Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κίνημα ενάντια στα διόδια ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ


Κίνημα ενάντια στα διόδια

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

Μετά από 17 μήνες σύγκρουσης με το κράτος και τους καπιταλιστές-μεγαλοεργολάβους, το κίνημα «δεν πληρώνω» συνεχίζει να αναπτύσσεται τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κινηματικό επίπεδο. Επίτευγμα του κινήματος αποτελεί η δημιουργία «ρηγμάτων» στα σχέδια τρόικας και κυβέρνησης για την «ομαλή» μετακύλιση του χρέους από τους καπιταλιστές στην εργατική τάξη. Είναι γεγονός ότι η στάση ανυπακοής που καλλιεργεί το κίνημα «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω την κρίση τους» απειλεί να απονομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου, την αστική νομιμοφροσύνη που το σύστημα προάγει για την διασφάλιση των εκμεταλλευτικών όρων αναπαραγωγής και επιβίωσής του.

Η αστική τάξη και τα φερέφωνά της, δείχνουν να ανησυχούν για την περαιτέρω εξάπλωση της «επιδημίας» ανυπακοής πληρωμής. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί, ματαίως έως τώρα, να τιθασεύσει το κίνημα. Στην κατεύθυνση αυτή ψηφίστηκε η επαίσχυντη τροπολογία ποινικοποίησης του κινήματος και δόθηκαν οι άνωθεν εντολές στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής να λειτουργούν ως μπράβοι των μεγαλοεργολάβων.

Ιδιαίτερα στην Αττική Οδό, που αποτελεί το προπύργιο των μεγαλοκατασκευαστών-μεγαλοεργολάβων και το μεγάλο χρυσωρυχείο τους, η διαμάχη του κινήματος με τις εταιρίες και το κράτος έχει λάβει χαρακτηριστικά ολομέτωπης σύγκρουσης. Πολλοί συναγωνιστές έχουν προβεί ήδη σε μηνύσεις προς την εταιρία και τους εντολοδόχους της για παράνομη κατακράτηση, και σε αστυνομικούς της τροχαίας για παράβαση καθήκοντος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες προγραμματισμένα και αιφνιδιαστικά ανοίγματα διοδίων σε διάφορους κόμβους της Αττικής Οδού.

Το κίνημα έδειξε τα αντανακλαστικά του και την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μελών του, όταν εκατοντάδες μέλη του έσπευσαν στο ΑΤ Παπάγου με σημαίες και συνθήματα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο συναγωνιστές που ήταν τα πρώτα θύματα της νέας τροπολογίας. Μερικές ημέρες μετά το περιστατικό στο ΑΤ Παπάγου, το κράτος με εκφραστή την τροχαία, φοβούμενο μία γενικευμένη έκρηξη του κινήματος κάλεσε τα μέλη του κινήματος που τους είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες για να τους τις επιστρέψει. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μόνο μία πρώτη μικρή νίκη μετά την δημοσίευση της επαίσχυντης τροπολογίας Ρέππα. Η μάχη στην Αττική Οδό ουσιαστικά τώρα αρχίζει!!

Παρά τα μέτρα καταστολής που έχει λάβει η κυβέρνηση ενάντια στο κίνημα, οι επιτροπές δεν πληρώνω κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό μπαράζ δράσεων και συνελευσιακών διαδικασιών. Την Καθαρά Δευτέρα, 07/03/11 πραγματοποιήθηκε μεγάλο άνοιγμα στα διόδια Αφιδνών, Ζευγολατιού και Ρίου. Την Κυριακή 13/03/11 οι Επιτροπές Αγώνα δεν πληρώνω άνοιξαν τα διόδια όλης της χώρας απαντώντας δυναμικά σε κυβέρνηση και εργολάβους. Την Τρίτη 15/03/11 οι επιτροπές διαδήλωσαν στο ΚΑΤ κατά της εμπορευματοποίησης της Υγείας και υπέρ του «δεν πληρώνω το χαράτσι στα νοσοκομεία». Ανοιχτές συνελέυσεις από τις τοπικές επιτροπές οργανώθηκαν στο Καματερό, στον Υμηττό, στην Καισαριανή, στο Βόλο, στο Μαρούσι και στα Εξάρχεια. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η Κοινή Ανοιχτή συνέλευση των Κινημάτων Ενάντια στα ΧΥΤΑ Κερατέας και Γραμματικού και των Επιτροπών Αγώνα "Δεν Πληρώνω" που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 19:30, στην Κερατέα, στο Μπλόκο του ΒΙΟΠΑ. Πανελλαδικό άνοιγμα διοδίων θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα τα θέματα του κινήματος, βίντεο δράσεων και συνελεύσεων, καθώς και τις προγραμματισμένες και πραγματοποιηθείσες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, μπορείτε να επισκέπτεσθε το blog του κινήματος http://oxidiodia.gr.
εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου