Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Τρώνε» αγωγές για φθορές στα διόδια, μηνύουν τον Στουρνάρα για το χαράτσι

«Τρώνε» αγωγές για φθορές στα διόδια, μηνύουν τον Στουρνάρα για το χαράτσι

Μισό εκατομμύριο ευρώ ζητεί με αγωγή που κατέθεσε η «Νέα Οδός Α.Ε.», που εκμεταλλεύεται τα διόδια στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, εναντίον του γιατρού Βασίλη Παπαδόπουλου, ιδρυτικού μέλους του κινήματος «Δεν πληρώνω» (και άλλων 10 αγωνιστών του κινήματος). 

Β. Παπαδόπουλος του κινήματος ανυπακοής: «Οι μάρτυρες κατηγορίας εναντίον μας είναι πάντα υπάλληλοι των εταιρειών» Β. Παπαδόπουλος του κινήματος ανυπακοής: «Οι μάρτυρες κατηγορίας εναντίον μας είναι πάντα υπάλληλοι των εταιρειών»

Μηνύσεις καταφθάνουν στα γραφεία του κινήματος, καθημερινά, σε μορφή χιονοστιβάδας. Οι «Δεν πληρώνω» μήνυσαν με τη σειρά τους τον υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τη δήλωσή του σχετικά με τα χαράτσια.

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» έκανε την εμφάνισή του πριν από τρία χρόνια στα διόδια. Στη συνέχεια επεκτάθηκε κινητοποιώντας πολίτες και σε άλλους τομείς, όπως στη ΔΕΗ για τα χαράτσια, στα νοσοκομεία για το εισιτήριο των 5 ευρώ, αντέδρασε στο κλείσιμο νοσοκομείων, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά την αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου. Ακολούθησε βροχή διώξεων εναντίον απλών οδηγών που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα διόδια.

«Δεν έχουν φαντασία»
 
Οι περισσότερες μηνύσεις στρέφονται κατά του γιατρού Β. Παπαδόπουλου και της οικογενείας του. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι οι ίδιες: «προκάλεσαν φθορές και χτύπησαν εργαζόμενους», υποστηρίζει η ΔΕΗ. Τις ίδιες κατηγορίες αναφέρουν και οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια. «Το κράτος δεν έχει φαντασία», λέει ο Βασ. Παπαδόπουλος και χαρακτηρίζει τις διώξεις «πολιτικές, φρονηματικού χαρακτήρα».
Περισσότερες από 30 μηνύσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής εναντίον τους. Επίσης έχει κατατεθεί αγωγή από τη «Νέα Οδό Α.Ε.», η οποία στρέφεται εναντίον του Βασ. Παπαδόπουλου και άλλων δέκα μελών του κινήματος και η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους ζητεί μισό εκατομμύριο ευρώ για φθορές στις μπάρες και ηθική βλάβη!

* Εσείς προσωπικά τις σπάσατε;
 
«Οι μηνύσεις αφορούν περιστατικά των κινητοποιήσεων του πρώτου τετραμήνου. Αν προχωρήσουν και σε άλλα, οι αγωγές θα υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο κόσμος ήταν θυμωμένος. Εσπαγαν τις μπάρες σε διάφορα σημεία των διοδίων».
Η πιο πρόσφατη μήνυση στρέφεται εναντίον του ιδίου και του γιου του, Λεωνίδα (γιατρού, μελών των Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του Νοσοκομείου Πατησίων). Τρίτος κατηγορούμενος είναι ο 26χρονος Απ. Αυλακιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Μώλου Φθιώτιδας. «Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, όπως και στις υπόλοιπες, οι μάρτυρες κατηγορίας είναι πάντα οι ίδιοι: υπάλληλοι των κατασκευαστικών εταιρειών και μάλιστα επόπτες», λέει ο Β. Παπαδόπουλος.

* Η δικαστική εμπλοκή επηρέασε τη δράση σας;
 
«Οχι. Καθημερινά λαμβάνουμε νέες μηνύσεις. Στην πλειονότητά τους, είμαι κατηγορούμενος. Κάθε δίκη θα μετατραπεί σε διαδήλωση. Οπως έγινε στο Κιάτο. Συγκεντρώθηκαν μέλη του τοπικού κινήματος, και άλλοι, απ' όλη τη χώρα, που ταξίδεψαν με πούλμαν. Ανάλογη παρουσία είχαμε και στην Κόρινθο. Οι συναγωνιστές μετέβησαν στα διόδια Ζευγολατιού και τα κράτησαν ανοιχτά παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι δίκες αναβλήθηκαν».

* Η μήνυση που κατέθεσε η ΔΕΗ εναντίον σας εκδικάστηκε και αθωωθήκατε.
 
«Είναι η μοναδική δίκη που έχει διεξαχθεί. Είχαμε διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη ΔΕΗ Καλλιθέας. Η ΔΕΗ μάς κατηγορούσε ότι χτυπήσαμε εργαζομένους, ότι προκαλέσαμε φθορές. Δηλαδή, οι ίδιες κατηγορίες που αναφέρουν οι εταιρείες εκμετάλλευσης των διοδίων».

* Και εσείς απαντάτε μηνύοντας τον υπουργό Οικονομικών.
 
«Υποβάλαμε μήνυση εναντίον του κ. Στουρνάρα, μετά τη δήλωσή του ότι, παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου περί του παρανόμου και αντισυνταγματικού της είσπραξης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών, η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να το εισπράττει».

* Εξακολουθείτε να συνδέετε το ρεύμα στα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν;
 
«Συγκροτήσαμε πολλά συνεργεία ηλεκτρολόγων και κάναμε εκατοντάδες επανασυνδέσεις σε φτωχά νοικοκυριά. Αρκετοί συμπολίτες μας υποφέρουν από ασθένειες. Σε μία οικογένεια, μάλιστα, με 7 παιδιά, επανασυνδέσαμε και την παροχή νερού. Ανοίξαμε ιατρείο αλληλεγγύης και τράπεζα αίματος για Ελληνες και ξένους. Συγκεντρώνουμε αναγκαία είδη και τα προσφέρουμε σε αστέγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου