Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Συνεργάτης της CIA στα βασανιστήρια και η Ελλάδα

Πριν από 2 ημέρες, η επιτροπή του Κογκρέσου δημοσίευσε έκθεση για τα βασανιστήρια και τις πρακτικές της CIA σε κρατούμενους μετά την επίθεση της 11η Σεπτεμβρίου του 2001. 
 
Από την έκθεση αποκαλύπτεται πως η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που προσέφερε τις υπηρεσίες της στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των μυστικών μεταγωγών και των φρικτών βασανιστηρίων των υπόπτων για τρομοκρατία....Στην έκθεση η Ελλάδα αναφέρεται ως χώρα που «επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της και των αεροδρομίων της για πτήσεις που σχετίζονται» με τα μυστικά προγράμματα ανακρίσεων της CIA κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Συνολικά 64 αεροσκάφη της CIA προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια. Αντίστοιχες υπηρεσίες παρείχε και η Κύπρος.

Οι χώρες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στη CIA
 
Σημειώνεται πως η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για συνεργασία με τη CIA στο μυστικό πρόγραμμα ανακρίσεων. Υπενθυμίζεται πως την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει πολλές καταγγελίες για απαγωγές στην Ελλάδα με κορυφαία την υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών το 2005, επί υπουργίας Βουλγαράκη.

Τη συνεργασία της Ελλάδας, και τουλάχιστον ακόμη 53 χωρών σε όλο τον κόσμο, με τη CIA είχε αποκαλύψει νωρίτερα και το «Open Society Justice Initiative». Το 2013 το ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη ανέφερε σε έκθεσή του πως χώρες σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν με τη CIA για απαγωγές, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» της αμερικανικής υπηρεσίας μετά από το χτύπημα της 9ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. 
 
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση χωρίς τη συμβολή αυτών των χωρών η CIA δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου