωρη ασέβεια προς τους νεκρούς και ως προς τους συγγενείς τους. Επίσης, η εκταφή των νεκρών ώστε να θαφτούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο δεν είναι πλέον εφικτή» υπογραμμίζει η οργάνωση.

«Η ύπαρξη αυτού του ομαδικού τάφου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ επιβεβαιώνει την εικόνα της μόνιμης και διαρκούς ταπείνωσης και υποβάθμισης της ζωής των προσφύγων. Πρόκειται για την άσκηση συστηματικής βίας με σκοπό να σταματήσει τη διέλευση των συνόρων από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μια βιαιότητα που οδηγεί στο θάνατο ακριβώς εκείνους που αναζητούν προστασία. Ακόμα και μετά το θάνατό τους, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας οι οποίοι καθώς φαίνεται δεν αξίζουν μία ταφή που να αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διαμαρτυρόμαστε για την αποτρόπαια μεταχείριση και την περιφρόνηση των προσφύγων και των μεταναστών, είτε βρίσκονται εν ζωή είτε έχουν πεθάνει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικό με την υπόθεση ρεπορτάζ των Νέων, αναφέρει: «Για τους κατοίκους του χωριού που διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σουφλίου και οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι Έλληνες μουσουλμάνοι αποτελεί κοινό μυστικό αυτό που γίνεται τόσα χρόνια στα μέρη τους. Αρχικά η Αστυνομία έθαβε εκεί τους νεκρούς παράνομους μετανάστες. Στη συνέχεια η μουφτεία του Έβρου ζήτησε να τηρούνται οι κανόνες ταφής των μουσουλμάνων, που αποτελούν και την πλειονότητα των παράνομων μεταναστών. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «νεκροταφείο» στο Σιδερώ. Υγειονομική άδεια δεν έλαβε ποτέ. Άλλωστε εκτός από την πινακίδα, τίποτα άλλο δεν θυμίζει νεκροταφείο. Τα τελευταία χρόνια η επίσημη Πολιτεία αποφάσισε να επιδοτήσει τη διαδικασία. Με διαγωνισμό ορίστηκε ανάδοχος του έργου γραφείο κηδειών. Κάθε πτώμα κοστολογείται προς 700 ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο τα πτώματα διατηρούνται σε ψυγεία για διάστημα 80 ημερών και αν δεν τα αναζητήσει κανείς, καταλήγουν στο νεκροταφείο- χωματερή».

Ο αντινομάρχης Έβρου Ι. Παπαϊωάννου δήλωσε πάντως μέσω τηλεοπτικής εκπομπής πως «πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα, δεν υπάρχει ομαδικός τάφος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου