Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Παρέμβαση στη φιέστα της Ευρωπαικής Εβδομάδας Μετακινήσεων σε Σύνταγμα και Πανεπιστημίου




Ενημέρωση από την παρέμβαση συντροφισσών/ων για τους εργαζόμενους στο μετρό και για ελεύθερες μετακινήσεις.
Μια προσωπική εκτίμηση της δράσης.

Το Σάββατο 18/9 στο κέντρο της Αθήνας λάμβανε χώρα η κορύφωση της φιέστας της Ευρωπαικής Εβδομάδας Μετακινήσεων (16-22 Σεπτ) στην Αθήνα που διοργανώνεται από :

υπουργείο υποδομών,μεταφορών και δικτύων, υπουργείο περιβάλλοντος,ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, δήμο αθηναίων, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, αεροδρόμιο, ΜΕΤΡΟ, τραμ, ΤRAIN-OSE κλπ, με τη χορηγία φυσικά του (οικολο)ΣΚΑΙ και την υποστήριξη διάφορων οικολογικών φορέων.

Συγκεκριμένα τα χάπενινγκς περιελάμβαν γιορτές στην πλατεία συντάγματος και στην πανεπιστημίου για οικολογική οδήγηση, ευαισθητοποίηση για τη χρήση των συγκοινωνιών και την ‘’έξυπνη’’ μετακίνηση.. Η πανεπιστημίου ήταν κλειστή για αυτοκίνητα από το σύνταγμα μέχρι και κάτω απ’τα προπύλαια. Διάφορα δρώμενα γινόντουσαν σε αυτό το κομμάτι από οικολογικούς φορείς, πρόσκοπους, χορευτές,μπαντα του δήμου,πεζούς, ποδηλάτες,τουρίστες αλλα κυρίως από τα μαγαζιά που είχαν κατακλείσει το οδόστρωμα με τραπεζοκαθίσματα(!) όπου απολάμβανε κανείς οικολογικά τον καφέ ή το φαγητό του... Κάποια λεωφορεία αντίκες επίσης είχαν επιστρατευτεί ως τουριστικά αξιοθέατα .. (Οι φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν είναι κατατοπιστικές).

Μια πρωτοβουλία συντροφισσών και συντρόφων, κάποιοι απ τους οποίους εργαζόμενοι και στα ΜΜΜ, θεώρησε πως πρέπει να παρέμβει σ’αυτό το πανηγύρι, με σκοπό να αναδείξει την κοροιδία που διαδραματίζεται, να υπενθυμίσει δηλαδή πως όλοι αυτοί που διοργανώνουν τις γιορτές για την προώθηση των μεσων μαζικής μεταφοράς, συμμετέχουν, συναινούν ή δεν λεν κουβέντα για τις απολύσεις που γίνονται και θα αυξηθούν στο Μετρό και στα υπόλοιπα μέσα, για τις εργασιακές συνθήκες σε αυτά, για τις ιδιωτικοποιήσεις των μέσων αυτών (ΟΣΕ κλπ), για την αύξηση των εισητηρίων και πολλα άλλα. Αυτό που θέλουν είναι απλά να διαμορφώσουν μια υπάκουη (μετά τη φορολογική..) ‘επιβατική συνείδηση’ που ακυρώνει το εισητήριο της και απολαμβάνει τις υπηρεσίες που της προσφέρουν άκριτα και ατομικίστικα.

Ταυτόχρονα η παρέμβαση στόχο είχε να ενημερώσει για την κατάσταση και τον αγώνα των εργαζομένων, να προωθήσει την αλληλεγγύη σε αυτούς, να προτάξει τη συνείδηση των ελεύθερων μετακινήσεων και του κοινου αλληλέγγυου μετώπου αγώνα εργαζομένων και επιβατών προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και γενικότερα την αυτοοργανωμένη αντίσταση στη συγκυρία της κρίσης.

Η παρέμβαση έγινε με μοιράσματα κειμένων, πανό, τρικάκια και διάβασμα κειμένου από μικροφωνική στην πλατεία συντάγματος. (Εδώ να αναφέρουμε την ευχάριστη και αλληλέγγυα συνάντηση με την παρέμβαση αδιόρισθων και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην πλατεία συντάγματος, όπου και υπήρχε η μικροφωνική τους και τα πανό τους)

Το κέιμενο που μοιραζόταν ήταν το πρόσφατο από πρωτοβουλία εργαζομένων στο μετρό http://taxikometopo.wordpress.com , ενώ αυτό που διαβάστηκε θα ακολουθήσει πιο κάτω, καθώς και τα τρικάκια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου