Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αγώνας υπέρ πάντων για την τόνωση της ρευστότητας


Αγώνας υπέρ πάντων για την τόνωση της ρευστότητας

Της Νένας Μαλλιάρα
Πολυμέτωπο αγώνα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους θα δώσουν το 2011 οι τράπεζες. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων (μετατρέψιμων ή καλυμμένων ομολογιών), η ρευστότητα από τις πρόσθετες εγγυήσεις του Δημοσίου και κυρίως οι χειρισμοί στο σκέλος της ρευστότητας που προέρχεται από τις καταθέσεις, θα αποτελέσουν το πλαίσιο της τιτάνιας προσπάθειας ενίσχυσης της ρευστότητας με παράλληλο σταδιακό απεγκλωβισμό των τραπεζών από τα κεφάλαια της ΕΚΤ.
Έχοντας δρομολογήσει κινήσεις στα τρία από τα ανωτέρω μέτωπα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση και στο μέτωπο των καταθέσεων προκειμένου να περιορίσουν το κόστος προέλκυσης και συντήρησής τους. Όπως τόνιζε προ ημερών το Capital.gr, οι τράπεζες «προσυπογράφουν» νέο «μνημόνιο» για την ενίσχυση της ρευστότητας που προέρχεται από τις καταθέσεις χωρίς να προβούν σε «πόλεμο» τιμολογίων.
Πρόκειται στην ουσία για κοινή τους διαπίστωση ότι δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός επιτοκίων, αλλά αντιθέτως επιβάλλεται μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, υπολογίζεται ότι έχουν κοστίσει στις τράπεζες τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.
Αναλόγως της σύνθεσης των καταθέσεών τους (ταμιευτήριο, προθεσμιακές καταθέσεις, λογαριασμοί όψεως, τρεχούμενοι και λοιποί λογαριασμοί) εκτιμάται ότι τη διετία 2009-2010 οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν κατά μέσο όρο με τουλάχιστον 2 μονάδες υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων ετησίως. Η επιβάρυνση επιτοκίου υπολογίζεται από 1,5 μονάδα στην περίπτωση της Εθνικής, η οποία έχει ευρεία καταθετική βάση αποτελούμενη κυρίως από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, γύρω στις 2,5 μονάδες για τις άλλες μεγάλες τράπεζες και 3-3,20 μονάδες για τις μικρές.
Καθώς πλέον η διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό έχει κοπάσει και διαπιστώνεται ότι το «λίπος» των καταθέσεων καίγεται από τις αναλήψεις που πραγματοποιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως έφτασε η ώρα να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας. Η αρχική προσπάθεια για τη συγκράτηση των καταθέσεων με παράλληλη μείωση του κόστους άντλησής τους είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, δεν απέδωσε καρπούς, καθώς οι εκροές συνεχίστηκαν για να φτάσουν αθροιστικά στο δεκάμηνο του 2010 στα 27,5 δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να κρατήσουν τα επιτόκια καταθέσεων υψηλότερα ακόμη και του 4,5%.
Οι αντοχές των τραπεζών να συνεχίσουν να πληρώνουν τα επιτόκια αυτά (ακόμα και αν για τις μεγάλες τράπεζες το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων έχει υποχωρήσει στο 3% - 3,50%) έχουν ήδη εξαντληθεί. Με μια συντονισμένη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τα έξοδά τους για τόκους, βελτιώνοντας την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί άνετα σε μία συγκυρία όπως η τωρινή όπου ο «πόλεμος» επιτοκίων δεν έχει νόημα σε μια αγορά καταθέσεων που ψυχορραγεί.
Σημειώνεται ότι η πίτα των καταθέσεων ανερχόταν στα τέλη Οκτωβρίου σε 211,4 δισ. ευρώ από 237,987 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τα νοικοκυριά έχουν μειώσει τις καταθέσεις τους κατά 20,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, στα 176,414 δισ. ευρώ από 196,860 δισ. (ποσοστιαία μείωση 10,4%). Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν από 75,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 67,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι καταθέσεις προθεσμίας μειώθηκαν αντίστοιχα στα 98,89 δισ. ευρώ από 109,570 δισ. ευρώ.

πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου