Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ “Σήμερα Εμείς – Αύριο Εσείς”


Πηγή: http://www.news.935radio.gr/ via plateiamolaon

Οι κάτοικοι των χωριών τ Άποπηγαδιού,στα Χανιά, αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια τους, το περιβάλλον και τις περιουσίες τους. Η ταινία για το Αποπηγάδι βασίστηκε σε αληθινά video, φωτογραφίες και έγγραφα, από τον αγώνα των κατοίκων και των αλληλέγγυων πολιτών, για τη διάσωση του Αποπηγαδιού.

Δείτε την ταινία στο τέλος του άρθρου…

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ – από την κατάληψη Rosa Nera

Η γαλλική πολυεθνική EDF (η ΔΕΗ της Γαλλίας με πολλά πυρηνικά εργοστάσια) μέσω θυγατρικών εταιριών βιτρίνας ζητά από το δασαρχείο να χαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα του Αποπηγαδιού ως δασικά. Αν και δεν καταθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, το δασαρχείο σε χρόνο ρεκόρ τα ανακηρύσσει δασικά -άρα και κρατικά- και τα παραχωρεί στην εταιρία. Για να μην το μάθουν οι ιδιοκτήτες και κάνουν ενστάσεις δημοσιεύει την απόφαση στην ελάχιστης κυκλοφορίας εφημερίδα «Δημοκράτης των Χανίων», ονομάζει τις περιοχές με άγνωστα ονόματα, μπερδεύει τα σύνορα των δήμων.

Η εταιρία μέσω των μαϊμού θυγατρικών υποβάλλει μαϊμού περιβαλλοντικές μελέτες στο γραφείο περιβάλλοντος της νομαρχίας για να στήσει σβούρους συνολικά 200 περίπου MW στα χωράφια που μόλις άρπαξε. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι το Αποπηγάδι έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, ότι δεν έχει νερά (όλοι ξέρουν ότι το Αποπηγάδι είναι ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας ύδατος στην Κρήτη), ότι δεν έχει βλάστηση (είναι καταπράσινο), ότι δεν έχει μεγάλα σπάνια πουλιά (όποιος έχει περάσει από εκεί έχει δει τους κανναβούς-γύπες, κοκκαλάδες-γυπαετούς, βιτσίλες-αετούς).

Το γραφείο περιβάλλοντος της νομαρχίας εγκρίνει πρόθυμα αυτές τις διάτρητες μελέτες.

Λόγω της συνομωσίας σιωπής δασαρχείου, γραφείου περιβάλλοντος, δήμων κλπ (ομερτά το λένε οι μαφιόζοι) οι κάτοικοι των χωριών του Αποπηγαδιού, φτωχοί αγρότες και βοσκοί, μαθαίνουν τι συμβαίνει μόνο όταν βλέπουν τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους. Κάνουνε ενστάσεις, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα, και στέκονται μπροστά στις μπουλντόζες να προστατέψουν τα βουνά τους. Παρόντες είναι και κάμποσοι τραμπούκοι της εταιρίας. Παρόντες επίσης και οι «προστάτες του πολίτη». Πολλοί «προστάτες του πολίτη». Όλων των ειδών «προστάτες»: ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση, ειδικοί φρουροί, καπελάκηδες, ασφαλίτες, χρυσογαλονάδες. Οι οποίοι συλλαμβάνουν τους αγρότες-ιδιοκτήτες, ηλικιωμένους τους περισσότερους, μεταξύ τους κι άνθρωπο 87 ετών και τους στήνουν δικογραφίες για «παράνομη βία». Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 60 συλλήψεις με τον άνθρωπο της εταιρίας να επιδεικνύει στους προστάτες της εταιρίες ποιοι να συλληφθούν (κατά προτίμηση όσους αρνήθηκαν περιφρονητικά τις μυστικές προτάσεις δωροδοκίας).

Σε γενικές γραμμές: δασαρχείο, γραφείο περιβάλλοντος, χωροφύλακες, λειτουργούν κανονικά σαν υπάλληλοι της εταιρίας. Όταν μαζεύονται πολλοί κάτοικοι, ο περιφερειάρχης για να εκτονώσει τα πράγματα δίνει εντολή να αποσυρθούν οι μπάτσοι και η εταιρία «για να επανεξετάσει τις άδειες». Πάνε κι οι βουλευτές όταν δούνε κόσμο και λένε παχιά λόγια. Μόλις επέλθει η εκτόνωση και μείνουν λίγοι στα μπλόκα φτάνουν νύχτα αιφνιδιαστικά οι μπουλντόζες με μια εκατοστή ΜΑΤ (και από άλλες πόλεις) και συλλαμβάνουν τους λίγους. Οι μπάτσοι φυλάνε τριπλοβάρδιες σε 24ωρη βάση στην κορφή του βουνού τα μηχανήματα της εταιρίας. Στην περιοχή έχει επιβληθεί αστυνομική κατοχή. Μέχρι και για να αρμέξουν τις αίγες τους βοσκοί της περιοχής χρειάστηκε άδεια του αρχιμπάτσου και τους πήγαν με συνοδεία. Οι τραμπούκοι της εταιρίας χτύπησαν 70χρονο κάτοικο. Το δασαρχείο έκανε εκδικητική μήνυση σε αγωνιζόμενο κάτοικο για καστανιές 100 χρονών που είχε φυτέψει ο παππούς του. Έστειλε επίσης κλιμάκιο να κάνει μηνύσεις για παράνομη δεντροφύτευση σε σχετική διοργάνωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων. Οι «ευαίσθητοι» σύλλογοι προστασίας γυπαετού, φυσικού κάλλους, και δε συμμαζεύεται, σφυρίζουν αδιάφορα. Ο περιφερειάρχης έχει έτοιμο το μπουγιουρντί για απαγόρευση βοσκής, συλλογής αρωματικών βοτάνων και εδώδιμων αγριόχορτων για να προστατεύσει τη φύση (που βιάζουν οι μπουλντόζες). Η εταιρία ετοιμάζεται να διασπείρει στο βουνό τις κάμερες παρακολούθησης που προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη. Κατά περίεργη σύμπτωση, ακριβώς στις περιοχές που θέλει να επεκταθεί η εταιρία, είχαν μπει κάτι ξεκάρφωτες φωτιές και τώρα οι μέλισσες βρίσκονται δηλητηριασμένες. Οι κάτοικοι τρώνε τα λίγα λεφτά τους στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια αρνούνται να επιβάλλουν την συνήθη αναβολή εργασιών μέχρι να βγει απόφαση, κλπ κλπ.


ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ;

Σε όλους συλλογικά και σε κανέναν ατομικά. Ο αέρας είναι κοινωνικό αγαθό. Όλοι δικαιούνται να έχουν ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο. Αντίθετα, κράτος και ΕΕ σπρώχνουν άλλο μοντέλο: υπερκέρδη για τις εταιρίες. Επιδοτούν 75% (100% δηλ με τις υπερτιμολογήσεις) τους σβούρους των πολυεθνικών, ενώ ειδικά για τα νησιά και την Κρήτη δεν επιδοτεί ηλιακά σε ταράτσες σπιτιών. Επίσης, το ρεύμα που θα παράγει η εταιρία, το αγοράζει η ΔΕΗ σε διπλή τιμή για να μας το μεταπουλήσει, προσθέτοντας στους λογαριασμούς της και ένα σεβαστό ποσοστό υπέρ ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε εκείνες τις περιοχές που μπαίνουν.

Άλλο ένα παράδειγμα μοντέλου με σκοπό το κέρδος και με πλήρη αδιαφορία για τις τοπικές ανάγκες είναι και η νέα επένδυση που μαγειρεύεται τώρα στα υπουργεία. Άλλη εταιρία, άγνωστης προέλευσης, ζητά 39 βουνοκορφές της Κρήτης για να στήσει γιγάντιους σβούρους των 2MW, συνολικής ισχύος 1000MW. Όλη η Κρήτη χρειάζεται 650 ΜW. Τα 1000 αυτά MW με δίκτυο υψηλής τάσης (καρκινογόνο) που θα διασχίζει το νησί, θα ποντίζεται στη Γραμπούσα, θα πηγαίνει υποθαλάσσια στην Πελοπόννησο, και από κει υπέργεια στην Αθήνα για κατανάλωση. Πλήρης αδιαφορία για τους ανθρώπους και για τα βουνά, μια που θέλουν να ισοπεδώσουν εντελώς παρθένες περιοχές στην καρδιά της Μαδάρας, στις κορυφογραμμές της Τρυπητής και στο Κακό Καστέλι και Βορινά (στη Σφακιανή Μαδάρα, πάνω από την Νιάτο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου