Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

νεολαια Δεν Πληρωνω:ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Οι θεσεις μας για την Παιδεια, αποτελουν προϊον συνεργασιας της ομαδας νεων και εκπαιδευτικων του κινηματος μας

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Όταν μία κυβέρνηση που αποτελεί μαριονέττα της Τρόικας και των μεγαλοτραπεζιτών εξαγγέλλει «αλλαγές», «καινοτόμα προγράμματα», «μεταρρυθμίσεις» κι «εκσυγχρονισμό» στην Παιδεία, πιάνουμε όλοι το υπονοούμενο. Πίσω από τις μεγαλόστομες αυτές εκφράσεις, κρύβεται ένα μέλλον ανεργίας, ανέχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης. Ένα μέλλον, δίχως μέλλον.
Μετά το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Παιδεία, το αυτονόητο δικαίωμα όλων μας για δημόσια δωρεάν παιδεία καθίσταται πλέον ένα όνειρο απατηλό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεθοδευμένη προσπάθεια να μετατραπεί το δημόσιο σχολείο σε επιχείρηση. Ο γονιός πλέον, καλείται να βάλει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια του τσέπη για να καλύψει τις ανάγκες του μαθητή, ακόμα και τα στοιχειώδη έξοδα του σχολείου (πετρέλαιο, φωτοτυπίες, χαρτί). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση το 2011 έχουν φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά:

• Τα βιβλία φέτος δεν έχουν έρθει και δεν ξέρουμε πότε και εάν θα έρθουν στα σχολεία !!!

• Πολλά παιδιά μένουν εκτός του δημοσίου νηπιαγωγείου με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχουν θέσεις».

• Υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας και ελλείψεις προσωπικού κάθε Σεπτέμβρη.

• Ολοένα και μικρότερος είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που διορίζονται.

• Οι συγχωνεύσεις (κλείσιμο) των σχολείων οδηγούν στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

• Η άτυπη κατάργηση των τάξεων υποδοχής για τους αλλοδαπούς μαθητές οδηγεί στην αύξηση των φαινομένων απομόνωσης, αποκλεισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

• Η πλήρης απαξίωση του ολοήμερου σχολείου συντελεί στη μετατροπή του σε “παρκινγκ” παιδιών.

Στη συνέχεια, ο μαθητής, εφόσον εισαχθεί, μετά κόπων και βασάνων, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το τοπίο που συναντά χειροτερεύει. Είναι η κατάσταση που επιβάλλεται με το νέο νόμο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές.

Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ γίνεται η απόπειρα δημιουργίας ενός «υπερφοιτητή». Πιο αναλυτικά, θα πάψει να υπάρχει το Διοικητικό Συμβούλιο όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα. Πλέον, η κάθε παράταξη, θα προτείνει έναν φοιτητή-σπουδαστή για τη διενέργεια εκλογών. Μέσα από αυτές, θα προκύπτει μονάχα ένα άτομο που θα εκπροσωπεί τους φοιτητές στο ΔΣ. Ως αποτέλεσμα, το φοιτητικό κίνημα φιμώνεται και οι συνελεύσεις μπαίνουν στην παρανομία.

Εκτός των άλλων, ο νέος νόμος-έκτρωμα, εξισώνει το πτυχίο των ΑΕΙ-ΤΕΙ με το αντίστοιχο των ΙΕΚ. Ο λόγος για τον οποίον γίνεται αυτό, είναι η προσπάθεια εξίσωσης της δημόσιας με την ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, κόβονται οι επιχορηγήσεις στα Ιδρύματα, καθιστώντας έτσι σχεδόν αναγκαία την ύπαρξη «χορηγών». Επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν την συντήρηση και τα λοιπά έξοδα του ιδρύματος με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση των φοιτητών-σπουδαστών με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης, καθώς κόβονται οι επιχορηγήσεις, οι σπουδαστές, υποχρεώνονται πλέον να αγοράζουν με προσωπικά τους έξοδα τα συγγράμματα.

Αποκορύφωμα των νέων, απαξιωτικών για τη Δημόσια Παιδεία μεταρρυθμίσεων, είναι η κατάργηση του ασύλου. Με την κατάργηση αυτή, αφαιρείται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, απόψεων, ιδανικών. Πρόκειται για ένα κεκτημένο «αγαθό» που για την απόκτηση του, φοιτητές και μαθητές θυσιάστηκαν ακόμη και κάτω από τον δικτατορικό ζυγό. Η κατάργηση αυτή επιβεβαιώνει την έναρξη μίας νέας και ακόμη πιο βάρβαρης περιόδου καταπίεσης και εξαθλίωσης. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση καλούμαστε πλέον εμείς οι νέοι, να αποτελέσουμε την εμπροσθοφυλακή ώστε να ανατρέψουμε την κοινωνία της εκμετάλλευσης, δημιουργώντας μια νέα κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο.

Ως Επιτροπές Αγώνα Δεν Πληρώνω παλεύουμε για:

• ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟ, ΕΛΛΗΝΑ ‘Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ.

• ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ.

• ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΖΩΗ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ


«ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ»

www.denplironodenplirono.com και www.oxidiodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου