Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

To κράτος Τρομοκράτης Ισραήλ έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν;


Για μια ακόμη φορά το Ισραήλ παρουσιάζεται έτοιμο να προσβάλει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνδυασμό αεροπορικών επιθέσεων και ναυτικών προβολών με βλήματα cruise. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει ρόλο «καλού μπάτσου» και παρουσιάζονται να προσπαθούν να το αποτρέψουν με την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου Τομ Ντανίλον στο Τελ Αβίβ , καθώς δεν έχουν πειστεί ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή. Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, σε συνέντευξή του στο CNN υποστηρίζει ότι μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα ήταν αποσταθεροποιητική σε αυτή τη φάση και όχι συνετή, ενώ δεν θα επιτύγχανε τους μακροπρόθεσμους στόχους του Ισραήλ. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών... William Hague δήλωσε πως μια επίθεση στο Ιράν «δε θα ήταν μια σοφή επιλογή», θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις και υποστήριξε πως αυτό που πρέπει να πράξει το Ισραήλ είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά σε διπλωματικό επίπεδο, μια ομάδα επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ έφθασε στην Τεχεράνη, για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να βρεθεί διπλωματική λύση στην διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο αρχιεπιθεωρητής της IAEA Χέρμαν Νέκερτς, θα έχει συνομιλίες με στελέχη της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και αρμόδιους αξιωματούχους.

Πριν από την αναχώρησή του από τη Βιέννη ο Νέκερτς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθούν αποτελέσματα στην δεύτερη αποστολή, κατά την οποία θα συζητηθούν οι πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και άλλα εκκρεμή ζητήματα με την ιρανική πλευρά. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ομάδα της IAEA θα προχωρήσει σε επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων ή εάν θα επικεντρωθεί στις συζητήσεις για τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Τεχεράνη διαψεύδει τις κατηγορίες που η IAEA διατύπωσε βάσει των πληροφοριών από δυτικές μυστικές υπηρεσίες περί του ότι διατηρεί ένα μυστικό οπλικό πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει στην διάρκεια και αυτής της επίσκεψης.

Παράλληλα, νέα επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στον οικονομικό-στρατιωτικό πόλεμο που διεξάγεται, με τι μυστικές υπηρεσίες να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times της 11ης Φεβρουαρίου, το οποίο βασίζεται σε συνέντευξη με στέλεχος της Mossad που υπηρετεί στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπακού, το Ισραήλ αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση του Αζερμπαϊτζάν για διείσδυση και συλλογή πληροφοριών στο εσωτερικό του Ιράν. Ο Ισραηλινός πράκτορας που για λόγους ανωνυμίας αποκαλείται “Shimon” κάνει λόγο για δεκάδες στελέχη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών που έχουν αναπτυχθεί σε αζερικό έδαφος και αξιοποιούν την ελεύθερη διέλευση από τα σύνορα με το Ιράν. Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης την άποψη του Αζέρου δημοσιογράφου Zazdusht Aleizada, ο οποίος χαρακτηρίζει κοινό μυστικό την ύπαρξη δικτύων κατασκόπων στο Αζερμπαϊτζάν και αποτυπώνει με έμφαση το μέγεθος της διαφθοράς στο Μπακού ισχυριζόμενος ότι ο μοναδικός άγνωστος παράγοντας είναι το ύψος της δωροδοκίας που δέχονται τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Arastun Orujlu, πρώην στέλεχος της αζερικής αντικατασκοπείας και νυν διευθυντής κέντρου μελετών, υποστηρίζει ότι στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν επιχειρούν χιλιάδες μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που σε αντίθεση με τη διακριτικότητα Αμερικανών και Ισραηλινών, θέλουν να επιδεικνύουν την παρουσία τους. Για τον Orujlu, η αντιμετώπιση της δράσης των ξένων μυστικών υπηρεσιών είναι “πάνω από τις δυνάμεις” του Αζερμπαϊτζάν, η χώρα δεν είναι παρά “μια φωλιά κατασκόπων, όπως η Νορβηγία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή η Καζαμπλάνκα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου”. Το δημοσίευμα αποτέλεσε την αφορμή για ένα ακόμη διπλωματικό διάβημα της Τεχεράνης, με το αζερικό υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας να υπενθυμίζει ότι έχει συλλάβει δύο υπηκόους του ως υπόπτους για επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στη χώρα (σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, κατά του Ισραηλινού πρέσβη και υπαλλήλων του εβραϊκού σχολείου στο Μπακού)!

Όμως και στην Ανατολική Μεσόγειο το πολεμικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί "στενά" τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία που έχουν φτάσει στη Συρία και έχουν δέσει στο λιμάνι Ταρτούς, το οποίο βρίσκεται βορειο- δυτικά της Δαμασκού. Τα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία πέρασαν το Σάββατο στη Μεσόγειο αφού διέπλευσαν τη διώρυγα του Σουέζ. "Αν τα πλοία έρθουν κοντά στα χωρικά μας ύδατα, θα τα παρακολουθούμε πολύ στενά" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ.
Το Ιρανικό καθεστώς δήλωσε ότι οι μονάδες του Πολεμικού του στόλου βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Συρίας προκείμενου να συμβάλλουν στην εκπαίδευση του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού της Συρίας, όπως προβλέπει σχετική συμφωνία των δύο κρατών.

Τέλος, η σύγκρουση μεταξύ του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και του καθεστώτος των μουλάδων πήρε και τα χαρακτηριστικά οικονομικού πολέμου. Το Ιράν προχώρησε σε εμπάργκο πετρελαίου προς τη Βρετανία και τη Γαλλία, που πρωτοστατούν στις πιέσεις κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. "Οι εξαγωγές αργού σε βρετανικές και γαλλικές εταιρίες σταμάτησαν...θα πουλάμε το πετρέλαιό μας σε νέους πελάτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Αλιρεζά Νικζάντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε στις 4 Φεβρουαρίου ότι η Τεχεράνη θα σταματήσει τις εξαγωγές αργού σε "κάποιες" ευρωπαϊκές χώρες. "Έχουμε τους δικούς μας πελάτες...Το Ιράν εξέτασε την αντικατάσταση αυτών των εταιριών", είπε ο Νικζάντ.

Η κίνηση αυτή φέρεται ότι γίνεται ως αντίποινα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο να σταματήσει την εισαγωγή αργού από το Ιράν από την 1η Ιουλίου εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις προς το Ιράν από την Ε.Ε. άμεσα θα εμπλέξουν και άλλες χώρες, ιδίως την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση βρίσκεται ταγμένη στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και προσφέρει κάθε συνδρομή σε πολιτικό-στρατιωτικό επίπεδο, αποτελώντας μαζί με την Κύπρο τις χώρες της περιοχής που συμμετέχουν αποφασιστικά στις προετοιμασίες της Ισραηλινής επίθεσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου