Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Κίνημα "Δεν πληρώνω" και στο Χάρβαρντ

Διαβάστε για την επανάσταση των ακαδημαϊκών στο θρυλικό πανεπιστήμιο
Το κίνημα "δεν πληρώνω" φαίνεται πως δεν περιορίζεται στα στενά ελληνική πλαίσια, αφού εμφανίστηκε και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Συγκεκριμένα, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού κλήθηκαν να δημοσιεύουν τις εργασίες τους σε επιστημονικές επιθεωρήσεις που έχουν δωρεάν πρόσβαση για το ευρύ κοινό, αποτρέποντας τους από τις δημοσιεύσεις σε εκείνες που απαιτούν συνδρομή.
Οι ομολογουμένως "τσιμπημένες" τιμές των συνδρομητικών επιθεωρήσεων που βρίσκονται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε αυτή τη μικρή "επανάσταση" στον ακαδημαϊκό χώρο.
Συγκεκριμένα, το Χάρβαρντ κάθε χρόνο καταβάλει περίπου 3,5 εκατ.δολάρια μόνο για συνδρομές σε διάφορα επιστημονικά έντυπα. Το οικονομικά δυσοίωνο για το Πανεπιστήμιο μέλλον, υποχρέωσε τη φημισμένη βιβλιοθήκη του να αποστείλει ένα «σημείωμα» στους 2.100 καθηγητές και ερευνητές του ιδρύματος, με το οποίο τους καλεί να αναλάβουν δράση.
Στο έγγραφο που απέστειλαν προς καθηγητές και ερευνητές οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, κατηγορούν τους εκδότες των επιστημονικών επιθεωρήσεων ότι έχουν δημιουργήσει μια “απαράδεκτη κατάσταση” και επισημαίνουν ότι η διάδραση ανάμεσα στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθίσταται “οικονομικά ανέφικτη”.
Η συνδρομή σε κάποιες επιστημονικές επιθεωρήσεις μπορεί μάλιστα να φτάσει και τα 40.000 δολάρια τον χρόνο. Εντύπωση προκαλεί το ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 145%, στο διάστημα των τελευταίων έξι ετών.
Σαν αποτέλεσμα στο κάλεσμα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, περίπου 10.000 ακαδημαϊκοί συμμετείχαν στο μποϊκοτάζ των ολλανδικών εκδόσεων "Ελσέβιερ" (Elsevier), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των επιθεωρήσεων που εκδίδει καθώς και για το μεγάλο κόστος της πρόσβασης μέσω διαδικτύου σε αυτές.
Πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, εξάλλου, διαθέτουν περισσότερο από τον μισό προϋπολογισμό τους στους εκδοτικούς οίκους Elsevier, Springer και Wiley.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Ντάραντον, εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χάρβαρντ, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, δεν είναι μόνον το καλύτερο αλλά και το πλουσιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στον κόσμο.
“Αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο παράδοξο. Εμείς, στο πανεπιστήμιο, κάνουμε την έρευνα, συντάσσουμε τις μελέτες, όλα δωρεάν κι έπειτα αγοράζουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας σε εξωφρενικές τιμές” δήλωσε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν". “Το σύστημα είναι παράλογο και προκαλεί τεράστια ζημιά στις βιβλιοθήκες. Η συνδρομή ενός χρόνου στην Επιθεώρηση Συγκριτικής Νευρολογίας στοιχίζει όσο 300 μονογραφίες. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η δωρεάν πρόσβαση σε αυτό το υλικό. Αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε, για να πετύχουμε τον στόχο”.
Το ερώτημα είναι αν η "επαναστατική" κίνηση του Χάρβαρντ, θα ανοίξει το δρόμο και για περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου