Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

"Καλπάζει" η ανεργία στην Εύβοια-Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το ΕΚΕ


"Καλπάζει" η ανεργία στην Εύβοια

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας αναμένεται αύξηση του επίσημου δείκτη της ανεργίας τουλάχιστον στο 14% μέχρι το τέλος του 2010.

Εκτός αυτού με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στη Στερεά Ελλάδα το ποσοστό αυξήθηκε σε 13% το Μάιο του 2010 από 11,7% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2009 και 11,4% που ήταν τον Απρίλιο του 2010.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των ανέργων θα αγγίξει το 1,5 εκατομμύριο, αν αναλογιστεί κανείς το κύμα απολύσεων που έχουν ως αποτέλεσμα οι ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η πρόβλεψη του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κ. Ρωμανιά για εκτίναξη του πραγματικού ποσοστού ανεργίας περίπου στο 30%.

Η σημερινή εικόνα περιγράφεται αν ανατρέξει κανείς και στα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, όπου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού κατά το μήνα Ιούλιο φθάνουν στα 569.742 άτομα.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 184.709 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 4,09% (7.266 άτομα) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 92.996 και είναι μειωμένες κατά 20,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 27.003, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 35.517 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 29.417.

Σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία μας παρέπεμψε και ο προϊστάμενος στον ΟΑΕΔ Χαλκίδας κ. Σκεμπές, καθώς πλέον γίνεται συνολική καταγραφή και όχι για κάθε Νομό ξεχωριστά.

Η πραγματική ανεργία στην Εύβοια εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που καταγράφονται.

"Το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι παρουσιάζεται στην Εύβοια, γιατί την έχουν απαξιώσει και κανένας δεν ενδιαφέρεται για την Εύβοια" δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο Θανάσης Δεμερούτης, ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και εργαζόμενος στη ΣΕΛΜΑΝ.

Και πρόσθεσε: "το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι απολύσεις και το πως θα κλείσει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, όπως έγινε με τη ΔΑΡΙΓΚ, την ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ, όπως ερήμωσαν τη Βόρεια Εύβοια το ίδιο θέλουν να κάνουν στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Στη ΣΕΛΜΑΝ από 1200 εργαζόμενους σήμερα έφθασε να έχει 500, οι οποίοι συνεχώς μειώνονται και οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Προσωπικά ρώτησα τους αρμόδιους στο Υπουργείο αν θέλουν την Εύβοια με κουφάρια, με κλειστές επιχειρήσεις και αν θέλουν να την οδηγήσουν στο μαρασμό, αλλά δεν πήρα καμία απάντηση.

Ο κόσμος βρίσκεται στα όρια της ανέχειας και οι εργαζόμενοι ζούνε σε κλίμα αβεβαιότητας αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον κίνδυνο της απόλυσης".

Ανοιχτά μέτωπα σε εργασιακούς χώρους.

Η κατάσταση στην Εύβοια είναι απελπιστική σύμφωνα με τις δηλώσεις της Μαρίας Σμυρναίου, γραμματέα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕ, καθώς τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους δεν έχουν λυθεί.

Αναφερόμενη στη ΣΕΛΜΑΝ και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα τόνισε ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου εργοδοσία και εργαζόμενοι βρίσκονται σε ανακωχή με τις απολύσεις να έχουν σταματήσει και τους εργαζόμενους να έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους.

Ωστόσο οι απολύσεις θα συνεχιστούν και θα έχουμε νέες απώλειες θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας στο Νομό μέχρι το τέλος του χρόνου να σημειώσει δραματική αύξηση.

Τα μηνύματα σύμφωνα με την κυρία Σμυρναίου είναι συνεχώς αρνητικά και από άλλες επιχειρήσεις, όπου γίνονται απολύσεις, όπως σε Νεοσέτ, Παλίρροια, Ατλάντικ. Ήδη το τελευταίο χρόνο οι απολύσεις έχουν φθάσει τις 600, μεταξύ των οποίων και οι οικειοθελείς, λόγω των πιέσεων που ασκούν οι εργοδότες.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το ΕΚΕ

Στις 31 Αυγούστου, στις 7:00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας ανοιχτή συγκέντρωση, προκειμένου να προετοιμαστεί η κάθοδος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου, από κοινού με τα Εργατικά Κέντρα Θήβας, Λειβαδιάς, Βόρειας Εύβοιας και Καρπενησίου και με τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα πολιτών, εργαζομένων ενάντια στα διόδια.

Σύνθημά τους, όπως είπε η κυρία Σμυρναίου, είναι "δεν πληρώνουμε διόδια, δεν πληρώνουμε την κρίση τους" και το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης στο μνημόνιο και την τρόϊκα.

πηγή: Σερβιτόρος της Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου