Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οι αναρχικοί απαγορεύεται να διαδηλώνουν…

tvxsteam

Σκηνικό πολέμου έστησαν οι αστυνομικές δυνάμεις την Παρασκευή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή αντιφασιστική πορεία που καλούσαν συλλογικότητες αναρχικών και αντιεξουσιαστών. Το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο αρκετή ώρα πριν την πορεία από αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν προληπτικές προσαγωγές σε όσους και όσες ήταν κάτω από 25 χρόνων, ενώ όταν ο κόσμος συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει περικυκλώθηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ, που παρατάχθηκαν με πλήρη εξάρτηση. Του Λευτέρη Αρβανίτη (ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης).

Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ακροδεξιών σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με αφορμή την πρόσφατη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μέλη του Radio Revolt, συλλογικότητες της πόλης καλούσαν την Παρασκευή το απόγευμα σε αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομία απαγόρευσε πρακτικά την διεξαγωγή της, καθώς επιτέθηκε χωρίς καμία απολύτως αφορμή στους διαδηλωτές, τα πρώτα λεπτά της πορείας, με προφανή στόχο τη ματαίωσή της. Στη συνέχεια και ενώ η πορεία συνεχίστηκε χωρίς επεισόδια, οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαδηλωτές σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, παρεμποδίζοντας και πάλι την συνέχισή της.

Ο κόσμος που συμμετείχε στη διαδήλωση κατευθύνθηκε στο κτήριο της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ψυχραιμία διέκοψε την πορεία προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συντεταγμένα προς τα πανεπιστήμια, έπειτα από περίπου μία ώρα, χωρίς και πάλι να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης άντρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσήγαγαν άτομα στην ΓΑΔΘ, με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο την ηλικία και την εμφάνισή τους. Μάλιστα η μεταφορά τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν από μίνι- βαν, χωρίς διακριτικά κρατικών οχημάτων, που έφεραν επιγραφές ανύπαρκτων εμπορικών εταιριών –relax travel κ.α.- και θύμιζε περισσότερο απαγωγή, παρά νόμιμη αστυνομική επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια πορεία που δεν συνέβη το παραμικρό επεισόδιο, οι προσαγωγές για προληπτικούς λόγους ξεπέρασαν τις 35.

Επιπλέον αστυνομικοί με πολιτικά, φορώντας κουκούλες και φέροντες επαγγελματικό εξοπλισμό, φωτογράφιζαν τους διαδηλωτές, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της πορείας, θεωρώντας προφανώς τα άτομα που ανήκουν στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, εν δυνάμει υπόπτους για την τέλεση παράνομων πράξεων.

Χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη έγινε φανερό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν λειτουργούν με γνώμονα τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων, αλλά με βάση το δικό τους συλλογικό πολιτικό κριτήριο, ποινικοποίησης του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου και δημιουργίας εσωτερικού εχθρού. Το μήνυμα που δόθηκε στη χθεσινή πορεία ήταν σαφές: Οι αναρχικοί απαγορεύεται να διαδηλώνουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου