Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Μερικά ερωτήματα σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα των χαρατσιών


Παρατηρώ διαβάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις, απλά μια περιγραφή από μεριάς κόμματος της δεινής θέσης των εργαζομένων και των φτωχών νοικοκυριών, της άδικης φύσης του μέτρου του χαρατσιού και αόριστες «εκκλήσεις»   για κατάργηση των χαρατσιών.  
Πουθενά στις ανακοινώσεις δεν βλέπουμε τις λέξεις «άρνηση», σε κανένα σημείο το κόμμα δεν καλεί σήμερα το λαό να οργανωθεί σε μέτωπο άρνησης πληρωμής των άδικων και εξοντωτικών χαρατσιών, όπως έκανε πέρυσι.
Τι ήταν αυτό που έκανε την επίσημη θέση του ΚΚΕ για τα χαράτσια να αλλάξει, μέσα σε αυτούς τους μήνες; ...
Σε λίγες μέρες περιμένουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φορτωμένους με το φετινό χαράτσι των ακινήτων (αυτή τη φορά σε πολλές δόσεις, λέει...). Το χαράτσι που η είσπραξή του «αποσυνδέθηκε» από τη ΔΕΗ, για να μετατεθεί  για λίγο στις ΔΟΥ και να επανέλθει τελικά στον μόνο σίγουρο δρόμο: τον εκβιασμό, μέσω, πάλι, του λογαριασμού  του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από αυτό το ιστολόγιο αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή κάποια –μικρή- «δραστηριότητα», αρθρογραφία και διάλογος με τους αναγνώστες, για την αναγκαιότητα οργάνωσης ενός πλατιού οργανωμένου κινήματος άρνησης πληρωμής όλων των χαρατσιών, που μπορείτε να δείτε εδώ. 
 Η ξεκάθαρη στάση του ιστολογίου  για την άρνηση πληρωμής, βασίστηκε από τη μια στην προσωπική θέση του γράφοντος και από την άλλη, στις  προσδοκίες που γεννούσε η δημιουργία του οργανωμένου κινήματος όπως προαναφέρθηκε. Πόσα  μπορεί άλλωστε να καταφέρει κανείς μόνος του;
Τα αποτελέσματα αυτού του κινήματος ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Η πολυδιάσπαση στη δράση, η δημιουργία πολλών και διαφόρων «κινημάτων», «συνελεύσεων», «επιτροπών», «ομάδων δράσης» κλπ, που δεν ήταν (;) εφικτό να συνεργαστούν, έστω στο ελάχιστο, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να πείσει τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου (που όχι βέβαια εξαιτίας και μόνο αυτού του γεγονότος) έσπευσε να πληρώσει από το υστέρημά του, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της ΔΕΗ για διακοπή του ρεύματος στο σπίτι του.
Από το χώρο του ΚΚΕ παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό μια αναντιστοιχία λόγων και πράξεων των στελεχών του, πριν, αλλά κυρίως μετά από τη δημόσια παραδοχή βουλευτή του -της Λιάνας Κανέλλη-  (σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή) πως πλήρωσε το χαράτσι… Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, δεν μου έκανε πλέον εντύπωση το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι «κομματικοί» που γνωρίζω δεν έχουν σήμερα τέτοιου είδους «εκκρεμότητες» με την εφορία…
Υπάρχουν κάποια πράγματα στο θέμα αυτό που (μου) γεννούν μερικά ερωτήματα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

«Εμείς, οι συγκεντρωμένοι απεργοί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δηλώνουμε την απόφαση μας, δηλώνουμε την άρνηση μας να πληρώσουμε τα εξοντωτικά χαράτσια που στέλνει η κυβέρνηση με την εφορία και τη ΔΕΗ.
Δεν μας τρομάζουν οι απειλές της κυβέρνησης. Μπορούμε και πρέπει να σπάσουμε την τρομοκρατία της. Είναι ζήτημα τιμής, είναι ζήτημα αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, στους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν. Η άρνηση πληρωμής τους είναι πράξη ουσιαστικής παρεμπόδισης της βάρβαρης και εξοντωτικής πολιτικής. Εμείς δε λέμε λόγια, δε μένουμε στα λόγια, κάνουμε πράξη την άρνηση, την ανυπακοή, τον αγώνα απέναντι σε αυτούς που εξοντώνουν το λαό...»

«Η οργή που νιώθουν οι λαϊκές οικογένειες καθώς φτάνουν εν μέσω εκβιασμών και απειλών το ένα μετά το άλλο τα εξοντωτικά χαράτσια της εφορίας και της ΔΕΗ είναι απολύτως δικαιολογημένη, όπως νόμιμη για το λαό και δίκαιη είναι η άρνησή τους να τα πληρώσουν. Είναι πράξη που δηλώνει να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, να μπει τέλος στις θυσίες για τα κέρδη, την κρίση της πλουτοκρατίας, τη σωτηρία της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ».
Και συνεχίζει: «Κανένας εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος, άνεργος, καμιά λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι ούτε να φοβηθεί τις απειλές και τους εκβιασμούς».
Και πιο κάτω: «Πιο μαζικά, πιο δυνατά, πιο οργανωμένα σε κάθε εργασιακό χώρο και σε κλάδο, σε κάθε γειτονιά πρέπει να εκφραστεί η άρνηση πληρωμής… […] Η λαϊκή άρνηση πληρωμής, η εργατική λαϊκή οργάνωση πρέπει να συμβάλουν στην οργάνωση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για την παρεμπόδιση και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής…».
Σε άλλη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου «για το χαράτσι τηςΔΕΗ», στις 18/11/11, μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
«Η μαύρη συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας δεν καταλαβαίνει από επιχειρήματα, είναι πλήρως αναίσθητη μπροστά στο δράμα και την απόγνωση που ζει η λαϊκή οικογένεια. Πρέπει όμως να νοιώσει τη δύναμη του αποφασισμένου λαού, που αρνείται την εξαθλίωση και τους εκβιασμούς αυτών που τσακίζουν τα δικαιώματά του για να σώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει χρέος να απαντήσει στους προκλητικούς εκβιασμούς οργανώνοντας πιο αποφασιστικά και την άρνηση πληρωμής και την προστασία των λαϊκών οικογενειών από κάθε είδους απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε κάθε τόπο δουλείας, κλάδο και συνοικία πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση, η δράση και η αλληλεγγύη».
«Καμία αύξηση στο τέλος υπέρ των Α.Π.Ε. στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να καταργηθεί τώρα μαζί με τα άλλα εξοντωτικά χαράτσια. Να μειωθεί δραστικά το τιμολόγιο της ΔΕΗ υπέρ των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων. Να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας που δεν μπορεί να πληρώσει. 03/08/12».
«ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ
 Ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών επέφερε η κυβέρνηση. Αύξησε το φόρο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ.  Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και με αυτή την απόφαση στόχο έχει να αυξήσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην ενέργεια, ενώ η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν, δε μπορούν να πληρώσουν για να έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, όταν χιλιάδες είναι οι άνεργοι και μεγάλο μέρος των εργαζόμενων δουλεύουν για μήνες απλήρωτοι. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν:
Να καταργηθεί ο φόρος υπέρ των ΑΠΕ
Να καταργηθούν όλα τα άθλια χαράτσια
Να μειωθεί το ρεύμα στους άνεργους. Καμιά διακοπή ρεύματος σε κανένα σπίτι που δε μπορεί να πληρώσει, στους χαμηλοαμειβόμενους και σε όσους είναι απλήρωτοι από τους εργοδότες».
Διαβάζουμε προχτές σε ένα άρθρο στο Ριζοσπάστη:
«ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ - Απόφαση στήριξης των μονοπωλίων
Και νέα επιβάρυνση στα δυσβάσταχτα βάρη που ήδη σηκώνουν στις πλάτες τους οι λαϊκές οικογένειες επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όπως προεξοφλεί η χτεσινή απόφαση της λεγόμενης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που εκδίδεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια καραμπινάτη φιλομονοπωλιακή ρύθμιση, που στόχο έχει να προσφέρει στήριξη στους ιδιώτες που θα εμπλακούν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Την ώρα που η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει συγκυβέρνηση - τρόικα - κεφάλαιο και δεν μπορεί να πληρώσει ακόμα και για τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή της, η νέα, δεύτερη μέσα στο χρόνο, αύξηση στο τέλος ΑΠΕ, μαζί με τα αλλεπάλληλα χαράτσια που επιβάλλει η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, διογκώνει τα αδιέξοδα.
Η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει αυξήσεις που φτάνουν το 46% για τα νοικοκυριά και το 90% για τους αγρότες και θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου μέχρι τον Ιούνη του 2013, αναγκάζοντας, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης, τα γονατισμένα λαϊκά στρώματα να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) που προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από την πολιτική της πριμοδότησης των ενεργειακών μονοπωλίων στο χώρο των ΑΠΕ και ανερχόταν στο τέλος του Ιούνη στα 282,46 εκατ. ευρώ.
[…] Ας σημειωθεί ότι μπορεί με την τωρινή της απόφαση η ΡΑΕ να προσδιορίζει τις νέες αυξήσεις χρονικά μέχρι τον Ιούνη του 2013, ωστόσο, αυτό δεν είναι «δεσμευτικό» δεδομένου ότι όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει, εάν κατά τον τριμηνιαίο έλεγχο του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ κριθεί απαραίτητο θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω και το ειδικό τέλος.
Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι και η λεγόμενη αναδιάρθρωση των οικιακών τιμολογίων, για την οποία έχει δεσμευτεί το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων στο μνημόνιο, γεγονός που θα φέρει νέες μεγάλες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».
Παρατηρώ διαβάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις, απλά μια περιγραφή από μεριάς κόμματος της δεινής θέσης των εργαζομένων και των φτωχών νοικοκυριών, της άδικης φύσης του μέτρου του χαρατσιού και αόριστες «εκκλήσεις»   για κατάργηση των χαρατσιών. Πουθενά –στις ανακοινώσεις- δεν βλέπουμε τις λέξεις «άρνηση», σε κανένα σημείο το κόμμα δεν καλεί σήμερα το λαό να οργανωθεί σε μέτωπο άρνησης πληρωμής των άδικων και εξοντωτικών χαρατσιών, όπως έκανε πέρυσι.
Τι ήταν αυτό που έκανε την επίσημη θέση του ΚΚΕ για τα χαράτσια να αλλάξει, μέσα σε αυτούς τους μήνες; Μήπως το εκλογικό ποσοστό που (είναι φανερό σε όλους) σκόρπισε την απογοήτευση; Μήπως η γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα χτυπήματα που δέχεται το κίνημα (πχ Χαλυβουργία) μετά τις εκλογές; Που πήγε όλος αυτός ο αγώνας στις γειτονιές, όλες οι πορείες, όλη αυτή η προσπάθεια για να πείσουμε τον κόσμο; Έγιναν  -και αυτά- παρακαταθήκη για το μέλλον;... Τί λέμε σήμερα σε αυτόν τον κόσμο; Πληρώστε πρώτα και παλέψτε μετά για να καταργηθεί το χαράτσι; Τί κάνουμε εμείς; Τα παρατήσαμε; Αναγνωρίσαμε έμμεσα πως ηττηθήκαμε; 
Γιατί υπάρχει κι ένα «ερώτημα» που δεν ψάχνει να απαντηθεί: Πως πρέπει να νιώθει αυτός που έχει ακόμα απλήρωτα τα περσινά χαράτσια και από μέρα σε μέρα περιμένει τα «φρέσκα», όταν διαβάζει αυτές τις ανακοινώσεις; Όταν βλέπει σχεδόν όλους γύρω του να έχουν «ταχτοποιήσει» αθόρυβα το "θέμα" σε ότι τους αφορά και όταν ακόμα ηχούν στ’ αυτιά του, απ’ τις πορείες, κούφια συνθήματα όπως  «κανείς... μόνος του στην κρίση»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου