Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μισθοφορικό στρατό στήνει στα Αραβικά Εμιράτα η Blackwater

Μισθοφορικό στρατό αποκαλύφτηκε ότι «στήνει» στο Άμπου Ντάμπι η αμφιλεγόμενη εταιρεία ασφάλειας Blackwater, υπάλληλοι της οποίας έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Οι μισθοφόροι εκπαιδεύονται για την υπεράσπιση των αγωγών πετρελαίου και των ουρανοξυστών από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και για την καταστολή εσωτερικής εξέγερσης.

Ο Έρικ Πρινς, πρώην μέτοχος στην Blackwater, έχει συμφωνήσει με τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαΐντ, να δημιουργήσει ένα τάγμα με 800 μισθοφόρους. Το ποσό της συμφωνίας κυμάνθηκε στα 569 εκατομμύρια δολάρια.

Τον μισθοφορικό στρατό στελεχώνουν μισθοφόροι από την Νότιο Αφρική οι οποίοι είναι βετεράνοι σε τέτοιες Ειδικές επιχειρήσεις που είχαν γίνει την προηγούμενη δεκαετία, και άτομα όπως ο Σάιμον Μαν, Βρετανός αξιωματικός της SAS που φυλακίστηκε αργότερα στην Ισημερινή Γουινέα για την συμμετοχή του στην ανατροπή του ντόπιου δικτάτορα.

Πρώην μέλη της SAS και της Γαλλικής Λεγεώνα Ξένων είναι αυτοί που εκπαιδεύουν το μισθοφορικό στρατό του Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι. Ορισμένοι από αυτούς τους εκπαιδευτές είχαν καταλάβει σημαντικές θέσεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ με μισθούς άνω των 200.000 δολαρίων το χρόνο.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, έγγραφο αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι έχει συμφωνήσει να παρέχει όπλα και πολεμικό εξοπλισμό στο μισθοφορικό στρατό. Συγκεκριμένα, θα τους προμηθεύει από M-16, μαχαίρια και οχήματα μέχρι αλεξίπτωτα, μοτοσικλέτες, σακίδια και κάλτσες.
Αν και η Αμερικανική Ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες της τη συμμετοχή σε μισθοφορικά στρατεύματα, εάν δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς το παρόν.

Ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν επιβεβαιώνει αν ο Πρινς είχε λάβει μια τέτοια άδεια και αναφέρει ότι γίνεται διερεύνηση επί του θέματος. Ο πρέσβης των Αραβικών Εμιράτων και ο εκπρόσωπος του Πρινς αποφεύγουν να προβούν σε δηλώσεις περί του θέματος.

Η Blackwater, που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου, μετονομάστηκε σε Xe Services. Τον τελευταίο χρόνο έχει πληρώσει 42 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για τη δημιουργία μισθοφορικών σωμάτων στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες όλα αυτά τα χρόνια. Αν και υπήρξε προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος του Πρινς στην υπόθεση και το παρελθόν του τελικά αυτή ήρθε στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου