Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μνήμη Δημήτρη Κατσαγάνη (Πρόσκληση)

ΠΟΛΥΕΔΡΟ

γράμματα-τέχνες

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μνήμη Δημήτρη Κατσαγάνη

Η ποίηση του Δημήτρη Κατσαγάνη το Σάββατο 7 Μαΐου 2011, ώρα 1 το μεσημέρι.

Θα μιλήσουν:

η Βούλα Επιτροπάκη, ποιήτρια (θα διαβαστεί η ομιλία της)

ο Σωτήρης Σαράκης, ποιητής

η Ξένη Σκαρτσή, διδάκτωρ φιλολογίας –ποιήτρια

και θα διαβάσουν ποίηση:

ο Δημήτρης Κατσαγάνης, γιος του ποιητή και

η Αλεξία Μπουλούκου, ηθοποιός.

Ο Δημήτρης Ι. Κατσαγάνης γεννήθηκε το 1950 στην Άνω Βασιλική Ναυπακτίας. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Πάτρα και στο Μεσολόγγι. Από το 1976 ζούσε στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών. Από την αρχή της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο ΚΚΕ. Το 1977 παντρεύτηκε την Αγλαΐα Κάππου με την οποία απόχτησε δύο γιους, το Γιάννη και το Δημήτρη. Το 1984 έγινε μέλος της τροτσκιστικής Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης (μετέπειτα Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος), του οποίου υπήρξε στέλεχος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές: «Ρίζες του Εύηνου» 1981, «Ερωτικόν» 1983, «Μικρό Δοξαστικό» 1984, «Ερεβώ» 1988, «Των σπασμών πριν την Ίριδα» 1992, «Πέτρες όνειρα νερά» 1997, «Διαμερίσεις» 2005, «Αναλυτικά Επόμενα» 2009.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Υδρία», «Όστρακα» και «Μανδραγόρας». Συμμετέσχε με εισηγήσεις και παρουσιάσεις ποιητών στο Συμπόσιο Ποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Δημοσίευσε κριτικές ποίησης, μυθιστορήματος, πολιτικών, και ιστορικών βιβλίων σε λογοτεχνικά περιοδικά και στις εφημερίδες «Νέα Προοπτική» και «Εμπρός» (Ναυπάκτου) όπου αρθρογραφούσε και πολιτικά. Παρουσιάσεις του έργου του έχουν γίνει στην Αθήνα, την Πάτρα και το Μεσολόγγι. Ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης.

Πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2011 στην Αθήνα, όπου είχε επιστρέψει μετά από ολιγοχρόνια παραμονή του στη Ναύπακτο.

Πολύεδρο γράμματα-τέχνες

Κανακάρη 147 Πάτρα Τηλ. 2610277342 e-mail: polyedro1@hol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου