Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η αριστερά των «μονοπωλίων» και το Κίνημα Δεν Πληρώνω, του Ηλία Παπαδόπουλου


Η αριστερά των «μονοπωλίων» και το Κίνημα Δεν Πληρώνω
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω βρίσκεται καθημερινά, με όλες του τις δυνάμεις, στους δρόμους του αγώνα. 
Πρωτοστατώντας στους αγώνες που συμμετέχει, κερδίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.  Δυστυχώς, ένα μέρος των ηγεσιών της αριστεράς δεν το βλέπει έτσι. Ο πρωτοπόρος αγώνας του Κινήματός μας, «ενοχλεί» κάποια από τα κομματικά γραφεία των ιδεολογικών μας «φίλων». Μάλλον επειδή αισθάνονται ότι με τον δυναμισμό μας και την ασυμβίβαστη πολιτική μας, κερδίζουμε τις εντυπώσεις και αποσπούμε μέρος της κομματικής τους «πελατείας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές από τις δράσεις μας, ηγετικά στελέχη κομμάτων της αριστεράς μας έχουν πει ότι, ναι μεν καλά κάνουμε και είμαστε μπροστά στους αγώνες, αλλά δεν πρέπει να είμαστε πολύ φανταχτεροί. Πρέπει να μιλάμε σιγά (για να μην «ξυπνήσουμε» τους πολίτες;), να είμαστε διακριτικοί και να μην επιδεικνύουμε υπερβολικά τα σύμβολά μας. Είναι γεγονός, ότι στις δράσεις που συμμετέχουμε, κινητοποιούμε πολύ περισσότερους ανθρώπους από μεγάλα αριστερά κόμματα, τα οποία δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κινητοποιήσουν παρά ελάχιστους. Είναι γεγονός, ότι όπου πηγαίνουμε, είμαστε οργανωμένοι, βροντοφωνάζουμε τα συνθήματά μας, υψώνουμε τις μπαρουτοκαπνισμένες σημαίες μας και τα χειροποίητα πανό μας, που με τόσο κόπο και μεράκι έφτιαξαν οι συναγωνιστές μας. Καλούμε όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις να κάνουν το ίδιο. Κάποιος συναγωνιστής είχε πει χαρακτηριστικά ότι μας θέλουν μεν μπροστά στους αγώνες να κάνουμε την «βρώμικη δουλειά», αλλά να μην πολυφαινόμαστε κιόλας ώστε να προσπορίζονται τα οφέλη σε μικροπολιτικό επίπεδο.

Η τακτική καπελώματος και εκφυλισμού των κινημάτων και η προσπάθεια μονοπώλησης της επαναστατικότητας δεν είναι δικό μας προνόμιο. Είναι προνόμιο όλων εκείνων των «αριστερών», που είτε ρέπουν προς την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα, είτε επικαλούνται ιδέες κατά των μονοπωλίων την ίδια ώρα που οι ίδιοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ο άκρατος κομπλεξισμός τους προς το οτιδήποτε καινούργιο και η απαράδεκτη και απόλυτα αντισυντροφική μισαλλοδοξία τους θα είναι και η νέμεσή τους. Αν συνεχίσουν έτσι, ο ίδιος ο λαός θα τους γυρίσει την πλάτη.

Είναι γεγονός ότι ο σταλινισμός άφησε βαθιά τα χνάρια του στην αριστερά. Ο ηττοπαθής ρεφορμισμός επίσης. Εμείς, ως Κίνημα Δεν Πληρώνω καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που μιλούν στο όνομα του λαού, σε επίπεδο βάσης αλλά και ηγεσίας, να ξεπεράσουν τα συμπλέγματα του παρελθόντος και τις μικροκομματικές τους παρωπίδες. Τους καλούμε, να συμπορευτούμε, σε μία κοινή προσπάθεια αποτίναξης των δεσμών του λαού μας και ανατροπής αυτού του βάρβαρου συστήματος εκμετάλλευσης. 
Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι είμαστε απαραίτητοι. 
Η αριστερά των μονοπωλίων και του σεκταρισμού πρέπει να δώσει επιτέλους τη θέση της, σε μία νέα αριστερά, ομοψυχίας, αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Ηλίας Παπαδόπουλος, Οικονομολόγος, μέλος της ΣΕ του Κινήματος Δεν Πληρώνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου