Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΙΚ ΧΟΜΠΣΜΠΑΟΥΜ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΜΑΡΞΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Ο Έρικ Χομπσμπάουμ, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του 20ου αιώνα απεβίωσε, σε ηλικία 95 ετών, σήμερα 1-10-12, στο Δημόσιο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου ύστερα από ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Χόμπσμπάουμ, μαρξιστής σ’ όλη του την ζωή, επηρέασε γενιές ιστορικών και πολιτικών.
Ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι η τετράτομη ιστορία του 19ου και του 20ου αιώνα, που καλύπτει την ευρωπαϊκή ιστορία από την γαλλική επανάσταση έως την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο ιστορικός, Νιαλ Φεργκιουσον, αποκάλεσε το έργο του, από την «Εποχή της Επανάστασης» έως το «Η εποχή των άκρων» σαν «την καλύτερη αφετηρία για να ξεκινήσει κανείς να μελετά την σύγχρονη ιστορία».

Η αφοσίωση του Χομπσμπάουμ στις αρχές του Μαρξισμού, ειδικά μετά... την προσχώρησή του στο Βρετανικό Κομουνιστικό Κόμμα το 1956, ύστερα από την σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά.

«Ποτέ δεν προσπάθησα να μειώσω τα απαίσια πράγματα που έγιναν στην Ρωσία», είχε πει χρόνια αργότερα. Παρόλα αυτά ο ίδιος είχε δηλώσει τα πρώτα χρόνια του κομουνισμού ότι «ένας νέος κόσμος γεννιέται γεμάτος αίμα, δάκρυ και τρόμο: επανάσταση, εμφύλιο πόλεμο και πείνα. Χάρη στην κατάρρευση της δύσης, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι ακόμη και αυτό το βίαιο, πειραματικό σύστημα θα λειτουργούσε καλύτερα από το δυτικό. Ήταν αυτό ή τίποτα».

Είχε ονομαστεί «ο γκουρού του Νιλ Κίνοκ» στις αρχές του 1990, όταν άσκησε κριτική στο Εργατικό Κόμμα γιατί απέτυχε να συμπορευθεί με τις κοινωνικές αλλαγές, ενώ θεωρείται ότι επηρέασε την διαμόρφωση του Νέου Εργατικού κόμματος,  αν και είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά το για την κυβέρνηση του Τόνι Μπλέρ.

Ο Χομπσμπάουμ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 1917, από οικογένεια Εβραίων. Μεγάλωσε στην Βιέννη και στο Βερολίνο. Μετακόμισε στο Λονδίνο με την οικογένειά του, το 1933, όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία στην Γερμανία. Σπούδασε γραμματική στο Marylebone, στο King’s College και στο Cambridge. Έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Birkmeck το 1947. Αυτό ήταν η αρχή της καριέρας του καθώς εξελίχθηκε σε πρόεδρο του Πανεπιστημίου. Έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας το 1978 και του απονεμήθηκε το βραβείο της τιμής το 1998.

Θα ζει μέσα από την σύζυγο του, Μαριάννα, την κόρη του Τζούλια, τους γιους του, Άντυ και Τζόζεφ, τα επτά εγγόνια του και το ένα δισέγγονό του.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου