Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΝΑΡ: για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη μάχη του 2ου γύρου

Τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δείχνουν ότι η προσπάθεια ωμού εκλογικού εκβιασμού των εργαζομένων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για υποταγή στα αντεργατικά μέτρα, πέφτει στο κενό.

Η μεγάλη εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ, η μη επιβράβευση του ΛΑΟΣ, που πρωταγωνιστεί στο ρόλο του μαντρόσκυλου της χούντας κυβέρνησης – ΕΕ -ΔΝΤ, και η αδυναμία της ΝΔ να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, σηματοδοτούν την αναστάτωση του πολιτικού σκηνικού από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά αποδυναμωμένη, γεγονός που μπορεί και πρέπει να πυροδοτήσει μια νέα αυτοπεποίθηση για την αντεπίθεση του μαζικού κινήματος.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται μια σημαντική στροφή προς τα αριστερά, με ιδιαίτερο ποιοτικό στοιχείο την ενίσχυση των ρευμάτων με έντονο αντι-ΕΕ προσανατολισμό και τη μεγάλη άνοδο των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς, όπως αυτό εκφράστηκε με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που υποστήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε 11 περιφέρειες και πολλούς δήμους. Οι 100.000 περίπου ψήφων που συγκέντρωσαν τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια (ποσοστό 2% πανελλαδικά), αποτελούν ένα άλμα προς τα μπρος για την επαναστατική αριστερά που πρέπει να σταθεροποιηθεί και να βαθύνει κοινωνικά και πολιτικά.
Το θετικό αυτό αποτέλεσμα πιστώνεται στο σύνολο των εργαζομένων και αγωνιστών της Αριστεράς που επέλεξαν αυτά τα ψηφοδέλτια. Η ψήφος αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα συμφωνία με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικά την πολιτική της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά αποτελεί τιμητική υποστήριξη και συμβολή στην ευρύτερη προσπάθεια για μια μαχόμενη Αριστερά, πρωτεργάτη και συνοδοιπόρο των λαϊκών αγώνων.

Η αυξημένη αποχή, καθώς και η εκτίναξη του ποσοστού των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, εμπεριέχει τάσεις συνολικής αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος, αμφιβολίας για την αποτελεσματικότητα της κοινοβουλευτικής ψήφου και του ρόλου των κομμάτων. Εκφράζει τάσεις συμβιβασμού και απογοήτευσης, αποπολιτικοποίησης και ατομικής λύσης. Σημαντικό ποσοστό όμως αυτής της εκλογικής στάσης, ιδιαίτερα στην νεολαία, έχει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και αποτελεί μορφή κριτικής και προς την αριστερά. Στην παρούσα φάση, η αυξημένη αποχή πέραν των γενικών τάσεων, αποτέλεσε και μια επιπλέον έκφραση της απόρριψης των εκλογικών διλημμάτων που έθεσε το ΠΑΣΟΚ δια του πρωθυπουργού.

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα χαιρετίζει όλα τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης, καθώς και τους συντρόφους της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, για τη συμβολή τους στη μάχη, όπως και το σύνολο των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους ανένταχτους αγωνιστές, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε δύσκολες συνθήκες.

Η επόμενη μέρα είναι μέρα μεγάλων ευθυνών και αυξημένων απαιτήσεων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων για την ανατροπή της επίθεσης και το άνοιγμα του δρόμου για μια επαναστατική τομή:
- με την εμβάθυνση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και παράλληλα την ανάδειξη της επικαιρότητας μιας νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής στενά δεμένης με τους μεγάλους αγώνες του σήμερα.
- με την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος και την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ,
- την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, το δυνάμωμα, πολιτική ωρίμανση και δημοκρατική τομή στην λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
- το άνοιγμα μιας βαθύτερης συζήτησης ιδιαίτερα με εκείνον τον κόσμο των αγώνων και των αγωνιστών από την βάση της αριστεράς που προβληματίζονται για τους δρόμους οικοδόμησης μιας άλλης αριστεράς και συμβολής στην υπόθεση μιας νέας κομμουνιστικής προοπτικής,
- την ανάδειξη της επικαιρότητας του κομμουνισμού και της ανάγκης επαναθεμελίωσής του
- με την αναγκαία ανατρεπτική κοινή δράση και μια νέα προωθητική συνάντηση του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς, στο επίπεδο του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, μπορεί και πρέπει να σταλεί ένα νέο ισχυρό μήνυμα δίδυμης καταδίκης των υποψήφιων διαχειριστών του μνημονίου και γενικότερα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Το ΝΑΡ καλεί σε αποφασιστική καταψήφιση και πολιτική καταδίκη τόσο των κυβερνητικών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και των διάφορων συμπράξεών τους με δυνάμεις του ΣΥΝ ή άλλες, όσο και των υποκριτικών δήθεν ‘’αντι-μνημονιακών’’ ψηφοδελτίων που υποστηρίζει η ΝΔ, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί λαθραία την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στις περιπτώσεις όπου στον δεύτερο γύρο υπάρχουν ψηφοδέλτια υποστηριζόμενα από το ΚΚΕ ή δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι προϊόντα συναλλαγής με το ΠΑΣΟΚ ή/και τη ΝΔ και δεν έχουν με τα προγράμματα ή και την ως τώρα στάση τους δείξει σημάδια συναλλαγής με τα τοπικά ή άλλα συμφέροντα, καλούμε τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές της αριστεράς, να τοποθετηθούν ενεργά με κριτήριο την καταψήφιση των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για μια λαϊκή και αριστερή αντεπίθεση. Η στάση μας αυτή αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα για κοινή δράση της αριστεράς σε ένα ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί την ενωτική συστράτευση των εργαζομένων για ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης. Η κατεύθυνση αυτή είναι ασύμβατη με λογικές διαχείρισης και εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής στο επίπεδο των δήμων.
Οι πολιτικοί στόχοι για έξοδο από ΟΝΕ/ευρώ και αποδέσμευση από την ΕΕ και άρνηση του επαχθούς ιμπεριαλιστικού χρέους, είναι, μεταξύ άλλων, αναγκαίοι όροι για την επιβίωση των εργαζομένων και της νεολαίας στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.

Απευθύνουμε ανοιχτή και δημόσια πρόσκληση για κοινό βηματισμό και διάλογο όλων των αριστερών και κομμουνιστών. Για την ανατρεπτική κοινή δράση ενάντια στο σφαγείο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, την αναζήτηση του επαναστατικού δρόμου ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική και την κοινωνική χειραφέτηση. Με ένα άλλο πολιτικό πολιτισμό, συντροφικότητας και αλληλεγγύης, μακριά από λογικές αριστερού εμφυλίου.
.
Νέο Αριστερό Ρεύμα, 10 Νοέμβρη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου