Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Σε προσαγωγές εκπαιδευτικών και μελών του κινήματος «Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο» προχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ



από tvxs
Σε προσαγωγές εκπαιδευτικών και μελών του κινήματος «Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο» προχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν οι Καλλιτέχνες επιχείρησαν να στήσουν ανδρείκελα στην πλατεία Συντάγματος, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Στο Σύνταγμα επίσης πραγματοποιούσαν κινητοποίηση κατά των συγχωνεύσεων σχολείων εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και φοιτητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου μία ώρα όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι Καλλιτέχνες Ενάντια Στο Μνημόνιο είχαν απευθύνει το ακόλουθο κάλεσμα για την κινητοποίησή τους: «Παραμονή της εθνικής επετείου σχολιάζουμε με τον δικό μας τρόπο ένα σύγχρονο "εθνικό δράμα". Η δική μας "παρέλαση" είναι σιωπηλή και αθόρυβη. Όπως το πλήθος των άνεργων συμπολιτών μας. Έχει άποψη, έχει οργή, μα δεν την εκτονώνει με χάπενινγκ».

Ένστολοι αλλά και ντυμένοι με πολιτικά αστυνομικοί, προσέγγισαν τους διαδηλωτές, όταν εκείνοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και πήραν από τα χέρια τους τα ανδρείκελα που είχαν μαζί τους, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Χωρίς καμία εξήγηση και δικαιολογία, προχώρησαν σε προσαγωγές 8 διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος και άλλων δύο στο ισόγειο της πολυκατοικίας που είναι τα γραφεία της ΔΟΕ. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κατά των συγχωνεύσεων σχολείων.

Όταν οι διαδηλωτές ζήτησαν από τους αστυνομικούς με πολιτικά να τους δείξουν τα στοιχεία τους, εκείνοι αρνήθηκαν να το κάνουν. Στη συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην απώθηση των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

Μέλη του κινήματος Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο, μίλησαν στο tvxs.gr, λίγο μετά τα επεισόδια και τις προσαγωγές.

Όπως κατήγγειλε ηΚατερίνα Σιγούντου «μαζευτήκαμε εδώ μαζί με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, για να κάνουμε μια εικαστική παρέμβαση πολιτικού περιεχομένου μετά την παρέλαση και μας απαγόρευσαν την παρουσία μας στην πλατεία. Μας προπηλάκισαν, συνέλαβαν συντρόφους μας, μας απείλησαν και πήραν τα ανδρείκελα που είχαμε στήσει, υλικό της εικαστικής μας παρέμβασης».

Σύμφωνα με τον Θάνο Μιχαλά, σκηνοθέτη και ανθρωπολόγο του θεάτρου: «δεν είναι μόνο ότι αμφισβητούμε τη νομιμότητα του μνημονίου, είναι και κάτι άλλο. Καταρχήν, η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν αυτή πρώτη που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Δηλαδή ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο ήταν αναγκασμένοι κάπως να το εφεύρουν. Δεν γίνεται να προβαίνεις σε μέτρα που καταρρακώνουν το λαό. Στο τέλος θα μείνει ένας ερειπιώνας. Εμείς οι καλλιτέχνες ενάντια στο μνημόνιο κοιτάζουμε το θέμα αυτό, της κατάρρευσης με επίκεντρο την ανεργία. Δουλέψαμε περίπου τρεις μήνες για να φτιάξουμε γλυπτά-ανδρείκελα τα οποία μαζί με το λόγο, ο οποίος είναι καταγεγραμμένος πάνω τους, ήταν η καταγγελία καταρχήν της ανεργίας και της εξουθένωσης του ανθρώπου. Αυτά λοιπόν τα έργα τέχνης, δόθηκε εντολή σε κρατικούς ή παρακρατικούς, δεν ξέρω ποιοι ακριβώς ήτανε, να τα καταστρέψουν. Τα έχουν πάρει αυτή τη στιγμή στο αστυνομικό τμήμα. Έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον μας, ενώ μας απείλησαν ότι θα προσαγάγουν 25 με 30 άτομα που ήμασταν στην πλατεία. Αυτό αποφεύχθηκε, λιντσαριστήκαν και προπηλακιστήκαν».

Η Ντίνα Ρέππα, από τον σύλλογο εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης», περσινό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) σημείωσε ότι: «Είχαμε διαμαρτυρία, οι αδιόριστοι, μόνιμοι, αναπληρωτές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές απέναντι στην λεηλατική πολιτική της κας Διαμαντοπούλου.Μιλάμε για ένα τεράστιο αντιεκπαιδευτικό τσουνάμι που έχει ξεκινήσει εδώ και κάμποσους μήνες, αλλά βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο κύμα με αφορμή τις συγχωνεύσεις. Βρεθήκαμε λοιπόν εδώ για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι σε αυτό και η υπουργός Παιδείας, επιδίωξε μέσω των συλλήψεων να μας φιμώσει κυριολεκτικά, ώστε όταν εννοεί απεύθυνση προς τον λαό, εννοεί χωρίς τον λαό εκεί. Ετοιμάζουν τα χειρότερα μέτρα για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Το νέο Λύκειο είναι το σχολείο που θα δίνουν τα παιδιά εξετάσεις από την 2α Λυκείου μέχρι το πρώτο έτος του Πανεπιστημίου, για να παίρνουν, όχι ένα πτυχίο που θα τους δίνει ένα επαγγελματικό δικαίωμα, αλλά μία απίστευτη καρμανιόλα έτοιμη για την ανεργία αφού έχουν περάσει από έναν οχετό εξετάσεων. Αυτό ετοιμάζει για τα παιδιά μας. Οδηγεί τους μαθητές στη χειρότερη κατάσταση που έχουν ζήσει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

Τέλος, ο ηθοποιός Γιώργος Γιόβας πρόσθεσε: «ήρθαμε στην Πλατεία Συντάγματος δύο ώρες πριν από την παρέλαση ώσπου άρχισαν να μας παρενοχλούν 50 με 100 ασφαλίτες και αστυνομικοί. Όπως μας είπαν, είχαν εντολή να μας διώξουν από το σημείο, ενώ μετά από μισή ώρα μάς ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να μας προσαγάγουν μαζί με τα ανδρείκελα που είχαμε στήσει. Είναι γελοίο, τραγικό και επικίνδυνο.Ένα μήνυμα καταστολής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου