Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ενημερωτικό Δελτίο για την Αξιοπρέπεια, το γαλλικό καράβι που κρατείται παράνομα στην Κρήτη


Αθήνα, 7 Ιουλίου 2011, 10 μμ

Το γαλλικό καράβι Αξιοπρέπεια-Dignite/Al Karama, πλοίο που σήμανε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας, ξεκινώντας από την Γαλλία / Κορσική στις 20 Ιουνίου 2011, έφτασε αρχικά στην Πάτρα, διέφυγε τις δολιοφθορές και τον αποκλεισμό που υπέστησαν τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής και πέρασε στα διεθνή ύδατε όπου και παρέμεινε για τρείς ημέρες, ενσαρκώνοντας τις ελπίδες ότι ο Στόλος δεν παγιδεύτηκε ολοκληρωτικά από τους διώκτες του. Στη συνέχεια κατέληξε στην Κρήτη για ανεφοδιασμό. Ηταν ο τελευταίος σταθμός πρίν αποπλεύσει για τη Γάζα. Από χτές το βράδυ 6 Ιουλίου, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σητείας όπου οδηγήθηκε και κρατείται παράνομα από τις ελληνικές λιμενικές αρχές.



Το λιμεναρχείο βρίσκει προφάσεις και ζητά διάφορα έγγραφα, που προσκομίστηκαν όλα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν η μη έγκαιρη κατάθεση φόρου ποσού 30 ευρώ. Το τελευταίο που ζητήθηκε ήταν βεβαίωση της γαλλικής πρεσβείας σχετικά με την μέγιστη απόσταση από την ακτή στην οποία το σκάφος νομιμοποιείται να πλεύσει. Παρά το γεγονός ότι και αυτό το έγγραφο κοινοποιήθηκε από τη γαλλική πρεσβεία, το λιμεναρχείο δεν το αναγνωρίζει και ισχυρίζεται πως δεν είναι αυτό ακριβώς που ζητήθηκε .Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταΙ. Ταυτόχρονα πολίτες συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Σητείας σε ένδειξη υποστήριξης του Στόλου και του γαλλικού καραβιού και διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η γαλλική πρωτοβουλία Ενα καράβι για τη Γάζα, σε σημερινή βραδυνή ανακοίνωσή της με τίτλο Να πάψει η παρενόχληση/εκβιασμός της ελληνικής κυβέρνησης, διαμαρτύρεται έντονα.

Υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμμία νομική βάση για την κατάσταση αυτή ούτε για την συνεχή κωλυσιεργία των αρχών που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για την παρεμπόδιση του απόπλου ευτελή γραφειοκρατικά επιχειρήματα. Καταδικάζει έντονα για μία ακόμη φορά την προφανή συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης με την ισραηλινή και καλεί τη γαλλική κοιινωνία και πολιτεία να αντιδράσουν.

Η γνωστή γαλλίδα ευρωβουλευτής, Νικόλ Κιλ- Νίλσεν, από το κόμμα των Ευρωπαίων Οικολόγων Πράσινων, ο Ολιβιέ Μπεσανσενό, μέλος της διοίκησης του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος και υποψήφιος το 2007 στις προεδρικές εκλογές, η γιατρός, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κολεκτίβας 14 για την Υποστήριξη στον Παλαιστινιακό λαό, Ζακλίν Λεκόρ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Λιμπερασιόν, Κανταν Ζιράρ, η πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αλληλέγγυοι, Ανίκ Κουπέ, καθώς και ο Τυνήσιος πολιτικός επιστήμονας και αγωνιστής, Ομέγια Ναουφέλ Σεντίκ, είναι ανάμεσα στους δώδεκα επιβαίνοντες το σκάφος.

Έχουν την απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής πρωτοβουλίας, της οποίας μέλη έσπευσαν στη Σητεία για να απαιτήσουν απο τις αρχές την άμεση εξεύρεση λύσης και το σεβασμό της ελεύθερης ναυσιπλοίας.


Ένα Καράβι για τη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου