Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

ΙΝΤΡΑΚΟΜ:« ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ».

Παιανία Παρασκευή, 21.01.2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, /σες, χθες Πέμπτη 20.01.2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο INTRACOM με τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Μ. Προύντζου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Διοίκησης της εταιρείας.

Ο κ Μ. Προύντζος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών και στο πλαίσιο της επιβίωσης τους, αποφασίστηκε:

1. Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, θα αποχωρήσει το 3% όλου του ομίλου (περίπου 100 εργαζόμενοι), δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να παραμείνουν σε καμία περίπτωση.
2. Προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω αποχωρήσεις και να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, θα προβούμε σε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Η κάθε εταιρεία, ανάλογα με το επίπεδο μισθών της και της σύνθεσης του προσωπικού της, θα ακολουθήσει τον δικό της τρόπο μείωσης. Κοινή γραμμή όλων των εταιρειών είναι ότι, η μείωση των μισθών δεν θα είναι κάτω από τα όρια που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις, επίσης δεν θα αφορά μισθούς κάτω από 1000€ μικτά και θα επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλύτερους μισθούς, δίνοντας και δύο παραδείγματα
1. μισθοί από 1000€ - 2000€ μείωση κατά μέσο όρο 4,5%
2. μισθοί από 2000€ - 3000€ μείωση κατά μέσο όρο 8% .

Η μισθολογική μείωση θα ισχύει για ένα χρόνο και θα επανεξετασθεί στο τέλος του έτους. Τέλος ζήτησε την συναίνεση των εργαζομένων ώστε η εταιρεία στο διάστημα αυτό να μην προβεί σε περαιτέρω μείωση προσωπικού.

Το Δ.Σ. του Σωματείου συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 21.01.2011, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του με τα μέτρα που θίγουν βαριά τους εργαζόμενους, φέρνοντας πολλούς σε απελπιστική θέση, με πρώτους τους απολυόμενους και καλεί σε αγωνιστική δράση με αίτημα « ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ».

Συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 27.01.2011, ώρα 11:30- 14:30 στο εστιατόριο του Α5.

Η πρόταση του Δ.Σ προς την Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφασισμένη είναι, να πραγματοποιηθεί 48ωρη Απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου με επαναληπτική Γενική Συνέλευση στις 2 Φεβρουαρίου, για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.Το Δ.Σ. θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στα κτίρια και θα καλέσει όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην Γ.Σ., της Πέμπτης 27.01.2011.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για τον τόπο & χρόνο συγκεντρώσεων ανά κτίριο.

Ενημέρωση από τον Β. Συλαϊδή, μέλος του ΔΣ (Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ).

Το απόγευμα στις 20 Ιανουαρίου, η διοίκηση στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ μέσω του κ. Προύντζου, γνωστοποίησε τα παρακάτω στους εργαζόμενους, μέσω του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.:

Δεδομένης της συνεχιζόμενης «δυσμενούς οικονομικής κατάστασης» στα αποτελέσματα του ομίλου, η οποία δεν προβλέπεται να αλλάξει και το 2011 λόγω και των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων, αποφάσισε τα παρακάτω σαν «μέτρα επιβίωσης» της επιχείρησης χρονικού ορίζοντα ενός χρόνου (προσωρινού χαρακτήρα), λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη κατάσταση, ανεργία κλπ.:

* Θα προκαλέσει άμεσα (μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) την απόλυση ή αποχώρηση κατά μέσον όρο του 3% των εργαζόμενων (αναφέρθηκαν περίπου ο αριθμός 100 συνάδελφοι συνολικά) σε όλες τις εταιρίες (θα κυμαίνεται από εταιρία σε εταιρία). «Λίστα» αποχωρούντων ήδη υπάρχει και ενεργοποιείται άμεσα
* Μετά τις απολύσεις θα προχωρήσει σε «προσωρινές» μειώσεις μισθών με υπογραφή ατομικής σύμβασης με καθέναν για ένα χρόνο, με τα εξής χαρακτηριστικά:
+ Η μείωση δεν αφορά σε όσους αμείβονται μέχρι 1000 ευρω μικτά.
+ Για πάνω από 1000 ευρώ θα κλιμακώνεται επηρεάζοντας περισσότερο τους υψηλότερους μισθούς. Δόθηκαν ενδεικτικά παραδείγματα, π.χ. για αμοιβή 1500 η μέση μείωση θα είναι περίπου 4,5-5%, για 2500 8% κ.ο.κ. Δεν θα ακολουθείται αυστηρά γραμμικό μοντέλο αλλά το 90% θα είναι κοντά σε γραμμικό μοντέλο (υπολογίσαμε, χωρίς να επιβεβαιώνεται, ότι η «γραμμική» φόρμουλα είναι μείωση 15% για το ποσό πάνω από 1000 ευρώ). Δεν θα μπορούν να επιβεβαιωθούν τα ποσοστά των μειώσεων, έστω στα συνολικά δεδομένα. Οι διαμορφούμενες μειώσεις θα διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, ανά διεύθυνση/τμήμα και ανά εργαζόμενο, ανάλογα με τα αποτελέσματα, την οργανική αναγκαιότητα, την απόδοση κλπ.
+ Δεν θα υπάρξουν μειώσεις κάτω από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που αποτελούν και το κατώφλι των μειώσεων (άλλωστε θα ήταν παράνομες). Από την άλλη, εκτιμάται ότι μόνο το 25% σε όλο τον όμιλο (με διακυμάνσεις) αμείβεται ακριβώς στα ποσά των ΣΣΕ που ισχύουν (κυρίως νέοι εργαζόμενοι) και δεν θίγονται άμεσα, άρα η μεγάλη πλειοψηφία θίγεται, πάρα πολλοί δε θα βρεθούν τελικά ακριβώς πάνω στις ΣΣΕ μετά τις μειώσει..
+ Δεν θα γίνου άλλες μαζικές απολύσεις για 1 χρόνο. Αυτό δεν αποκλείει μεμονωμένες απομακρύνσεις για θέματα απόδοσης κλπ. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποζημίωση θα γίνει με βάση τον αρχικό μη μειωμένο μισθό (με σχετικό όρο σε κάθε ατομική σύμβαση).
+ Στο τέλος του χρόνου θα επανεξετασθεί η οικονομική κατάσταση και ή θα επανέλθουμε στις προηγούμενες αμοιβές ή θα γίνει και νέα προσαρμογή με νέες συμβάσεις (χωρίς καθορισμό πως).
+ Δεν θίγονται προς το παρόν κάποια επιπλέον ειδικά επιδόματα-παροχές, όπως για βρεφονηπιακό, ασφαλιστικό συμβόλαιοΑπό το ΔΣ του σωματείου εκφράσθηκε πλήρης αντίθεση με τα μέτρα που θίγουν βαριά τους εργαζόμενους, φέρνοντας πολλούς σε απελπιστική θέση, με πρώτους τους απολυόμενους και ανακοινώθηκε ΓΣ για τις 27/1 με πρόταση 48ωρη απεργία στον όμιλο 1-2 Φεβρουαρίου και αίτημα: ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. Ξεκίνησαν ήδη έκτακτες ενημερώσεις και περιοδείες (στις 21/1 στην INTRACOM DEFENSE – Γ1), για καλύτερη προετοιμασία της ΓΣ. Και των κινητοποιήσεων.


Το ζήτημα που προέκυψε είναι δραματικό και δεν αφορά μόνο στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ αλλά κι όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικής /πληροφορικής αλλά και στον ιδιωτικό τομέα συνολικά, ακόμη και στους εργαζόμενους και στο δημόσιο τομέα, λόγω και του μεγέθους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Είναι δεδομένο ότι ζητούμε τη συμπαράσταση των άλλων εργαζόμενων όπως και μεις είμαστε αλληλέγγυοι στους δικούς τους επιμέρους αγώνες, χτίζοντας και έναν κεντρικό συντονισμό κι αλληλεγγύη από τα κάτω, ξεπερνώντας όταν χρειάζεται τις ανεπάρκειες ή σκοπιμότητες των επίσημων συνδικάτων.

Οι πολιτικές του κεφάλαιου/εργοδοσίας για κερδοφορία με κάθε τρόπο με το κόστος να βαραίνει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό κι αξιοποιούν το νομικό οπλοστάσιο των μέτρων κυβέρνησης- τρόικας που με τις προβλέψεις των αλλεπάλληλων μνημόνιων αποσκοπούν να μην πληρώσουν οι τραπεζίτες και κερδοσκόποι τις φούσκες που δημιούργησαν κι έσκασαν φέρνοντας την κρίση, αλλά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο αρχικά και τώρα ολοένα περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα. Με κύματα απολύσεων, εφιαλτική ανεργία ή επισφαλή/ελαστική απασχόληση, μειώσεις μισθών, φαλκίδευση δικαιωμάτων, ισοπέδωση κοινωνικού κράτους, υπονόμευση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, γενικευμένη φτώχεια κλπ.

Οι εργαζόμενοι πρέπει με ενότητα και αλληλεγγύη μέσα κι έξω από την επιχείρηση να οργανώσουν την άμυνά τους με κινητοποιήσεις για να σταματήσουν κι ανατρέψουν αυτά τα μέτρα και τις πολιτικές και στρατηγικές που κρύβονται πίσω τους, οδηγώντας σε εργασιακό μεσαίωνα και σε «κινεζοποίηση» της ζωής μας (με όλο το σεβασμό για τους κινέζους εργαζόμενους, τον αγώνα των οποίων για ανθρώπινες αμοιβές και συνθήκες δουλειάς παρακολουθούμε διαρκώς να ενισχύεται και τον στηρίζουμε).

Β. Συλαϊδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου