Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΣΤΑΤ;
Στις 29-9-2011 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών  κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων, που έχουν καταγγελθεί και αφορούν στην αλλοίωση των στοιχείων από την Ανεξάρτητη  Αρχή «ΕΛ.ΣΤΑΤ.», η οποία όπως έχει καταγγελθεί παράνομα διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, εξέλιξη που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του Μνημονίου και την επιβολή, εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων.
 Μετά τη διεξοδική προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η οποία είχε ως συνέπεια την υποβολή πρότασης από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη για την άσκηση ποινικών διώξεων – και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος - κατά του επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και δύο υπηρεσιακών παραγόντων, ως ύποπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων που είχαν ως αντικείμενο την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ετσι η υπόθεση ανατέθηκε στην τακτική ανακρίτρια και πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Εδώ αξίζει να θυμηθούμε  δυο τρία πραγματα:..


Η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, μέλος τότε του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, αντιλαμβάνεται νωρίς  οτι κάτι συμβαίνει γιατί το Δ.Σ. δεν συνέρχεται για να επικυρώσει τα στοιχεία που δίνονται στην Eurostat. Προσπαθώντας να μάθει μόνη της τι συμβαίνει, ενημερώνεται οτι απαγορεύεται στους υπαλλήλους να δίνουν στοιχεία, ακόμη και στην ίδια ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Καταγγέλει απο νωρίς την κατάσταση αλλά κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά, όπως και τον σύλλογο τον υπαλλήλων.
Το καλοκαίρι του 2011 ο  Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών παύει τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ υλοποιώντας μνημονιακή υποχρέωση (αλήθεια πόσα χρήματα θα εξοικονομούσε αυτός ο όρος του μνημονίου;) Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Γεωργαντά επανέρχεται καταγγέλοντας και τα ΜΜΕ δεν μπορούν πλέον να το θάψουν. Με αφορμή αυτή την καταγγελία ο ΔΣΑ καταθέτει την μηνυτήρια αναφορά που είχε ως αποτέλεσμα την πρόταση για την άσκηση ποινικών διώξεων, στις 22 Ιανουαρίου 2013. 

Στις 24 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ σε δελτίο τύπου αναφέρει οτι θα συνεχίσει να τηρεί το ενωσιακό δίκαιο γιά την εκπόνηση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών.
Στις 15 Φεβρουαρίου τα ειδησεογραφικά και όχι μόνο cite έχουν την είδηση οτι «άγνωστοι» έσπασαν το αυτοκίνητο της δικαστικής λειτουργού που διεξάγει τις ανακρίσεις στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με προφανή στόχο να την τρομοκρατήσουν, αλλά κυρίως για να αρπάξουν από μέσα όλη την δικογραφία
Η δράση των… «αγνώστων» όμως δεν σταμάτησε εκεί. Θρασύτατοι δράστες διέρρηξαν  το σπίτι του Νικόλαου Στρόμπλου, πρώην Διευθυντού Εθνικών Λογαριασμών της Στατιστικής Υπηρεσίας και βασικού μάρτυρα στην υπόθεση της αλλοίωσης των στοιχείων του ελλείμματος. Περίεργες συμπτώσεις... Λέει σε συνέντευξή του πρόσφατα σε περιοδικό ο κύριος Στρόμπλος για την ρήξη του με τον υπεύθυνο για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat: «Ήρθε σαν καουμπόης και επιχείρησε να μου επιβάλει την άποψή του. Του εξήγησα ότι οι κρατικές επιδοτήσεις σε όλες τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη θεωρούνται έσοδο (επιδότηση στο προϊόν) και όχι έξοδο(επιδότηση στην παραγωγή). Γιατί λοιπόν σε μας τη θεωρείτε έξοδο και θα αυξήσετε το έλλειμα; Ήταν όμως ανένδοτος. Αυτή ήταν η μία από τις τρείς αντιρρήσεις μου.»
Τότε είναι που ξεκινά μια απίδα προστασίας με επιστολές πανταχόθεν (Ευρωπαϊκο Στατιστικό Σύστημα, Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο, Βασιλική Στατιστική Εταιρία) που ούτε λίγο ούτε πολύ λένε οτι αφού στη  Eurostat έτσι αποφασίσαμε δεν πέφτει λόγος στη δικαιοσύνη της χώρας, με άλλα λόγια ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Και  η κυβέρνηση βάζει σε δεύτερη μοίρα το θεσμό της Δικαιοσύνης αγνοώντας επιδεικτικά το ηθικό ζήτημα που εγείρει η πρόταση για απαγγελία κατηγοριών, κακουργηματικού χαρακτήρα, εναντίον του κ. Γεωργίου. 
Ο ίδιος δε ο κ. Γεωργίου σε συνέντεξή του στο Reuters (κανένα Ελληνικό μέσο δεν είναι άξιο να παραχωρήσει ο κ Γεωργίου συνέντευξη!!) ισχυρίζεται οτι τηρεί το νόμο.
 Για το συγκεκριμένο θέμα τίποτα... 
Και είναι απορίας άξιον αν είναι σε θέση να απαντήσει για το τεχνικό μέρος του θέματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου