Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η δοτή κατοχική κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζει συνταγματική αναθεώρηση ενάντια στους πολίτες


πηγή: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
Συμφωνα με δημοσιευματα του αστικου τυπου, η κυβερνηση της κατοχης της τρόικας ετοιμάζει συνταγματική αναθεωρηση, κατοπιν εντολης των τροϊκανων.
Βεβαια το νεο συνταγμα δεν θα ειναι προς το συμφερον του λαου.Θα περιλαμβανει νεhttp://www.blogger.com/img/blank.gifα αρθρα ή θα τροποποιει παλια προς την σαφη κατευθυνση των συμφεροντων των τραπεζιτων τοκογλυφων της τρόικας. Αυτο δεν εντυπωσιαζει κανενα. Ειναι γνωστος ο ρολος των τριων κομματων της κατοχικης συγκυβερνησης (Πασοκ- ΝΔ- Λαος). Αυτο που απομενει στο λαο ειναι να ακολουθησει συλλογικα το παραδειγμα των χαλυβουργων της Χαλυβουργιας, που πανω απο 2 μηνες βρισκονται στον αγωνα , παραδινοντας μαθηματα ταξικης συνειδητοποιησης σε ολη την κοινωνια. Απο κοντα βεβαια και οι απληρωτοι απεργοι της Ελευθεροτυπιας, το Αλτερ και τοσων αλλων εργασιακων χωρων.
Πρεπει συλλογικα να παλεψουμε να ανατρεψουμε τοσο τα σχεδια , οσο και την ιδια την δοτη κυβερνηση Παπαδημου, μαζι με τα συμφεροντα που υπηρετει.

Διαβαστε σχετικο δημοσιευμα...
Η κυβέρνηση Παπαδήμου θέλει να προετοιμάσει συνταγματική αναθεώρηση
Η μεταρρύθμιση θα λειτουργούσε ευεργετικά προς την τρόικα
to vima
Τη συζήτηση για το πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης επιθυμεί να ανοίξει η κυβέρνηση, καθώς πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών για τις οποίες πιέζει η τρόικα, ήδη προσκρούουν σε συνταγματικά κωλύματα.

Σύμφωνα με τα όσα διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι, η προετοιμασία για την συνταγματική αναθεώρηση σε επίπεδο πολιτικό, θα μπορούσε να ξεκινήσει στο πλαίσιο της σημερινής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν το 2013.

Παρά ταύτα, πολλοί αμφιβάλλουν ως προς το κατά πόσον αυτή συζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει σήμερα, καθώς η κυβέρνηση Παπαδήμου ακροβατεί καθημερινώς μεταξύ σκοπιμοτήτων όλων των κομμάτων που την στηρίζουν.

Η αναθεώρηση ως μείζων μεταρρύθμιση

Με βάση τα όσα ήδη συζητούνται μεταξύ αρμοδίων, η συνταγματική αναθεώρηση - σε αυτήν την περίοδο η προετοιμασία της - θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά, τόσο σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό (καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα τουλάχιστον, εμφανίζονται έτοιμα να καταθέσουν τις προτάσεις τους), όσο και ως μήνυμα προς την τρόικα.

Το στοιχείο που αφορά τις συζητήσεις με τους δανειστές σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται, συχνά με πιεστικό τρόπο, οι οποίες προσκρούουν σε συνταγματικές διατάξεις.

Μεταξύ αυτών, οι προσπάθειες επίσπευσης και απλοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, για τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται με πιέσεις για υλοποίηση, αλλά και το φλέγον θέμα της διευκόλυνσης των απολύσεων στο Δημόσιο, το οποίο έως σήμερα έχει αποτραπεί, βάσει της συνταγματικής πρόνοιας.

Κυβερνητικές πηγές όμως, σε πρόσφατες δηλώσεις τους, δεν έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί το θέμα των απολύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ρίξει το βάρος της στην επίτευξη των οικονομικών στόχων αμέσου προτεραιότητας, αξιόπιστες πηγές συντείνουν στο ότι η προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορούσε να είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες εν όψει της περιόδου των επομένων ετών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ζητήματα θεσμικών αλλαγών και παρεμβάσεων στο πολιτικό σύστημα, πολλές από τις οποίες περνούν και μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση, επανέρχονται διαρκώς στη δημόσια συζήτηση από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, ακόμη και σε πρόσφατες συναντήσεις του με τον κ. Παπαδήμο.


Γ. Σταυρόπουλος: «Καλό είναι να προετοιμάζονται οι αναθεωρήσεις»
Δηλώσεις σχετικές με την προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης έκανε χθες ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γ. Σταυρόπουλος, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Ασφαλώς έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι να αρχίσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να αρχίζει να μελετά κανείς από τώρα τις παραμέτρους των προβλημάτων τα οποία θα δημιουργηθούν. Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις θα σας έλεγα ότι καλό είναι να προετοιμάζονται εγκαίρως, δηλαδή να μην περιμένουμε να έρθει το 2013, οπότε εκείνη τη στιγμή αρχίζουν πια, ίσως καμιά φορά και εκ των ενόντων να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα».

Τόνισε επίσης ο υπουργός Επικρατείας, ότι «σίγουρα τα θεσμικά προβλήματα στη χώρα είναι μεγάλα» και εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει και η πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή τους», επισημαίνοντας: «Θεωρώ ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα θεσμικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα και πρέπει αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν να συζητώνται από τώρα και θα έλεγα και διακομματικά, έτσι ώστε με έναν συναινετικό τρόπο να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση που ελπίζω αυτή τη φορά να είναι πολύ ουσιαστικότερη, εντός κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει λόγος να μην αρχίσουμε να συζητάμε από τώρα τα θέματα, ώστε και αν διαδικαστικά αυτό θα αρχίσει το 2013».

«Τεκμήριο λαϊκής νομιμοποίησης»
Υπογράμμισε δε ο κ. Σταυρόπουλος ότι η σχετική νομιμοποίηση της κυβέρνησης υπάρχει: «Η Βουλή εκλέγεται για 4 χρόνια. Στον βαθμό που δεν διαλύεται η Βουλή αναδεικνύει κυβερνήσεις. Εδώ είναι μια ειδική περίπτωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή νομιμοποίηση να κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος και προσέθεσε: «Μάλιστα έχει και αυξημένη (νομιμοποίηση), διότι η λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης στηρίζεται σε πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών οι οποίοι την στηρίζουν. Το γεγονός ότι δεν είναι μόνο μια μονοκομματική κυβέρνηση είναι υπέρ της νομιμοποίησής της. Δηλαδή το τεκμήριο λειτουργεί υπέρ της. Έχει τεκμήριο λαϊκής νομιμοποίησης από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων την στηρίζουν. Συνεπώς μπορεί να προχωρήσει, έχει δυνατότητα και το ηθικό κύρος θα έλεγα να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου