Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Νέες μπίζνες παπάδων 11,5 εκατ.ευρω με βιτρίνα μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη


Νέες μπίζνες παπάδων 11,5 εκατ.ευρω με βιτρίνα μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη
Η ογκώδης δικογραφία για την «κομπίνα» που στήθηκε την τριετία 2006-2008, σύμφωνα με σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, βρίσκεται στα χέρια του ειδικού ανακριτή, ο οποίος έστειλε κλήσεις στους κατηγορούμενους να απολογηθούν.
Αγορές οικοπέδων χαμηλής αντικειμενικής αξίας με «φουσκωμένα» δάνεια, ύποπτες συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω off shore εταιρείας στη Λιβερία, διακίνηση χρημάτων μέσω κατασκευαστικής εταιρείας συμφερόντων του μοναστηριού, αλλά και προθεσμιακές καταθέσεις με επενδύσεις και δάνεια σε μετοχές-φούσκες εταιρείας που «χτύπησε κανόνι», είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ του οικονομικού σκανδάλου το οποίο στήθηκε με βιτρίνα το μοναστήρι που βρίσκεται... στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ και στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίζεται το βαρύ κατηγορητήριο.

Οι 35 κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά αδικήματα, όπως της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της υπεξαίρεσης, σε βαθμό κακουργήματος. Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του 3ου ειδικού ανακριτή Κώστα Αλεξίου, από τον οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που βασίστηκε στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, οι εκπρόσωποι του μοναστηριού, και συγκεκριμένα ένας ηλικιωμένος μοναχός, που είναι πνευματικός της μονής, ένας νεότερος μοναχός, που είχε τοποθετηθεί οικονομικός διαχειριστής του, η ηγουμένη και ακόμη μία μοναχή, η οποία όμως δεν ζει πλέον στο μοναστήρι, κατηγορούνται πως το συγκεκριμένο διάστημα προχωρούσαν σε αγορές ακινήτων από ιδιώτες, η αξία των οποίων ήταν ιδιαίτερα μικρή. Στη συνέχεια φέρονται ότι λάμβαναν τραπεζικά δάνεια πολύ μεγαλύτερων ποσών, καταφέρνοντας με τη συνεργασία εκτιμητών τραπεζών και υπαλλήλων να εμφανίσουν κατά πολύ υψηλότερη την αξία των αγορασθέντων ακινήτων. Μάλιστα κατηγορούνται, όπως φαίνεται από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ότι έλαβαν δάνειο 35 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο αποπλήρωσαν όλα τα υπόλοιπα. Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών είχαν μπει 30 συμβόλαια αγορών ακινήτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με αντίστοιχες λήψεις δανείων.
Η δικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως μέσω της συγκεκριμένης «κομπίνας» το μοναστήρι και οι τράπεζες που εξέδωσαν τα δάνεια ζημιώθηκαν σε ποσό που φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως φαίνεται και από τα πορίσματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι από την πολυετή έρευνα των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι καρπώθηκαν τα χρήματα της διαφοράς της αγοράς των ακινήτων από τα ποσά των δανείων, την ώρα που το μοναστήρι ως νομικό πρόσωπο αποπλήρωνε τα υψηλόποσα δάνεια από τις δωρεές των πιστών που συγκέντρωνε.

Εν αναμονή του κατηγορητηρίου

Ο ειδικός ανακριτής στο στάδιο των απολογιών καλείται να ερευνήσει τον ρόλο του κάθε κατηγορούμενου, ειδικά των τεσσάρων ιερωμένων, στη σχέση του μοναστηριού με την off shore εταιρεία της Λιβερίας, αλλά και τη σύνδεση με την κατασκευαστική εταιρεία συμφερόντων πάλι του μοναστηριού που έχει έδρα τη Σιθωνία Χαλκιδικής. Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως από την έρευνα έχουν βρεθεί στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, τα οποία δείχνουν σε ποιες κατευθύνσεις κατέληξαν τα χρήματα. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα άνοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί που, σύμφωνα με τη δικογραφία, επιβεβαιώνουν τα ποσά της υπεξαίρεσης.
Κύκλοι του μοναστηριού έλεγαν χθες στη «Μ» ότι δεν έχει τελεστεί καμία απάτη, καθώς όλα τα δάνεια αποπληρώνονται και δεν έχει προκληθεί ζημία σε καμία πλευρά. Ωστόσο περίμεναν την παραλαβή του κατηγορητηρίου, το περιεχόμενο του οποίου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα.

Κατηγορούμενη για παράνομη κατάληψη

Η ηγουμένη του μοναστηριού έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη στο τριμελές πλημμελειοδικείο για παράνομη κατάληψη και παράλληλη εκχέρσωση δάσους, που αφορά κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν από το μοναστήρι και ανήκουν σ’ αυτό. Η έρευνα για την υπόθεση είχε γίνει με αφορμή την αποστολή της απόφασης της διευθύντριας Δασών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι του μοναστηριού έχουν χτίσει αυθαίρετα κτίσματα σε έκταση δύο στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένη δασική. Μάλιστα είχαν κινηθεί οι διαδικασίες με παράδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης των συγκεκριμένων κτισμάτων. «Προέβη σε παράνομη κατάληψη, εκχέρσωση και αλλαγή χρήσης δημόσιας δασικής έκτασης», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση της διευθύντριας Δασών.
Το μοναστήρι πάντως, μετά την έκθεση διοικητικής αποβολής, παρέδωσε τον συγκεκριμένο χώρο στο δημόσιο, όπου ανήκει, και αναμένεται στο δικαστήριο να κατατεθεί και το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Μάλιστα, επειδή κατηγορείται και για εκχέρσωση, ζητήθηκε να υποδειχτεί ο χώρος, τον οποίο οι υπεύθυνοι του μοναστηριού γέμισαν με φυτά.


Αποκάλυψη μέσω Βατοπεδίου

Η δραστηριότητα των υπευθύνων του μοναστηριού βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών από τον Νοέμβριο του 2008, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν για «περίεργες» αγοραπωλησίες οικοπέδων μεταξύ μοναστηριού και ιδιωτών. Η τότε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας ερεύνησε καταγγελίες που ανέφεραν πως το μοναστήρι αγόραζε και πουλούσε ακίνητα σε κανονικές τιμές, αλλά στα συμβόλαια που καταρτίστηκαν αναγράφονταν πολύ υψηλότερες και έτσι εισέπραττε μεγαλύτερα ποσά δανείων. Χαρακτηριστική ήταν η επιχείρηση που είχαν στήσει την περίοδο εκείνη οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών κατάσχοντας μέσα από το μοναστήρι όλα τα ύποπτα συμβόλαια αγοραπωλησιών και δανείων που είχαν ληφθεί.
Η έρευνα παραγγέλθηκε από τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Γιώργο Μπόμπολη, ύστερα από όσα ισχυρίστηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος σε τηλεοπτική εκπομπή, με αφορμή εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπεδίου. Όπως είχε υποστηρίξει, μέσω του συγκεκριμένου μοναστηριού γινόταν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε πως το μοναστήρι είχε επενδύσει στην εταιρεία συμμετοχών «Ρούμπικον», που χτύπησε κανόνι εξαπατώντας εκατοντάδες επενδυτές, ενώ ο ιδιοκτήτης της, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκες, ακόμη αναζητείται.


Οι επενδύσεις και οι εκτιμητές

Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ είναι αποκαλυπτικά για το σκάνδαλο που στήθηκε στο ιερό ησυχαστήριο, τα μέλη του οποίου βρέθηκαν μέχρι και μέτοχοι σε επενδυτικές εταιρείες με μετοχές που όμως αποδείχτηκαν «φούσκες». Οι ύποπτες συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώθηκε ότι γίνονταν με βιτρίνα το μοναστήρι και τα χρήματα από τραπεζικά δάνεια διοχετεύονταν σε «επενδύσεις» μετοχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνταν μέσω της off shore εταιρείας.
Όπως επισημαίνεται στην ογκώδη δικογραφία και στα δύο πορίσματα του ΣΔΟΕ, η ηγουμένη του μοναστηριού εμφανιζόταν μέχρι και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ρούμπικον», αλλά δικαιώθηκε όταν προσέφυγε στα δικαστήρια για πλαστογραφία της υπογραφής της. «Eγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω τίποτε απ’ όλα όσα έγιναν. Εγώ έπλεκα κομποσκοίνια» ισχυρίστηκε η 47χρονη ηγουμένη, και τα επιχειρήματά της έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, που θεώρησε ότι και η ίδια έπεσε θύμα, ενώ έχει απαλλαγεί και με βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων. Η συγκεκριμένη εταιρεία, εκτός του βασικού της μετόχου που εξαφανίστηκε, είχε συμμέτοχους «αχυράνθρωπους», οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί για να βγάζουν ένα απλό μεροκάματο βάζοντας την υπογραφή τους, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τη χρηματιστηριακή αγορά. Πάντως η συγκεκριμένη επενδυτική εταιρεία εμφανίζεται να έχει λάβει δάνειο από το μοναστήρι ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Εντύπωση όμως προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας που προηγήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκαν οι αγοραπωλησίες των φθηνών ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμητές των τραπεζών ήταν δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που συνεργάζονταν με τα τραπεζικά καταστήματα φροντίζοντας να «φουσκώνουν» την αξία των ακινήτων στα συμβόλαια των δανείων. Ακόμη και οι ιδιώτες που εμπλέκονται είχαν σχέσεις «πίστης» με το μοναστήρι, προωθώντας τα χαμηλής αξίας ακίνητα στους υπευθύνους του.

πηγη ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου