Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ


Διημερίδα "Νικώντας το φόβο-Χαράζοντας διαδρομές χειραφέτησης", 24-25/6/2010

ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ

Διημερίδα με συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων για τη Ψυχική Υγεία από Ελλάδα, Ιταλία και Αγγλία

Στις 24 και 25 Ιουνίου, στη Ν. Φιλαδέλφεια, για μια ακόμη φορά, μετά από ένα χρόνο, άτομα και συλλογικότητες με εμπειρίες ψυχιατρικού χαρακτήρα, παίρνουν, ξανά, το λόγο.
Ανθρωποι που βιώνουν, ή βίωσαν στο παρελθόν, τέτοιες εμπειρίες και που πάλεψαν, ενάντια σε κάθε είδους εμπόδια και προκαταλήψεις, για τη δυνατότητα να παίρνουν το λόγο και να συμμετέχουν.
Ανθρωποι που δέχονται θεραπευτική φροντίδα χωρίς ν΄ απαρνούνται ή να παραχωρούν την ατομική ιδιαιτερότητά τους και την υποκειμενικότητά τους, καθώς και τον κοινωνικό τους ρόλο.

Ανθρωποι που βρήκαν, ή αναζητούν δρόμους ανάρρωσης, άνθρωποι που θέλουν να ενθαρρύνουν άλλους, ή να ενθαρρυνθούν οι ίδιοι για να χαράξουν τις δικές τους προσωπικές διαδρομές χειραφέτησης.
Αν, όπως τονίστηκε πέρσι, Αποιδρυματοποίηση της Ψυχιατρικής σημαίνει όχι μόνο την υπέρβαση των τειχών του εγκλεισμού, αλλά και των νοητικών σχημάτων που ακυρώνουν και απαξιώνουν κάθε χειρονομία του ‘άλλου’, υποβαθμίζοντάς την έτσι σε απλό σύμπτωμα – αν Αποιδρυματοποίηση σημαίνει όχι μόνο την έξοδο από το ψυχιατρείο, αλλά και την αμφισβήτηση των εξουσιαστικών σχέσεων και του μονολόγου των ειδικών μέσα από την ανάδυση των «νέων υποκειμένων» (των «ασθενών», των οικογενειών κλπ) σε συνθήκες ισότιμου διαλόγου, τότε η ανάκτηση του λόγου από τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι η κατ΄ εξοχήν θεραπευτική πράξη, αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα έκφρασης σκέψεων και αναγκών και η οποία παίζει κομβικό ρόλο στην ανάκτηση της προσωπικής ταυτότητας και των δικαιωμάτων.

Η φετινή συνάντηση γίνεται μέσα σε συνθήκες που ένας χωρίς προηγούμενο φόβος επιχειρείται να επιβληθεί πάνω σ΄ όλη την κοινωνία, ένας φόβος για το παρόν και το μέλλον όλων : μέτρα όπως αυτά που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, ξεπερνούν, στον τρόμο που προκαλούν, ακόμα και τα πιο εφιαλτικά όνειρα που είχε ποτέ ο καθένας από μας.
Δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος, κατάρρευση του συστήματος υγείας, ανεργία και επισφαλείς σχέσεις εργασίας.

Όλα αυτά, μας λένε, είναι «αναπόφευκτα». Μήπως, όμως, δεν πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς την προπαγάνδα των ΜΜΕ; Μήπως κάποια συμφέροντα θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε το μύθο του «αναπόφευκτου», ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει άλλη λύση, προκειμένου για να διαφυλάξουν τα δικά τους κέρδη εις βάρος της δυστυχίας και της εξαθλίωσης των πολλών;

Ο καθένας έχει μάθει από τις ποικίλες εμπειρίες, που είχε, του φόβου, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις, αλλά ο βασικότερος, η προϋπόθεση για όλους τους άλλους τρόπους, είναι να μην είναι κανείς μόνος του, να μπορούμε να εμπιστευτούμε και να σχετιστούμε με τους άλλους, να λειτουργούμε συλλογικά. Μόνο από κοινού με τους άλλους μπορεί να νικηθεί ο φόβος και να χαραχτούν
διαδρομές χειραφέτησης για τον καθένα και για την κοινωνία ολόκληρη.
Η συνάντηση της 24-245 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια ευκαιρία για συνεύρεση, για αμοιβαία γνωριμία, για ν΄ αφηγηθεί κανείς τη δική του ιστορία και ν΄ ακούσει τις αφηγήσεις των άλλων, για επαφή με εμπειρίες και κινήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία και Αγγλία), για να επεξεργαστούμε τις διαδρομές που έχουμε ήδη ανοίξει, αλλά και να επινοήσουμε και να βάλουμε σε κίνηση καινούργιες.
Ο καθένας μπορεί και πρέπει να κάνει την εποικοδομητική του κριτική, να μπει σε σχέση με τους άλλους και να συμβάλει στη συζήτηση για το «στίγμα» που εξακολουθεί να περιβάλλει τον λεγόμενο «ψυχικά ασθενή».

Να ξαναδούμε τα αιτήματα στα οποία κατέληξε η περσινή συνάντηση (για θέσεις εργασίας, για τους ΚΟΙΣΠΕ, για αύξηση των επιδομάτων, για το ξεπέρασμα των πρακτικών της ιδρυματικής βαρβαρότητας με την αλλαγή των παραδοσιακών νοοτροπιών και την οικοδόμηση ριζικά εναλλακτικών κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που σέβονται τον «ψυχικά πάσχοντα» κλπ) μέσα στις σημερινές συνθήκες που ανατρέπουν δραματικά τα όποια κεκτημένα δικαιώματα (έστω και λίγα) δεκαετιών.
Να φανταστούμε και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί αυτό που θεωρούμε ως ψυχική υγεία για τον καθένα, αλλά και μια ζωή βιώσιμη για όλους.
Και όλοι μαζί να μιλήσουμε, να σκεφτούμε και να δούμε πώς διεκδικούμε και πώς παλεύουμε για ψυχική υγεία και για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, πώς προσανατολιζόμαστε στο σήμερα, όχι στο «ύστατο σήμερα», στο οποίο θέλουν να μας εγκλωβίσουν, αλλά σ΄ ένα σήμερα που ανοίγεται στο αύριο, στο μέλλον.

24-25 Ιουνίου 2010
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας
(Ν. Τρυπιά 45)

Προσέλευση 09.00
Εναρξη εργασιών 10.00

Θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας
Μουσικά δρώμενα
Συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα Playback Ψ

Διοργάνωση

«ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων», «Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας», «Ομάδα Αυτοβοήθειας Αθήνας», «Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) χρηστών και επιζώντων της Ψυχιατρικής», «Σωματείο ‘Αυτοεκπροσώπηση’», «Αντιστίγμα-Δίκτυο για τα δικαιώματα και τις παραβιάσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας», «Ομάδα Αυτοβοήθειας ‘Hearing Voices’ Ν. Φιλαδέλφειας», «Σωματείο πρώην και νυν νοσηλευόμενων Δρομοκαϊτείου ‘Αυτονομία’»

ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ

Πρόγραμμα

Πέμπτη 24 Ιουνίου

09.00 Προσέλευση

10.00 Έναρξη

10.00-10.30 Χαιρετισμοί: Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας
Διοικητής ΨΝΑ

10.30-12.00 Η Ψυχική Υγεία σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Εμπειρίες, εμπόδια, προκλήσεις και προοπτικές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Συντονισμός: Μαρία Κακογιάννη
Gisella Trincas (πρόεδρος της UNASAM, Ομοσπονδίας Συλλόγων για την Ψυχική Υγεία, στην Ιταλία): Η προστασία της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας πρέπει να επιτυγχάνεται μέσα από το σεβασμό της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του προσώπου»
Kate Crawford (Μέλος του Δικτύου Hearing Voices): «Το ψυχιατρικό σύστημα στην Αγγλία από μια προσωπική οπτική»
Γιώργος Γιαννουλόπουλος (μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής πρώην Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής): «Μας αφορά όλους»
Συζήτηση

12.00-12.30 Διάλειμμα

12.30-14.00 Βιώματα, αφηγήσεις, τοποθετήσεις
(Σε αναζήτηση μιας ψυχιατρικής που «διαλέγεται»)
Συντονισμός: Ελλη Γυφτάκη
Natascia Casu (μέλος της UNASAM): «Η ιστορία του πατέρα μου, μια αναγκαστική νοσηλεία, στην 7ήμερη διάρκεια της οποίας ήταν δεμένος χέρια-πόδια και κατέληξε να πεθάνει»
Νατάσα Βασιλάκη (ΔΥΨΑ): «Η εμπειρία μιας ελληνίδας σχιζοσυναισθηματικής ασθενούς»
Κυριακή Δημητρακοπούλου, Αγάθη Βαριδάκη (‘Αντιστίγμα’): «Θέσεις και αντιθέσεις του Δικτύου ‘Αντιστίγμα’»
Μαρία Δρακοπούλου: «Η ψυχιατρική ταξινόμηση ως πολιτική προσωπικής καταπίεσης»
Αικατερίνη Πύργου: «Οικογένειες με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας»
Φρειδερίκη Λάττα: «Κρίση στην οικογένεια με πολλαπλά προβλήματα»
Συζήτηση

14.00-15.00 «φαγητό»

15.00-16.30 Βιώματα, αφηγήσεις, τοποθετήσεις
Εμπειρίες συμμετοχής σε διαδρομές φροντίδας, ανάρρωσης, χειραφέτησης
Συντονισμός: Γιάννης Ευθυμιάδης
Παύλος Χατζηδάκης: «Ο φόβος μέσα από τον εγκλεισμό»
Θωμαϊς Φούντα : «Υπερνικώντας τον φόβο»
Kate Crawford : «Κατανοώντας τους φόβους μας – καθορίζοντας την ανάρρωση»
Βάσω Καλογιάννη/Ασπα Τζιώτη (Ομάδα Αυτοβοήθειας Hearing Voices Νέας Φιλαδέλφειας): «Μήπως η εργοθεραπεία καταργεί την τέχνη;»
Θόδωρος Μαστρογιαννάκος : «Ανάρρωση μέσα από τη τέχνη»
Συζήτηση

16.30-16.45 Διάλειμμα
16.45-18.00 Βιώματα, αφηγήσεις, τοποθετήσεις
Εμπειρίες συμμετοχής σε διαδρομές φροντίδας, ανάρρωσης, χειραφέτησης

Συντονισμός: Χριστίνα Χατζηελευθερίου
Παναγιώτης Διακάκης (Σωματείο ‘Αυτοεκπροσώπηση’):«Ο αποστιγματισμός και η κοινωνικοοικονομική επανένταξη των ληπτών ψυχικής υγείας ως παράγοντες αυτονομίας και χειραφέτησής τους».
Μαρία Σκουλά (μέλος του ΔΣ του σωματείου πρώην και νυν νοσηλευομένων Δρομοκαιτείου ’Αυτονομία’) : «Εμπειρίες ανάρρωσης από την ψυχική αρρώστια και ο ρόλος της εργασίας»
Patricia Mc Laughlin (μέλος του Δικτύου Hearing Voices): «Από την κατάρρευση στην ανάρρωση»
Ντία Κουτσογιάννη (Ομάδα Αυτοβοήθειας Αθήνας): «Από την ψυχιατρική στη συρρίκνωση του ανθρώπινου»
Μαρία Ζάκη (μέλος Κοινωνικής Επανένταξης 18 Άνω): «Εμπειρίες απεξάρτησης/ανάρρωσης και ανάκτησης της προσωπικής αυτονομίας»

18.00 Πάρτυ με dj

Παρασκευή, 25 Ιουνίου

09.00 Προσέλευση

10.00 Εναρξη

10.00-1200 Χαράζοντας δρόμους για ένα σύστημα ψυχικής υγείας που σέβεται τον λόγο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των υποκειμένων
Συντονισμός: Μαριάνα Κεφαλληνού
Silvia Bon (πρόεδρος του συλλόγου Luna e l’ Altra, Τεργέστη): «Η ανάρρωση ως πρόγραμμα ζωής»
Silvana Hvalic (μέλος του Club Zyp, Τεργέστη): «Με τις ομάδες για μια ενεργό συμμετοχή»
Ανθή Παναγοπούλου, Κώστας Σταματέας, Διονύσης Πέρρος (‘Αντιστίγμα’): «Χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή ενεργοί πολίτες;»
Αντωνία Γεωργιάδη (ΚΟΙΣΠΕ Χανίων): Βιώματα & Εμπειρίες: Μια διαδρομή από το ψυχιατρείο στη ζωή»
Λεονάρδος Σκόρδος (Σωματείο ‘Αυτοεκπροσώπηση’): «Δράσεις του σωματείου Αυτοεκπροσώπηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων»
Γιώργος Τσαγκουρνός (μέλος ΔΣ Κοινωνικού Συνεταιρισμού ‘Ευ Ζειν’): «Εργασία και αυτοστιγματισμός- Εργασία και Αποστιγματισμός»

Συζήτηση

12.00-12.30 Διάλειμμα

12.30-14.00 Βιώματα, αφηγήσεις, τοποθετήσεις
Εργασία, στέγαση, δικαιώματα, κοινωνικό στίγμα
Συντονισμός: Κάλι Γιαλίτση
Gisella Trincas : «Εναλλακτική στέγαση»
Τασούλα Τοβή : «ΚΟΙΣΠΕ, το μέλλον»
Patricia Mc Laughlin: «Κοινωνικός αποκλεισμός. Το στίγμα στην αγορά εργασίας»
Μαρία Σταμοπούλου (Πρόεδρος του σωματείου πρώην και νυν νοσηλευομένων Δρομοκαϊτείου ‘Αυτονομία’) : «Αγώνας για την εξασφάλιση μιας δίκαια και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας»
Συζήτηση

14.00-15.00 «Φαγητό»

15.00- 16.30 Βιώματα, αφηγήσεις, τοποθετήσεις
Αυτοβοήθεια
Συντονισμός: Νάνσυ Λαμπροπούλου
Μαρίνα Λυκοβουνιώτη (Ομάδα Αυτοβοήθειας Νέας Φιλαδέλφειας): «Είμαι μέλος σε ομάδα αυτοβοήθειας. Όταν συμμετέχω στις συναντήσεις δεν φοβάμαι και δεν ντρέπομαι για την ψυχωτική εμπειρία μου και το νέο μου εαυτό. Ανάλυσέ το!»
Θανάσης Κατσιγιάννης (Σωματείο ‘Αυτοεκπροσώπηση’): «Προσπαθώντας με δύναμη ψυχής»
Ακης Ασπρογέρακας (Ομάδα Αυτοβοήθειας Αθήνας): «Αυτοβοήθεια και κοινοτικά συστήματα»
Γιάννης Κυριακόπουλος (απεξαρτημένος 18 Άνω): «Εμπειρίες απεξάρτησης/ανάρρωσης και ανάκτησης της προσωπικής αυτονομίας»
Συζήτηση

16.30-17.30 Κλείσιμο

Συντονισμός: Λυκούργος Καρατζαφέρης
Gisella Trincas
Kate Crawford
Silva Bon
Τασούλα Τοβή
Βάσω Καλογιάννη
κ.ά

18.00 Playback ‘Ψ’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου