Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΤΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2, ΏΡΑ 18.00 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΠΛ.ΟΛΓΑΣ)

ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΔΕ ΧΩΡΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2, ΏΡΑ 18.00 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΠΛ.ΟΛΓΑΣ)
Πρωτοβουλία εργαζομένων για την ίδρυση
σωματείου στα ΚΤΕ του ΟΤΕ στην Πάτρα


Όσοι φοιτητές και φοιτήτριες βρισκόμαστε εδώ μέσα στο κτίριο του ΟΤΕ κι εργαζόμαστε θεωρούμε κατά πάσα πιθανότητα τυχερό τον εαυτό μας που βρήκε μια δουλειά με ‘’αξιοπρεπείς’’ όρους σε σχέση με τη δυσμενέστατη κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους σήμερα στην κοινωνία. Αρκεί όμως να μείνουμε σε αυτή τη διαπίστωση;

...Κι όμως οι εργασιακές συνθήκες στον ΟΤΕ δεν έχουν τίποτα να «ζηλέψουν» από το μοντέλο εργασίας που καθιερώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Μιλάμε για τμήματα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με τη χρήση μόνο συμβασιούχων και μόνο φοιτητών. Το αποτέλεσμα; Η αντιμετώπιση μας ως «παιδιά» και όχι ως εργαζομένους, ανάλογα με το πώς «ξύπνησε» ο κάθε προϊστάμενος. Από την ελαχιστοποίηση των παύσεων ανάμεσα στα τηλεφωνήματα και την αυξανόμενη πίεση για πωλήσεις/συνδέσεις μέχρι την ολοένα αυξανόμενη προώθηση της ανταγωνιστικότητας, με τελικό κέρδος για τους «ικανούς» κάποια bonus, λίγα σαββατοκύριακα παραπάνω (που κι αυτά τώρα κοπήκανε), επιθυμητό ωράριο αλλά ακόμα και καλύτερη αντιμετώπιση σε αιτήσεις για άδειες (φοιτητικές, κανονικές). Ακόμα είδαμε ότι έχει καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (ακουστικού, οθόνης, 30Ε/μήνα) που ίσχυε παλιότερα. Η κορυφή του παγόβουνου; Το μυστήριο γύρω από τη λήξη των νέων συμβάσεων τις 31/3 και η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το κυνήγι χρόνων , συνδέσεων και πωλήσεων.

Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προωθούν όλο και περισσότερο και όλο και πιο έντονα, το τελευταίο διάστημα, την ευέλικτη μορφή εργασίας, την ανασφάλεια και τον ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση, το ΔΝΤ και οι πολιτικές των «από πάνω» έχουν τινάξει την ανεργία στα ύψη και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται σε φοβερή οικονομική δυσχέρεια. Η εργασία για πολλούς από εμάς εδώ μέσα είναι ζήτημα επιβίωσης κι όχι ζήτημα ‘’χαρτζιλικιού’’. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εργαζόμενοι και δικαιούμαστε-οφείλουμε ν’ αντιδρούμε σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία γίνεται εις βάρος μας σε οτιδήποτε μας πλήττει ως εργαζόμενους. Σήμερα απ' τον ΟΤΕ, αύριο απ' όποιον εργασιακό χώρο βρισκόμαστε.
Σ’ αυτή την ανάγκη πιστεύουμε έρχεται να απαντήσει η προοπτική συγκρότησης ενός σωματείου συμβασιούχων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στην Πάτρα. Στόχος μας είναι η οργάνωση και η συλλογικότητα - απέναντι στην προώθηση του ατομικού δρόμου – ώστε να παλέψουμε δυναμικά και νικηφόρα απέναντι σε όλα αυτά που μας θίγουν και που έρχονται να καθιερώσουν, ιδιαίτερα μετά τις 31/3, ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον εργασίας. Μπορούμε να παλέψουμε, μπορούμε σήμερα να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας ως εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα. Η ίδρυση και μαζική λειτουργία ενός σωματείου αποτελεί την καλύτερη εγγύηση –αναγκαία –βάση γι’ αυτόν τον αγώνα. Γιατί στα συλλογικά προβλήματα δε χωρούν ατομικές λύσεις!

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2, ΏΡΑ 18.00 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΠΛ.ΟΛΓΑΣ)
Πρωτοβουλία εργαζομένων για την ίδρυση
σωματείου στα ΚΤΕ του ΟΤΕ στην Πάτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου