Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
«Δάση με ραδιενέργεια από το Τσερνόμπιλ απειλούνται από τις φωτιές στη Ρωσία»,
πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
«Δάση με ραδιενέργεια από το Τσερνόμπιλ απειλούνται από τις φωτιές στη Ρωσία», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του Associated Press που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στη Ρωσία έχουν ήδη κάψει 39.000 στρέμματα δάσους που παρέμενε μολυσμένο από τη ραδιενεργή τραγωδία του Τσερνόμπιλ και οι αρχές προσπαθούν τώρα να περιφρουρήσουν τις υπόλοιπες επικίνδυνες εκτάσεις».
Το θέμα αυτό, εξ άλλου, είναι από τα κεντρικά των εφημερίδων και των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.
«Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν τα ραδιενεργά σωματίδια εξαπλώθηκαν με τον καπνό. Το προσωπικό μας θα πρέπει να διενεργήσει μετρήσεις για να το εξακριβώσει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν υπάρξει πυρκαγιές στις περιοχές με τα μέγιστα επίπεδα ραδιενέργειας» ανέφερε στο Associated Press o Βασίλι Τούζοβ, αναπληρωτής διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δασοπροστασίας.
Ανατριχιαστική είναι η είδηση αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε δραματικές επιπτώσεις στον Ρωσικό λαό.
Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ απ’ την ιστοσελίδα της εφημερίδα «Κόντρα»
Η φύση εκδικείται
Σε θάλαμο αερίων έχει μετατραπεί η Μόσχα, καθώς τα ρωσικά δάση καίγονται και ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος να ελέγξει τις πυρκαγιές. Μετά τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ, που επέκριναν περιφερειακούς αξιωματούχους για κωλυσιεργία, παραλείψεις και εσφαλμένους χειρισμούς της κρίσης, και ο δισεκατομμυριούχος δήμαρχος της Μόσχας Λοζκόφ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, δηλώνοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές «δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανωμαλίας της φύσης, αλλά και της ανευθυνότητας των αξιωματούχων της περιοχής».
Η ρωσική πολιτική ηγεσία βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει και αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ ο Πούτιν, ειδικός στα «extreme games», πήρε τη θέση του συγκυβερνήτη σε πυροσβεστικό αεροσκάφος και πήρε για μισή ώρα μέρος σε επιχείρηση κατάσβεσης, για να δείξει πόσο δυναμικός ηγέτης είναι.
Το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία σταμάτησε να επικαλείται τις καιρικές συνθήκες (πρωτοφανής καύσωνας) και άρχισε να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους στα πρόσωπα περιφερειακών αξιωματούχων δείχνει ότι ο ρωσικός λαός δεν τρώει το παραμύθι. Ηδη, ακόμη και στα ελεγχόμενα από το πουτινικό καθεστώς ΜΜΕ γίνεται λόγος για τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων. Αλλαγές που θυμίζουν έντονα αυτές που έχουν γίνει στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία.
Η Ρωσία είχε ένα πολύ καλό ενιαίο σύστημα δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης, στο πλαίσιο του οποίου γίνονταν κάθε χρόνο στοχευμένες παρεμβάσεις στα δάση, έτσι που το φυσικό φαινόμενο της αυτοανάφλεξης της επιφανειακής τύρφης να μην οδηγεί σε εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Η λειτουργία αυτού του συστήματος προστασίας-καταστολές απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως δασολογικό, που έχει γνώση του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται τα δασικά οικοσυστήματα. Η κυβέρνηση Πούτιν, όμως, προώθησε μια δασική μεταρρύθμιση με την οποία έσπασε το ενιαίο σύστημα δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης. Η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών (σαν να λέμε στην Πυροσβεστική). Μια υπηρεσία που έχει εξειδίκευση μόνο σε πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις εντελώς διαφορετικές δασικές πυρκαγιές και όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα σημαντικό αριθμό, έχασε εντελώς τον έλεγχο. Παράλληλα, η εγκατάλειψη των απαραίτητων ενεργειών πρόληψης, για λόγους οικονομίας, δημιούργησε συνθήκες ώστε ο ξαφνικός καύσωνας να προκαλέσει πυρκαγιές που από τα επιφανειακά στρώματα τύρφης επεκτάθηκαν γρήγορα στα δάση.
Η Ρωσία πληρώνει το ίδιο που εδώ και πολλά χρόνια πληρώνουν τα ελληνικά δάση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου