Ιαπωνία
O πυρηνικός Godzila μας απειλεί!!
Σύμφωνοι.
Δεν ήταν και ό,τι πιο συνηθισμένο ένας σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Αλλά υποτίθεται ότι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη που έχει μάθει να ζει με τους ισχυρότατους σεισμούς, θα έπρεπε να είχε προβλευθεί.
Σύμφωνοι.
Δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο ένα μεγάλο τσουνάμι με ύψος που έφτασε ακόμη και τα 10 μέτρα πλημμυρίζοντας τις ακτές της χώρας και φτάνοντας μέχρι και την Παπούα, Νέα Γουϊνέα, την Καλιφόρνια και την Χιλή. Αλλά αυτό δεν γίνεται πρώτη φορά στη χώρα αυτή μετά από σεισμό. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και στον 18ο αιώνα στην ίδια περιοχή με το ίδιο επίκεντρο και με τον ίδιο τύπο τσουνάμι. Άλλωστε και η λέξη τσουνάμι είναι γιαπωνέζικη.
Σύμφωνοι.
Το μέγεθος της φυσικής καταστροφής είναι τέτοιο που δημιουργεί βιβλικού τύπου αλλαγές. Υπολογίζεται ότι η Ιαπωνία μετακινήθηκε κατά 4 μέτρα, ενώ συνολικά ο άξονας της Γης κατά 17 εκατοστά. Η μέρα μίκρυνε κατά 1,5 δευτερόλεπτο.
Αλλά η τεχνολογία και η επιστήμη, ειδικά σε χώρες σαν την Ιαπωνία, έχουν κάνει τέτοια άλματα που να μπορούν να προετοιμάζονται για τόσο μεγάλες καταστροφές.
Από την εποχή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, όταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επέλεξε να χρησιμοποιήσει την χώρα αυτή που σχεδόν είχε ήδη γονατίσει, ως πειραματόζωο στην πυρηνική υπεροπλία του, ο λαός αυτός έχει βαθιά στο DNA του την προσήλωση στο να μπορεί να επιβιώνει μετά από ολικές καταστροφές.
Πολύ εύστοχα στο blog Παραλληλόγραφος (http://parallhlografos.
Γράφει:
“To cult τέρας που συνδέθηκε με την Ιαπωνία περισότερο απο κάθε άλλο ήρωα, γεννήθηκε μέσα απο τον φόβο για την πυρηνική ενέγεια και την καταστροφή του περιβάλλοντος στην χώρα που δέχτηκε τα μοναδικά, στην εως τώρα ιστορία της ανθρωπότητας, πυρηνικά χτυπήματα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Συμβολικά ο Godzilla παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα μετάλλαξης απο κάποια πυρηνική δοκιμή στον ωκεανό και τρέφεται με τα πυρηνικά καύσιμα απο ατομικούς αντιδραστήρες. Ο Godzilla είναι το προϊόν της ανθρώπινης υπεροπτικής παρέμβασης στη φύση και το αποτέλεσμα της αυτοκαταστροφικής ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, μια μεταφορική αλληγορία που αποτυπώνει τον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό και κυρίως εμπεριέχει απίστευτη για τα δεδομένα της εποχής οικολογική ανησυχία. […]
Έρχεται απο τον μολυσμένο Ωκεανό, έχει ραδιενεργή ανάσα που καίει τα πάντα, τρέφεται με πυρηνικά καύσιμα από αντιδραστήρες, είναι σχεδόν άτρωτος και καταστρέφει ολόκληρες πόλεις. […]
Σήμερα είδα τον άνθρωπο μέσα από το τέρας να καταστρέφει τον εαυτό του και να παρατηρεί ανήμπορος τις “ασφαλείς” κατασκευές του να καταρρέουν και να εκμηδενίζονται.” (http://wp.me/p1pa1c-8Kb)
Είναι ίσως απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν ο λαός που κατάφερε μεταπολεμικά να οχυρωθεί όσο καλύτερα μπορούσε από τέτοιου είδους καταστροφές, και έμαθε να μισεί όσο τίποτα άλλο την πυρηνική ενέργεια καθώς είχε το θλιβερό προνόμιο πρώτος από όλους να την δοκιμάσει στο πετσί του, πώς είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, να είναι στο χείλος μιας ακόμη τέτοιου είδους καταστροφής.
Μετά τους επιβεβαιωμένους έως τώρα 5000 νεκρούς. Μετά τους 15000 αγνοούμενους που περέσυρε το τσουνάμι και πλάκωσαν τα ερείπια των κτιρίων. Μετά τους 500000 που έμεινα άστεγοι.
Αλλά και με τα τρία εκατομύρια κατοίκους που κινδυνεύουν να προσβληθούν από το ραδιενεργό νέφος σε μια ενδεχόμενη ολική πυρηνική καταστροφή στα φλεγόμενα έως τώρα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Από την Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας που στην αρχή προσπάθησε να είναι μετριοπαθέστατη στις εκτιμήσεις της και που σπεύδει τώρα τάχιστα να σημάνει συναγερμό στην ευρύτερη περιοχή.
Από την Γαλλική επιτροπή Ατομικής ενέργειας που ήδη έχει ανεβάσει την Ιαπωνία στο επίπεδο ατυχήματος 6 (το Three Mile Island ήταν 5).
Από τον επικεφαλής της ρώσικης επιτροπής Σεργκέι Κιριγένκο που δήλωσε ότι η καταστροφή κλιμακώνεται ίσως και εντός των προσεχών ωρών, μετά την παράδοση του κειμένου αυτού στο τυπογραφείο, με σχεδόν σίγουρη την τήξη που θα προκληθεί από την υπερθέρμανση στους 6 αντιδραστήρες της Φουκοσίμα.
Για καταστροφικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες προειδοποιεί και ο επίτροπος για θέματα ενέργειας της Ε.Ε., Γκιούντερ Ότινγκερ: «Η πληγείσα περιοχή είναι εκτός ελέγχου. Στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν περαιτέρω καταστροφικά γεγονότα, τα οποία θα απειλήσουν τη ζωή των ανθρώπων στο νησί».
Δεν το χωρά ο νους. Πώς η χώρα αυτή επέτρεψε την λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων. Δεν υπάρχει ωστόσο μεταφυσική ερμηνεία. Είναι η απλή εξήγηση που πηγάζει από την ανάγκη ενεργειακής αυτάρκειας μιας αναπτυγμένης ιμπεριαλιστικής οικονομίας που στερείται άλλων φυσικών ενεργειακών πόρων και πρόσβασης σε αγορές τέτοιου είδους μετά την ήττα της στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Γιαπωνέζικος τυχοδιωκτικός ιμπεριαλισμός, προσπάθησε να βάλει στην δούλεψή του την πυρηνική δύναμη που τον ταπείνωσε στον πόλεμο.
Οι Mitsubishi και οι Toshiba, η αφρόκρεμα δηλαδή της γιαπωνέζικης αστικής τάξης, είναι αυτές που κατασκεύασαν - σε σχέδια της αμερικάνικης Westinghouse – τους επίμαχους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Αυτές και όλες οι μεγάλες γιαπωνέζικες πολυεθνικές πίεζαν τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις να προσανατολίσουν το ενεργειακό τους δόγμα στην ανάπτυξη τέτοιας μορφής ενέργειας, που θεωρήθηκε «αειφόρος», «μεγάλης ισχύος», «ασφαλής» και τα τελευταία χρόνια μάλιστα βαφτίστηκε και «πράσινη».
«Ο Godzilla είναι πλέον μετά την καταστροφή ένας ευθύς συμβολισμός, πέρα από την Ιαπωνία, πέρα απο τον κινηματογράφο, και την επιστημονική φαντασία, αν η πασίγνωστη κραυγή του μπορούσε να μεταφραστεί θα ούρλιαζε πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, δεν υπάρχουν πυρηνικά “ατυχήματα” παρα μόνο θυσίες ανθρώπων στο όνομα της “ανάπτυξης” και πως η φύση απλά μας φιλοξενεί και δεν είμαστε οι επικυρίαρχοι του πλανήτη και του σύμπαντος.»
Mind the Gap
(ο,π,π, http://wp.me/p1pa1c-
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Φυσικά ακόμη και έτσι ο καπιταλισμός έχει την δική του λογική. Τις μέρες αυτές που τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν κυριολεκτικά γονατίσει με τον συνδυασμό της καταστροφής στην Ιαπωνία και της αραβικής επανάστασης, το γιαπωνέζικο νόμισμα το γιεν, έχει σημειώσει ρεκόρ ανόδου.
Το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο αγοράζει μαζικά, γιεν, προσδοκώντας σε μεγαλύτερη ακόμη άνοδο του εξαιτίας της «ανοικοδόμησης της χώρας» που θα ακολουθήσει.
Φυσικά στο χρηματιστήριο ισχύει ο νόμος της σπέκουλας και της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας. Το γιεν θα ανέβει και άλλο όσο αυτές οι φήμες συνεχίζονται, κάνωντας πλουσιότερους τους τωρινούς κάτοχους του.
Φυσικά οι επιπτώσεις στην παραγωγική και εξαγωγική γιαπωνέζικη οικονομία θα είναι τραγικές επειδή τα προϊόντα της θα ακριβύνουν.
Κάποιος συναγωνιστής είπε χαρακτηριστικά: «Καπιταλισμός είναι το σύστημα αυτό στο οποίο όταν βουλιάζει η Ιαπωνία, δυναμώνει το νόμισμα της και ισχυροποιείται»…..
Γιώργος Χλωρός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου