Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν τα "φάγαμε" μαζί κύριε Πάγκαλε


Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά, είπε ο κ. Πάγκαλος. Όσο κι αν προσπαθούμε να ξυπνήσουμε τη μνήμη μας, δεν μπορούμε να φέρουμε στην επιφάνεια μία τέτοια ανάμνηση. Αν υπήρξαμε συνδαιτυμόνες με τον κ. Πάγκαλο, κάποια στιγμή στο παρελθόν, θα το θυμόμασταν. Τέτοιες εμπειρίες είναι δυνατές και δεν χάνονται εύκολα στον ωκεανό της λήθης. Και να θέλαμε, δηλαδή, να το ξεχάσουμε, δεν θα μπορούσαμε.

Για να είμαστε ειλικρινείς, ο κ. Πάγκαλος είπε το αυτονόητο, αυτό που γνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός. Ότι το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα κατέστρεψε την Οικονομία της χώρας, μεγεθύνοντας παράλογα το δημόσιο τομέα, σε μία απέλπιδα προσπάθειά του να διατηρήσει τα οφέλη της εξουσίας.

Η διαφορά μας με τον κ. Πάγκαλο είναι ότι ομολογίες σαν κι αυτή αποκτούν ουσιαστική υπόσταση όταν συνοδεύονται από έμπρακτες πράξεις μεταμέλειας. Το αστείο της ιστορίας είναι ότι την ίδια ώρα που ο κ. Πάγκαλος έκανε αυτή την τόσο σημαντική δήλωση, ο πρόεδρος της Βουλής προωθούσε την πρόσληψη μερικών ακόμη προνομιούχων Ελλήνων στην ήδη μακρά λίστα των υπαλλήλων της Βουλής.

Αν ο κ. Πάγκαλος εννοεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων εσόδων κατευθύνεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, θα συμφωνήσουμε μαζί του. Αν εννοεί τα όσα διαδραματίστηκαν με την (κακο)διαχείριση των δημοσίων ταμείων, να μας συγχωρέσει, αλλά θα διαφωνήσουμε μαζί του. Αν συμμετείχαμε στο πάρτι κύριε Πάγκαλε, δεν μπορεί παρά να το θυμόμασταν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει πολλές φορές στο παρελθόν ταράξει τα νερά με τις δηλώσεις του. Αναγνωρίζουμε ότι οι δηλώσεις αυτές είχαν αν μη τι άλλο πρωτοτυπία, η οποία δείχνει ένα ευφυές άτομο. Ωστόσο, οι ευφυείς άνθρωποι παγιδεύονται συχνά από αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως συγκριτικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους: Η δυνατότητα της γρήγορης σκέψης τους δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι πιο ισχυροί, πιο δυνατοί, απ΄ όλους τους άλλους κι αυτό προκαλεί συχνά μία αλαζονική στάση εκ μέρους τους.

Το να δηλώνεις την αλήθεια με τόσο κυνικό τρόπο, όταν μέχρι προχτές την αρνιόσουν πεισματικά ως πολιτικό σύστημα, δεν είναι και πολύ έξυπνο. Το έξυπνο, κατά την άποψή μας πάντα, θα ήταν να υπάρχουν έργα που να αποδεικνύουν ότι κατάλαβες το λάθος σου και ότι δεν θα το επαναλάβεις στο μέλλον. Κι αυτό, κύριε αντιπρόεδρε, δεν μας έγινε σαφές με την δήλωσή σας. Θα συνεχίσετε τους διορισμούς ημετέρων στο δημόσιο; Θα συνεχίσετε να φέρεστε με αλαζονεία; Θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε με παγερή αδιαφορία φαινόμενα υπερβολικού πλουτισμού συναδέλφων σας; Θα αποφασίσετε να δουλέψετε κάποτε για αυτή την καημένη την χώρα; Αυτά θέλει να ξέρει ο ελληνικός λαός. Και προσέξτε! Οι αντοχές του κόσμου είναι πλέον περιορισμένες. Σε τέτοιο βαθμό που θα έπρεπε κανονικά να τρέμετε την οργή του...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου