Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Σε 9 κύκλους «συνενώνονται» τα 43 νοσοκομεία της Αττικής

tvxsteam


Το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της Αθήνας παρουσίασε στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης για την αναδιάταξη του εθνικού συστήματος υγείας, ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Λυκούργος Λιαρόπουλος. Βάσει του σχεδίου δημιουργούνται στην Αττική εννέα μεγάλοι κύκλοι νοσοκομείων, που θα αναλάβουν τη διοίκηση των υπολοίπων 34 υπαρχόντων σήμερα νοσοκομείων. Κι ενώ ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να «εξορθολογίσει» το δημόσιο σύστημα υγείας, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και νοσηλείας, στηλιτεύοντας τη θέση του υπουργείου Υγείας περί «τεχνητών» ελλείψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση, έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α. Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιαρόπουλος, στο εξής δημιουργούνται οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική:

1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)

2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)

3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας)

4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)

5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων, Αγ. Σοφία, Αγλαϊα Κυριακού και Πεντέλης)

6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία, το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)

7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Άγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)

8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)

9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)

«Όσοι με έναν τρόπο θα τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας», σημείωσε ο υπουργός Yγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη σύσκεψη. «Χρειάζεται, λοιπόν, πάρα - πάρα πολύ προσοχή, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται περίσκεψη, χρειάζεται συνεννόηση για να προχωρήσουμε όπως πρέπει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιαρόπουλος επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, με βάση τις απόψεις όσων χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, ότι αυτό βρίσκεται «στα τελευταία του». Σημείωσε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατ. πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκατ. πληθυσμού.

Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο Ηλίας Μόσιαλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά».

Απομακρύνθηκαν οι επικεφαλής του «Αλεξάνδρα»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε την απομάκρυνση της Ελένης Ρογδάκη, που είχε αναλάβει τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», αλλά και του αναπληρωτή διοικητή, Δημήτρη Πεφάνη. Προηγήθηκε το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, στο οποίο διαπιστώνεται ότι κατά την ημέρα που από το νοσοκομείο κοινοποιήθηκε ότι δεν μπορεί να εφημερεύσει, λόγω έλλειψης κλινών και υγειονομικού υλικού, αυτό διέθετε δεκάδες κενές κλίνες και απόθεμα υλικού.

Ο υπουργός Υγείας αποφάσισε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Έλενα» να έχει την ευθύνη πλέον και για το «Αλεξάνδρα». Επιπλέον, ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στη διευθύντρια διοικητικού τομέα, στην προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και σε μία ακόμη διοικητική υπάλληλο με την κατηγορία ότι παρέσυραν το νοσοκομείο σε αναστολή της εφημερίας του.

Παρότι στο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας υποστηρίζεται πως ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να εφημερεύσει το νοσοκομείο ήταν ψευδής, δεν αποδίδονται ευθύνες σε γιατρούς. Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε αργά το απόγευμα ο υπουργός Υγείας εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του και διέταξε δεύτερη ΕΔΕ για τυχόν ευθύνες ιατρών, εξέταση την οποία θα διεξαγάγει ανεξάρτητο πρόσωπο κύρους από το χώρο της Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου