Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Για τη Μαρξιστική Επιθεώρηση PRAXIS

PRAXIS


Φίλες και φίλοι,

Σε μια εποχή που η κρίση φέρνει στο προσκήνιο την δυνατότητα για ξεπέρασμα του καταστροφικού καπιταλισμού, το ζήτημα της ερμηνείας του κόσμου γίνεται όρος για την ανατροπή του. Γίνεται κοινωνική ανάγκη που σπάει το περίβλημα των «ειδικών» και της σκουριάς των ρευμάτων που νομιμοποιούν την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταστολής, της απατηλής επιστροφής των ιδεών που οδήγησαν το εργατικό κίνημα στις ήττες και τις καταρρεύσεις.

Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανάπτυξη και κριτική της Μαρξιστικής θεωρίας, το διάλογο και αντιπαράθεση με τα άλλα ρεύματα του εργατικού κινήματος και πρώτα από όλα με τις κατεστημένες ιδεολογίες των καπιταλιστικών «μονόδρομων».

Σαν συμβολή στα παραπάνω τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική “Μαρξιστική Επιθεώρηση PRAXIS”, η οποία διευθύνεται από συντακτική επιτροπή. Η επιθεώρηση, επιδιώκει να συμβάλλει στους αγώνες και τις αναζητήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας στο επίπεδο της θεωρίας και του πολιτισμού και να τροφοδοτηθεί από αυτές.

Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση της επαναστατικής θεωρίας, ως αναγκαία διαδικασία για την ανάπτυξη επαναστατικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, το εργατικό κίνημα και το κίνημα της νεολαίας. Η προσπάθεια αυτή είναι δυνατόν να προσφέρει και στην προσπάθεια για την συγκρότηση της επαναστατικής αριστεράς και του μετώπου της.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να συνεισφέρουμε στον ουσιαστικό θεωρητικό και πολιτικό διάλογο και κριτική αντιπαραθετικά με τα φαινόμενα των «παραλυτικών αβεβαιοτήτων», των «απόλυτων αληθειών», του μικρόκοσμου των ενδοαριστερών εμφυλίων που όσο αναπαράγονται χωρίς πραγματικό νόημα και επίδικο, τόσο μεγαλώνει η απόσταση τους από τις ανάγκες της εποχής μας.

Σε αυτά τα πλαίσια, στόχος μας είναι να δοθεί χώρος και δυνατότητα σε πρωτότυπα κείμενα, αλλά και σε μεταφράσεις και αναδημοσιεύσεις. Η συντακτική επιτροπή είναι και θα παραμείνει ανοιχτή για συμμετοχή και συμβολή, όσων θέλουν να συνεισφέρουν.

Αναδημοσιεύουμε -ενδεικτικά- με την εκκίνηση της εν λόγω προσπάθειας σειρά άρθρων και βιβλίων. Μεταξύ άλλων εμπεριέχονται κείμενα που καλύπτουν τις εξής θεματικές ενότητες: Φιλοσοφία, Πολιτική Οικονομία, Ιστορία, Πολιτική, Λογοτεχνία – Ποίηση, Εργατικό Κίνημα, Κινηματογράφος. Θα συνεχίσουμε –σε μόνιμη βάση- να αναπτύσσουμε και να εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη και την ταινιοθήκη του site.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα blog και sites, που σε όλη αυτήν την περίοδο δίνουν την μάχη, -από διαφορετικές αφετηρίες- της ανάπτυξης του διαλόγου με αυτά τα χαρακτηριστικά και από τα οποία αναδημοσιεύουμε τους συνδέσμους στα κείμενα.

Μέχρι το τέλος του 2011, η επιθεώρηση θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και ιντερνετικό ραδιόφωνο. Όπως στην έντυπη μορφή, έτσι και στην ηλεκτρονική θα δημοσιεύονται αποκλειστικά ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια όπως άλλωστε επώνυμη είναι και η Συντακτική Επιτροπή. Δεν θεωρούμε ότι η ανωνυμία είναι ο δρόμος της πολιτικής τοποθέτησης και διαλόγου. Θέση μας είναι ότι αυτή η τοποθέτηση πρέπει να είναι επώνυμη και δημόσια, όπως δηλαδή, σε ένα εργατικό σωματείο, σε μια φοιτητική συνέλευση, σε μια θεωρητική εκδήλωση. Να έχει δηλαδή ενιαίο το κριτήριο λόγου και πράξης στην έκφραση, χωρίς το οποίο ο «μαγικός» κόσμος του διαδικτύου δεν έχει νόημα, ακόμα και αν έχει αναφορά σε αριστερές ιδέες.

Kαλούμε όλους τους συναγωνιστές να συμβάλλουν και να συνεισφέρουν με τις απόψεις και την κριτική τους.

Μπορείτε να στέλνετε κείμενα, εργασίες και σε σχόλια στην ηλεκτρονική διεύθυνση praxisblogspot@gmail.com.

- Από τη Συντακτική Επιτροπή -

Γιαννοπούλου Αγγελίνα
Ζέρβας Βαγγέλης
Ζησιμόπουλος Γιάννης
Μιάμης Χρήστος
Οικονομάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου