Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σας στέλνουμε ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Σάββατο 20 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και είναι οι παρακάτω (χρονολογική σειρά):

1. Έκθεση Φωτογραφίας «ΟΤΑΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ», του Paul Wenham- Clarke

Σάββατο 20 έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

2. Ημερίδα με θέμα: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ».

Σάββατο 20 Νοεμβρίου, από 11πμ έως 8μμ, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη.

3. Συναυλία Μνήμης με τους Swinging Strings

Σάββατο 20 Νοεμβρίου8.30 έως 10μμ, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη.

4. Συγκέντρωση ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Κυριακή 21 Νοεμβρίου, 2010, πλατεία Συντάγματος 11πμ - μπροστά στο Μετρό

Οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις διοργανώνονται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «You Are What U Do- Κώστας Κουβίδης». Σε όλες οι είσοδος είναι ελεύθερη.

Η συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα διοργανώνεται από την πρωτοβουλία «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ» που συσπειρώνει οικογένειες θυμάτων τροχαίων και ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται για το θέμα της οδικής ασφάλειας.

1.300.000 θάνατοι από τροχαία το 2009!

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υγείας αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο ενώ υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των βαριά τραυματιών. Κανένας πόλεμος, καμιά φυσική καταστροφή, καμιά επιδημία δεν είχε ποτέ αυτά τα αποτελέσματα. Και το χειρότερο είναι η πρόβλεψη πως αυτός ο αριθμός θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες. Τη δεκαετία 2001- 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σα στόχο την μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%. Χωρίς κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες μέλη ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο για στόχο αλλά για ευχή. Η μείωση ήταν 36% (αν πιστέψουμε τα στοιχεία που οι ίδιες οι χώρες καταθέτουν).Και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την μικρότερη μείωση. Σημαντικότερο όμως είναι ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων ,130, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69.

Αν και οι παράγοντες που οδηγούν σ αυτή την γενοκτονία είναι πάρα πολλοί, τα τροχαία δεν είναι ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτα. Μια διαφορετική αντίληψη για την κινητικότητα που περιλαμβάνει μια διαμετρικά αντίθετη ιεράρχηση της χρήσης των δρόμων απ αυτή που ισχύει σήμερα (που μπορεί να συνοψιστεί σαν δικτατορία του ΙΧ) όπου εφαρμόστηκε είχε σαν αποτέλεσμα την θεαματική μείωση των τροχαίων. Οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να ενώσουν ανθρώπους και πολιτισμούς από το επίπεδο της γειτονιάς μέχρι το επίπεδο της χώρας η της ηπείρου και όχι για να αποτελούν πίστες ταχύτητας για κομπλεξικούς, και τόπους ομαδικών εκτελέσεων. Ανήκουν στους ανθρώπους και όχι στις μηχανές. Πρέπει να ενισχύουν την ασφάλεια κατά την μετακίνηση και όχι να αποτελούν μέσα για την αποκόμιση κερδών. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτές τις απουσίες. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτό το διαρκές έγκλημα. Ας σταματήσουμε για λίγο για να θυμηθούμε αυτούς που έφυγαν. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει μνήμη.

YOU ARE WHAT U DO - Κώστας Κουβίδης, μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγγεγραμμένη στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΤ (ΑΜ:1146), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR)

-Ευχαριστούμε το Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική υποστήριξη των εκδηλώσεων, τον Paul Wenham- Clarke για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της έκθεσης και την παρουσία του στην Αθήνα, τους Swinging Strings, τους ομιλητές και τους εθελοντές που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις που δεν επιχορηγούνται από κανένα φορέα. Ευχαριστούμε επίσης όλους ,δημοσιογράφους και μη, όσους φρόντισαν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για αυτές τις δράσεις.

Δείτε το βίντεο για την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑ

http://www.youtube.com/watch?v=u1JawcwrBqQ

το βίντεο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (FEVR) για την Ημέρα Μνήμης

http://www.youtube.com/watch?v=rX4VhwS0H8Q

Το ίδιο βίντεο στα ελληνικά που το έφτιαξε η ΕΥΘΥΤΑ για τις εκδηλώσεις στη Ρόδο

http://vimeo.com/16850976

Επισκεφτείτε τον αφιερωμένο στην HMERA MNHMHΣ δικτυακό τόπο www.wdor.org όπου υπάρχει ενημέρωση για τις εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, δηλώσεις εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του προέδρου της FEVR κα.

Επισκεφτείτε στο facebook σελίδα: Όταν οι Ζωές Συντρίβονται

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ:

1. -1α -1β-1γ: Έκθεση φωτογραφίας «Όταν οι Ζωές Συντρίβονται»

2. Πρόγραμμα Ημερίδας « Να σταματήσουμε υα τροχαία εγκλήματα»

3. -3α Συναυλία Μνήμης

4. -4α Παγκόσμια ημέρα μνήμης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6971 542433 begin_of_the_skype_highlighting              6971 542433      end_of_the_skype_highlighting , 6977229631



--
www.kostaskouvidis.com
www.myspace.com/internationaljazzmeetingkostaskouvidis



--
www.kostaskouvidis.com
www.myspace.com/internationaljazzmeetingkostaskouvidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου