Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού από μέλη του «Δεν Πληρώνω»

Μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού από μέλη του «Δεν Πληρώνω»

Στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μέλη του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» και εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της Αττικής Οδού, ανταλλάσσοντας εκατέρωθεν μηνύσεις, έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε στα διόδια στο ύψος της Κατεχάκη.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο tvxs.gr, ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, μέλος του Κινήματος «Δεν Πληρώνω», o K.K., μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μενιδίου, περνώντας από τα διόδια της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη, δήλωσε αδυναμία πληρωμής και ζήτησε την έκδοση πιστωτικού σημειώματος. «Πρόκειται για δικαίωμά του, μπορεί να περάσει τα διόδια χωρίς να πληρώσει, μεταθέτοντας την ημερομηνία πληρωμής όταν θα μπορέσει, βάσει βεβαίως του χρονοδιαγράμματος που θέτει η κάθε εταιρεία», τονίζει και συνεχίζει: «Η υπάλληλος της Αττικής Οδού αρνήθηκε να εκδώσει πιστωτικό και κράτησε τον κύριο με κλειστή τη μπάρα των διοδίων στο σημείο. Κοντά στο σημείο υπήρχαν άντρες της Τροχαίας, και ο οδηγός τους κάλεσε για να επέμβουν, τονίζοντάς τους πως τον κρατούν παρανόμως».

Η αντίδραση της Τροχαίας, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου αυτή που περίμενε ο οδηγός. Η Τροχαία ζήτησε από τον οδηγό να μεταβεί στην άκρη του δρόμου για να μην εμποδίζει. Η μπάρα των διοδίων άνοιξε και ο οδηγός έκανε στην άκρη για να λυθεί το ζήτημα. «Επειδή πέρασε τα διόδια χωρίς να πληρώσει(!), η Τροχαία έκοψε κλήση στον οδηγό, βάσει σχετικής διάταξης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ακόμη, του αφαίρεσε άδεια και πινακίδες. Αφού οι ίδιοι του είπαν να κάνει στην άκρη και άνοιξαν τα διόδια», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Αντί η Τροχαία να αναγκάσει τον υπάλληλο να κόψει πιστωτικό, αφού αυτό που είχε κάνει ήταν παράνομο, είπε στον οδηγό να κάνει στην άκρη για να μην εμποδίζει και στη συνέχεια του έκοψε κλήση επειδή πέρασε... χωρίς να πληρώσει.

Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθούν όλοι στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, όπου έσπευσαν άμεσα και άλλα μέλη του Κινήματος «Δεν Πληρώνω». Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μενιδίου άσκησε μήνυση κατά της υπαλλήλου της Αττικής Οδού και του επόπτη βάρδιας της εταιρείας για παράνομη κατακράτηση και άρνηση έκδοσης νόμιμων φορολογικών στοιχείων. Μήνυση κατατέθηκε και σε βάρος των ανδρών της Τροχαίας για παράβαση καθήκοντος, καθώς «λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ της εταιρείας και όχι υπέρ του πολίτη όπως έπρεπε εκείνη την ώρα να πράξει», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά της, η εταιρεία απάντησε με αντιμηνύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική της εταιρείας, ιδιαίτερα τώρα που ολοένα και περισσότερος κόσμος δηλώνει αδυναμία πληρωμής. Μάλιστα, παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με πρωταγωνιστή τον ίδιο την περασμένη Παρασκευή, το οποίο κατέληξε επίσης με μηνύσεις εκατέρωθεν. Ο κ. Παπαδόπουλος και άλλα μέλη του Κινήματος κατέθεσαν μηνύσεις για παράνομη κατακράτηση, «διότι δεν έκοβαν πιστωτικό και μας κράτησαν εκεί επί 45 λεπτά μέχρι να παρέμβει η Τροχαία, αφού στη δική μου περίπτωση δεν βρισκόταν κοντά η τροχαία και έπρεπε να την καλέσουμε». Επίσης, για παρακώλυση συγκοινωνιών, «γιατί αφού δεν άνοιγαν τη μπάρα να περάσουμε, παρακωλυόταν η κυκλοφορία των οχημάτων». Η Αττική Οδός, πάλι, μέσω των δικηγόρων της κατέθεσε αντιμηνύσεις επίσης για παρακώλυση συγκοινωνιών, αφού «έπρεπε να σπρώξουμε τη μπάρα, όπως το έχουμε ξανακάνει και να μην περιμένουμε να σας κόψουμε πιστωτικό παρακωλύοντας τη συγκοινωνία, όπως είπαν». Ακόμη, για δυσφήμιση προς την υπάλληλο και τον επόπτη βάρδιας διότι με τις μηνύσεις τους εγκαλούν ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και τους εκθέτουν στην εργοδοσία. Τέλος, μήνυση για ψευδή καταμήνυση στη βάση ότι δεν κρατήθηκαν 45 λεπτά άλλά 20, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες της Αττικής Οδού για να εκδοθεί η αδυναμία πληρωμής. Ακολούθησε μήνυση για ψευδή καταμήνυση από τα μέλη του «Δεν Πληρώνω», σε απάντηση στις μηνύσεις της εταιρείας.

«Είναι γενικά τακτική της Αττικής Οδού μετά τη δημοσίευση του ΚΟΚ να μην κόβει πιστωτικά στους οδηγούς με τη δικαιολογία ότι έχουν ξαναπεράσει χωρίς να πληρώσουν – κάτι για το οποίο δεν έχουν κανένα δικαίωμα βεβαίως – είτε με οποιαδήποτε άλλη πρόφαση... Αυτό είναι και παράνομη κατακράτηση, δηλαδή ποινικό αδίκημα, και φορολογικό αδίκημα, ως άρνηση έκδοσης φορολογικού στοιχείου. Πλέον η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου